А някога курортите ни изглеждаха така...

Спомнете си Слънчев бряг, Несебър, Созопол без бетон
11 авг 2016 13:07,
212

 Несебър, рибарският кей.  Снимка: Държавен архив Перник

Задръствания, застрояване, пълни плажове. Така изглеждат курортите ни днес. Но преди време не беше така. Спомнете си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко министерство, всяко предприятие имаше почивни бази на море и на планина. По-големите имаха представителни почивни станции - МК"Кремиковци", МВР,"Софстрой", по-малките/работех в проектантска/ по-скромни но много приятни, защото почивах с колеги и колежки. Почивката бе около 30-40 лв. ядене и спане, но често за младите без пари - преди сезона работехме по базата/боядисване, леки ремонти и озеленяване/. Самолет до Варна и Бургас струваше 17-20 лв. , макар и на всеки час полет, билет трудно
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кои не ходехаТе тогава бабите по селата са ходели със забрадки, ти на море ще ги караш...те ходеха на сливенските минерални бани.Тогава морето беше на хората, а сега е на мутрите.
137
1
 
3
 
! Отговори
Кои не ходеха преди 7 години
До Пешко как се побирали 9 милиона българиНа почивка на море не ходеха:1. Всички, които и така си живеят там или наблизо2. Много малки деца и старци3. Някои етнически и верски общности. Помакиня няма да се съблече по бански.4. На които не им понася морски климат5. Които предпочитат планина или минерални бани6. Които по професия са заети през летния сезон. Те бяха единствените онеправдани в това отношение. Иначе който не е поискал, той не е отишъл. Беше евтино и достъпно. И чисто.
136
1
 
2
 
! Отговори
SkunkA преди 7 години
Пешко, просто си ти е такова семейството;)Първата ми братовчедка е '74, а аз 90'.Не сме изпуснали една година , а ти...стоката;)
135
9
 
5
 
! Отговори
Непредубеден преди 7 години
Хайде, хайде. Преди 80 - 100 години, са си пасали кравите по тия курорти хората. Дай и сега това да правим. Естествено, че с повишаване на интереса към тия места, ще има и повече народ и презастрояване. И то не само в България. Нали и местните трябва да изкарат нещо, въпреки че ако питате тях, всяка година им е слаб сезона - това го слушам от 30 години...
134
13
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Така че по-леко с това "всички ходеха на море по две седмици", щото от тия всички можем спокойно да извадим по-големия процент от хората по селата, да речем, щото баба ми и дядо ми от село не помня да са ходили на море и въобще да им е било някакъв фетиш това, а и на нас като деца по- ни беше важното да ходим на село, за морето после на 15 септември някои съученици разказваха какво било по мичурин и Ахтопол, а останалите слушахме и си представяхме само.
133
6
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
А относно башмайстора на море в една от сцените на Рангел Лелин му се наложи да пренощува някакъв хотел някъде из прованса и му се изправиха косите като се наложи да плати 20 лв за нощувка (хем не беше безпаричен нали), а в бара има един голям момент кога си поръча луканка и първом келнерът му вика: "Луканка не сме виждали от месеци", а пък Лелин отвръща - "Ама тя е за шефа" и келнерът: "Е що не каза по-рано бе".
132
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Да, извинявам се, Оркестър без име разбира се
131
5
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Аз бях чувал че Златни пясъци били за чужденци само не съм ходил там.На нас българите ни даваха карти за Созопол, Ахтопол, Несебър... ходил съм и пеш до Слънчев Бряг.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешо говори за Оркестър без име. Велик филм!
129
3
 
0
 
! Отговори
Брей преди 7 години
Абе какви са тия глупости за 50% БВП от държавна собственост в Германия? Някой да каже едно голямо производствено държавно предприятие, защото реално БВП са произведените стоки , а не някакви измислени услуги.
128
0
 
0
 
! Отговори
светнат до Пешко преди 7 години
Пешко, бъркаш филмите, Но иначе си прав
127
1
 
0
 
! Отговори
до Рамбо Extremist преди 7 години
До extremistНе се и съмнявам. Така действахте другарите едно време. Е, дойде ново време в което ще ти е трудно да го направиш, по една или друга причина :)
126
6
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Пък и самият соц чудесно олицетворява собствения си туризъм във филми като башмайсторът на море и Опасен чар. Особено последният е крайно показателен как "всички ходеха на море по две седмици", освен с частните уроци на Велко и другарката Ваня в бозаджийницата, и със запомнящия се финал, в който главните герои с надежда и дръзновение пеят, че остават. Иначе в готиния хотел беше другарят италианец, а не другарят Павката или Жоро барабаниста, дето мечтаеше с музика да покорява света
125
2
 
14
 
! Отговори
12а преди 7 години
Ами пак може да стане зелено и хубаво, като посъборят бетоните, строени за 6-7 месеца макс на хотел. Проблемът не е в бетона и мръсното ни вече море, проблемът е в туристическия ни бранш като цяло - обслужването и човешкия фактор. Навремето облужването може да е било по-соц с всичките му особености, но храната - хубава, атмосферата - приятна. Хората по-усмихнати и социални. Децата играеха като се съберат - българчета, чужденци..всички заедно. В ресторантите оркестър с приятна музика...
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 183Спомням си че гонеха такива като теб а за останалите беше РАЙ.
123
1
 
3
 
! Отговори
селянин с колело преди 7 години
До extremistИнтересен селски диалект
122
9
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 175,така де - на слънчака припарваха само по-равните - за останалите бунгалата в Ахтопол или Равда, а ако си офицер може да те сложат и в панелките на Атия. Да се буташ там да си сред първите на закуска, за да можеш да имаш избор в утрешното меню, в което основното беше сърми или пиле фрикасе. Затуй се чудя къде толкова са се побирали тия туристи от 9-милионна България по соца
121
7
 
4
 
! Отговори
недей преди 7 години
До ПешкоНедей да спориш със соц. носталгиците. Това е все едно да спориш с радио.
120
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомнете си също така че НАВРЕМЕТО българите ги гонеха като КУЧЕТА от курортите на синимките, защото те бяха предназначени за гадните капиталисти. И след това въздишайте.