Губим стотици милиони за "Струма"!?

Еколози спорят с пътната агенция за строежа на аутобана
28 авг 2016 21:45, Петя Славова
54
Губим стотици милиони за "Струма"!?
Снимка: архив, Булфото

България е на път да загуби стотици милиони от Брюксел заради магистрала "Струма". Това предупредиха от пътната агенция. Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи.

2020 година – това е крайният срок, в който трябва да започнем да строим, за да вземем парите от Европа. Това означава, че одобреният проект и процедурите по него трябва да са готови много по-рано.

За оставащите отсечки от "Струма", сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 милиона лева. Ако се забавим обаче, не само ще загубим тях, но и ще трябва да връщаме пари за вече построени части от магистралата. За готовото трасе до момента сме взели 538 милиона лева. Така загубите надминават 1 милиард лева, съобщава Нова тв.

Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две – към Кулата ще пътуваме по съществуващото трасе през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов отдалечен участък. Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа.

Алтернативата, според еколозите, е само една – движението да се изкара извън Кресненския пролом. Така до Гърция да стигаме само по новия път през Пирин, а през дефилето да минават само велосипедисти и пешеходци, както и местните, предлагат еколозите. Те и според пътната агенция.

Не се ли разберат двете страни в спора и не започнем ли строителството до 2020-а, ще загубим изцяло парите от Брюксел. За местните пътят през дефилето също е важен. Други екозащитници обаче виждат във варианта на държавата компромисно решение.

Има и друга заплаха от санкция - еколозите, които не искат трафик през дефилето, се заканиха да съдят България, ако отсечката продължи да се ползва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
младен преди 7 години
Не ги знам ко Ша праат ама само по бързо да я направят мая магистрала че по-бързо да мога да стигам до Гърция, или по точно да се махам от БГ, лятото.
45
0
 
1
 
! Отговори
След мен и потоп преди 7 години
"Отивай да живееш в гората тогава като не ти трябват пари."А ти ходи яж асфалт, бетон и зелени хартийки, щом си мислиш, че парите са по-важни от природата."Обичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене."
44
2
 
4
 
! Отговори
Пари за крадене преди 7 години
Какво ме занимават с това докато плащаме лихва 300 000 лв на ден или 10 000 000 на месец (за един реактор в някой гараж) да не ми казват, че държавата няма пари.Щом може държавата да си позволи да дава 120 000 000 лв на година безвъзмездно на Русия, че ни държи на склад реактора, какво да се ядосвам за това.В случая и държавата и еколозите са си прави, но по различни теми.
43
3
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Какво значи еколозите са виновни? Изпипаите си нещата законово, пък те нека си лаят. Пътя си е там. ако не се строй нов в дефелето те няма какво да мрънкат. одобрява се плана за строителстово извън дефелето, прави се нормална поръчка без да е известно предварително победителя и това е. Ако си изпипа нещата администрацията еколозите и да мрънкат само с мрънкане ще си останат. Естествено като се прави всичко за наши хора и през просото ще има жалби, това е ясно.
42
5
 
14
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Зелените са си законни рекетьори и трябва да бъдат забранени.
41
0
 
17
 
! Отговори
енот преди 7 години
ако се тръгне след еколозите, ще се стигне до същите хора, които определят кой ще прави магистралата - накратко бозаят и от двете места
40
5
 
17
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
На тези "еколози" да вземат да им проверят финансите. 100% ще излязат доста интересни неща. Ако загубим над 1 млрд. лева, предлагам тези "еколози" да се бръкнат и да възстановят сумата от джоба си.
39
4
 
9
 
! Отговори
винету преди 7 години
Тоя Лазаров все некой му виновен. Май има защо да полежи на топло
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великите сили мачкат мутрите
37
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Губим пари заради екологията? Ами по-добре, отколкото да разрушим планетата заради пари.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ. ЕКОЛОГИЯТА Е ЕДИН ОТ СВЕТОВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ, А МУТРИЗАЦИЯТА НЕ Е. АКО МУТРИТЕ ТРЪГНАТ СРЕЩУ ЕКОЛОГИЯТА, ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЩЕ ИМ ПРЪСНАТ МАЛКИТЕ МУТРЕНСКИ ТИКВИЧКИ.
35
6
 
6
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
...логистиката на чуждестранни армии?
34
6
 
23
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
До Анонимен Туризъм с ТИР! На НИКОГО, освен на чужденците не е изгодно това... Нароно съсипахме БДЖ, за да е сладка хапка за ненаялите се "демокраДи"! Сега правим боклучави магистрали, за да се досъсипе природата ни, за да допълним бездънните джобове на до болка познатите ни "строители на пътища (Батко и Братко излязоха чисти - юруш на маслините)", за да се оядат автотранспортните фирми, а може би (като гледам ВСИЧКИ властимащи какви са продажници е АДСКИ удобен сценарий), за да улесним
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Buda... niama kak da kradne
32
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросните "еколози" са финансирани от австрийски и швейцарски източници. Тяхната цел е да не допуснат развитие на туризма в България. Това са вредни елементи.
31
13
 
12
 
! Отговори
PXiho Eko преди 7 години
До Анонимен Кой плаща на МАЛОМНИЦИ да се правят на ЕКО? ГОСПОД ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА >>>ЕКО>>> АНАТЕМА за МНИМИТЕ!!!
30
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простият народ така и не разбра , че обикновения човек от европари полза няма ! Ще се налапат по върховете и ще ни съсипят природата. Ама ходи го обяснявай на неграмотни....
29
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КратунОтивай да живееш в гората тогава като не ти трябват пари. Вие зелените диваци трябва да си направите резерват някъде далече от цивилизацията и там да си живеете в хармония с птички, пчелички и тревички.
28
25
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Германците не правят компромис с природата за пари. Българите за пари и майка си ще продадат. Гнусна манипулативна статия. Еколозите им пречат да вземат едни пари ...
27
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да пазим богатствотоСтига зелени сектански простотии! Най-ценното нещо е и винаги ще бъдат хората! Дори един човешки живот да бъде спасен, дори и с малко тази тази магистрала да допринеса за икономическия просперитет на региона, тя трябва да се направи! И какво толкова може да увреди дивата природа една магистрала, за какво е цялата тази еко истерия? Това е едно типично социопатско поведение и ние като разумно общество, трябва да най-накрая да бием шута на зелените човечета!