Затворници се ожалиха от дървеници, храна и хигиена

Арестанти и служители лишени от пряка светлина в затвора в Пазарджик
Обновена: 27 авг 2016 10:34 | 27 авг 2016 10:21,
11
Затворници се ожалиха от дървеници, храна и хигиена
Снимка: архив, Ройтерс

От дървеници и недостатъчно храна, както и от лошите материални и хигиенни условия са се оплакали обитателите на затвора в Пазарджик по време на проверка на заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм към институцията на обществения защитник.

Воденият от Ковачева екип инспектира още затворническото общежитие и ареста в града и проведе интервюта с лишените от свобода, пише Монитор.

Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи са в пенитенциарното заведение да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват.

От институцията ще бъде отправена и препоръка да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди. Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип.

Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан в готвения доклад на Националния превантивен механизъм е, че арестът в Пазарджик е единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд.

Институцията на омбудсмана подкрепя решението на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка. Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Жена преди 7 години
За майките ни за децата ни за тях милост няма но за тия гамени най доброто!
9
0
 
9
 
! Отговори
Жена преди 7 години
А на море не искат ли всички работим и плащаме данъци ама точно за тяхните екстри. Като ги пуснат да са готови за подвизи
8
0
 
8
 
! Отговори
Един от село преди 7 години
Има ли разлика,жив в затвора или умрял в гроба?Оплакват се че са на тъмно,да не би да искат и по една жрица на любовта да им дават.Три пъти те хранят, на тъмно и дървеници,сигурно е от храната.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе защо никой не се занимава с проблемите на пострадалите от тях хора и семействата им? Некви комисии, омбудсман, арменски поп, някой да го е грижа?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да го направят затвор само за тежки престъпления - убийства и рецидиви, защото на техните жертви ще им липсва слънчева светлина до края на вечността.Абсолютно си прав 5 Анонимен - и в някои заводи и офиси е така.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия за светлината да ги разкажат на една продавачка от супермаркет или мол, а за храната - на всеки трети българин. Сметки не плащат, готвят им, обслужват ги... Виж, за дървениците е малко неприятно, ама повечето от тях там, от където идват са на ти с тях.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и аз съм така,ама работя и ми вземат и данъци,.А пък не съм осъден.или пък съм осъден
3
0
 
18
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
Да не мислят, че са на почивка?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обудсмана с новия мъж да ги приюти при себе си
1
1
 
14
 
! Отговори
Гйк преди 7 години
Що не станаха космонафти?