Ангелкова: Подготвени са 60 плажа за концесиониране за 2017-а

Концесионери искат промени в закона и плажна полиция
26 авг 2016 16:22, Анисия Иванова
7
Ангелкова: Подготвени са 60 плажа за концесиониране за 2017-а
Снимка: БТА

60 плажа по българското черноморие са подготвени за концесиониране и наем. От тях очакваме 15-20 да бъдат отдадени на концесия за следващия сезон. Това обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. С приоритет за процедура за концесия ще бъдат тези плажове, чиито договори изтичат, добави тя.

Ангелкова бе във Варна, за да обсъди с концесионери и наематели на плажове предстоящите промени  в Проекта на предложенията за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Домакин на срещата бе областният управител на Варна Стоян Пасев.

В промените е заложено да се дефинират четири основни групи морски плажове: Група I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии; Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги; Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги; Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Групирането на плажовете ще се извършва според особеностите на всеки един от плажовете по Черноморието.

Концесионното възнаграждение няма да се смята еднакво за всички плажове, а ще се определя по формула, каза още Николина Ангелкова, цитирана от Информационна агенция "Черно море".

В отговор на журналистически въпроси Ангелкова обясни, че Северното Черноморие има един силен летен сезон. Само за първите шест месеца на годината Област Варна е посрещнала над 310 хил. туристи, а област Добрич - близо 100 хил. туристи. Общите приходи от техните нощувки надхвърлят 81 млн. лв.

Концесионери предложиха в промените в закона да се заложи и създаването на плажна полиция. Туристи създават проблеми на нашия плаж, а нямаме правото да вземем някакви мерки, оплака се концесионер от Бяла. По думите им  това може да стане с част от събираните туристически такси от хотелиерите.

До края на септември ще са готови предложенията на работната група, която се заминава с въпросите на къмпингуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Много е важно и те да станат частни, но така, че и местните хора да не могат да стъпят в солената вода, без да си платят!! За вход, за чадър на дългата, за шезлонг /дълъг стол, бай Петре.Ако едно време си се заравял в пясъка - сега няма - ще лежиш на бяла пластмасова тараба/, за душ, за тоалетна и тн, и тн . Ако някой си помисля дори , че ще бъдат направени и 6 /шест/ пречиствателни станции -- много се лъже. Няма пари , че и Брюксел не дава...Хазната да се пълни - много администрация......
3
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Имайки предвид предишния опит с концесиите най-добре тия 60 плажа да си останат без тях. Нямаме нужда мутри да ни изнудват.
2
0
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Физиономията на тази плаши туристите . На Димитър Желязков вдъхва увереност на чужденците , че ще има дрога и алкохол до припадък !
1
0
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Тоя отзад кво се е ухилил? Сигурно е на соц.помощи и бере жица?