Възстановка, ателиета, войнишки борш за честванията на Шипка

Входът за музея на върха ще е безплатен
6
Възстановка, ателиета, войнишки борш за честванията на Шипка
Снимка: архив, БулФото

На националното честване на 139-годишнината от Шипченската епопея на 27 август ще е безплатен входът за музейната експозиция при Паметника на свободата на връх Шипка, съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

Гостите ще могат безплатно да посетят и Командния пункт на ген. Столетов и Зимната войнишка землянка, намиращи се на 1 км северно от връх Шипка, информират от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Пълната програма по часове със събитията на 27 август е на сайта на музея shipkamuseum.org.

И тази година на историческия връх ще има възстановка на драматични моменти от боевете, а представителите на Националното дружество "Традиция" ще направят демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение. Западно от Паметника на свободата от 10.30 до 17.00 ч. ще има и детска работилница - съвместно с учебния проект "Пътуване с история" и Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

НД "Традиция" организира и Фотографско ателие "Влез във военна щабна палатка" - до барелефите в подножието на Паметника на свободата. От дружеството ще почерпят гостите на празника с приготвен във военно-полева кухня войнишки борш. Предвидено е също състезание по ориентиране в района на голямата батарея.

Първото събитие в рамките на Националното честване на 139-ата годишнина от Шипченската епопея бе на 9 август, когато в Художествената галерия в Казанлък бе открита фотоизложбата "И днес йощ Балканът. . . ", посветена на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей "Шипка".

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит на 29 август 1934 г. Негови автори са арх. Атанас Донков, арх. Иван Данчов и скулпторът Александър Андреев. Мемориалът е осъществен с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение през Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода под командването на ген.Столетов и многократно превъзхождащия ги по численост корпус на Сюлейман паша, влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ШипкаШипченска епопея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 7 години
Стига сте умували. Поета го е казал "три дни как прохода бранят" и на четвъртия идва победата.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БРОЯЧИскаш да кажеш, че например от 9-ти до 13-ти (от 9-ти 8 часа до 13-ти 8 часа) са пет дни. Жестоко грешиш. 4 дни са или по-точно казано 4 денонощия. Същото е и с примера ти за 21-26. Това са пет денонощия.Например:От 9-ти до 10-ти - 1 денонощиеОт 10-ти до 11-ти - 1 денонощиеОт 11-ти до 12-ти - 1 денонощиеОт 12-ти до 13-ти - 1 денонощиеЧЕТИРИ ДЕНОНОЩИЯ, а не пет.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боевете са се водили основно на 21-22-23 август 1877 год. !
1
5
 
2
 
! Отговори
БРОЯЧ преди 7 години
ОПРАВЕТЕ СИ ДАТИТЕ : ОТ 9 ДО 13 СА 5 ДНИ, А ОТ 21 ДО 26 СА 6 ДНИ !!! ???