Българите шести в ЕС по собствени жилища

Водеща по този показател е Румъния с 96,1%
25 авг 2016 21:54,
41
Българите шести в ЕС по собствени жилища
Снимка: flickr

България е на шесто място в Европейския съюз (ЕС) по дял от населението, живеещо в собствени жилища (84,3%). Водеща по този показател е Румъния (96,1%), следвана от Словакия (90,3%), Литва (89,9%), Хърватска (89,7%), Унгария (88,2%), посочва Инфограф, цитиран от Investor.

Най-малък процент на хората живеещи в собствено жилище се наблюдава в Германия (52,5%), Австрия (57,2%), Дания (63,3%), Великобритания (64,8%), Франция (65%) и Холандия (67%).

Традиционно може да се направи разделение между старите и новите членки на ЕС. Като причини за това могат да се изтъкнат както културните различия, така и миграцията на хора. В държавите, където се заселват повече хора, има по-нисък дял на лицата, живеещи в собствено жилище, спрямо тези страни с отрицателна миграция (като България).

Въпреки застаряващото население на Стария континент основната тенденция, която се наблюдава през периода 2010-2014 г., е процентът на живеещи в собствени жилища да намалява. За тези 4 години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0,6 процентни пункта.

Изключение от общата тенденция правят девет страни: Чехия, Словакия, Белгия, Италия, Малта, Хърватия, Полша, Франция и Люксембург. Най-значително е увеличението на лицата, живеещи в собствени жилища, в Люксембург (4,4 процентни пункта), Франция (3,0 пр.п.) и Полша (2,2 пр.п.).

България се нарежда на осмо място по спад на показателя за периода 2010-2014 г. с намаление от 2,6 процентни пункта. Най-голямо понижение отбелязват Великобритания – 5,2 пр. п., Ирландия – 4,7 пр. п., Естония – 4,0 пр. п. и Литва с 3,7 пр. п.

По-малкият дял на населението, живеещо в собствени жилища в България, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението живеещо в ипотекирани жилища. Повишаващият се стандарт на живот в столицата и напливът на хора към нея водят до необходимост от изграждане на нови жилищни кооперации, а покупките на жилища в тях обикновено стават чрез ипотечни заеми.

В периода 2010 – 2014 г. процентът на българите, които живеят в ипотекирани жилища, се увеличава с 1,13 пр.п. Очаква се тенденцията към увеличение на дела на лицата, които живеят под наем и в ипотекирани жилища, да се запази и през следващите години. 

Още икономически новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
до 39 XAXAXA преди 7 години
В кои западни страни и къде ?. В Германия можеш да намериш стара къща за 30000?. Апартаменти има от 15000? до 300000?, в зависимост дали е в град , в централна зона или в крайни квартали.
32
5
 
6
 
! Отговори
XAXAXA преди 7 години
Гарсониерките в София са по 40-50 хил. евро, а в западните страни започват от 200-250 хил. евро.......
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тежката ипотека много разваля живота! Прави човек напрегнат и нервен. И така 10-15 години, в които мислиш как ще направиш месечната вноска! Постоянна тревожност за работата, особено ако е несигурна. Човек спира да е себе си. Всички със собствено жилище трябва да са благодарни на Всевишния!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееее, ето в една хубава класация да сме напред!
29
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
До BulgaroNe mislia e nuzno da se ubezdavame.Triabva chovek mnogo da e vidial ,za da e na jasno sas sebe si.Neiskam da si razkazvam zivota,no mnogo sram sam bral s bulgarite i prodalzavam da sreshtam Baj Ganjo v savremennija mu variant pochti neprekasnato.Ne obizdam nikoi,no neka ne ziveem v zabludi.Tova ne ni pomaga.Sas zdrave Bulgaro
28
4
 
4
 
! Отговори
Bulgaro преди 7 години
Loyko...naprotiv!! Sredno bogatite na zapad jiveyat v po loshi domove...ot bulgarite!
27
9
 
8
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Porednata zabluda jna bulgarina,che zivee v normalno zilishte i e sobstvenik na neshto stoinostno.Ziveem v koptori .Savremennite i dobri zilishta sa nai mnogo 10 %.Nemoze da se sravniava edno nemsko zilishte s edno dolnokachesrvano bulgarsko.Dosta bulgari nikoga ne sa vizdali i niama i da vidiat kakvo oznachava moderen apartament,a istinski dom e druga klasa.
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30На скапани хора и в палат да ги населиш пак ще се събират пред входовете да се наливат с къркоч и да правят свинщини.Отпадъкът си е *** където и да го сложиш.Нека се вдигат цените за да не могат разни бесни селяни да продадат 2 ниви и 1 обор в който до вчера са живяли и да се преместят в София.Заедно с всички прелести на житието си.В сградата където живея всички проблеми идват от такива хора.Диви селяни с ипотеки и проблеми.
25
3
 
19
 
! Отговори
Че преди 7 години
Очаква се тенденцията към увеличение на дела на лицата, които живеят под наем и в ипотекирани жилища, да се запази и през следващите години--Това не е добре ... значи ще вървим към увеличаване на несигурността...
24
3
 
12
 
! Отговори
Че преди 7 години
Абе нещо малко ми се вижда 84% , да не би да има грешка ?! 16% да живеят на квартира ми се вижда сериозно число... Аз мислех, че сме като Румъния ...
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Панелката не е лоша, проблема е че ги населиха със сеуиани. Всеки остъклил, нацапал със собствена боя и т.н. Вчера ходих до Левски Г. Ми гето си е и то заради хората а не построиките, някак за половин час взех да се чувствам подтиснато и гадно. Донякъде разбрах какво им е на повечето хора, то освен да пиеш и после нашамариш някои друго няма ко да правиш.
22
5
 
14
 
! Отговори
дядо Данчо преди 7 години
Не се абете чоджум.Собственни ще са само не санираните и къщите,за които още не са измисли ипотека!Всички други шъ плащат наем на бъдещите собственници,не на блокове,а на комплекси!Сиренцето в капана за мишки все някой го е купил!Безплатно нищо няма!Шъ съ усетите,ама шъ е късно,дядови не обработени захарчета
21
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ем след няколко години, когато *** няма да може да си изплаща кредитите статистиката пак ще е същата, защото ще е загубил "жилишчито" НА София, Пловдив, Варна и Бургас, но пък мама и тате на село ще са се споминали и ще са оставили къща. Не е нормално да имаш 500 евро доходи, но да изплащаш 100 евро кредит за 300 години напред. Банките смучат, народа си мисли, че живее в собствена кутийка. Неграмотна работа
20
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и "новото строителство" е многоетажно. Нали взе кинт-а на околните. Да не говорим че масовото ново е високо 2.50-2.70. Панелката е поне 15 см нагоре. А това че на височина от 8 етажа на панелка, в новото са набутани 9-10 етажа? А най-големото извращение на новото са битумните керемиди. Върху евтино и неизсъхнало и неимпрегнирано дърво! Макс 20 години до цялостна смяна! А до тогава - чести течове!
19
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-големия недостатък на панелките е че са в многоетажни блокове с по 15 входа и са като някакви комуналки. това не е жилище, никой не им оспорва техническите характеристики и здравината. качествената кооперация е на 3-4 етажа и е с 3-4 вдоха и наподобява по-скоро голяма къща.
18
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Панелката е по-лоша благодарение на хората които живеят в нея и гнусните парно-мутри.А и кога ще ги ремонтират? Живущите - никога. Значи на данъци ще се разчита...
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е истинско саниране ве, пустиняцииии. Трееше да се ревизират връзките, да се обезпечат с ново покритие, па чак тогава да се слага стиропора. Стиропора не е за панели!!!! Това им съкращава живота заради кондензата! *** кой ти разбира от духова музика??? Всеки даскал от Христо Ботев ще ви го каже. И ония по-нагоре от строителния вуз също ще ви кажат.
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
панелката че не е жилище не е ама е по-добре отколкото да живееш под моста. истинско жилище и най-вече дом е къща с двор.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето са от времето на соца. Тогава 100% имаха собствено жилище.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация и сестричката й париба помагат с каквото могат.