BG безумия: Обезлюдени села със стадиони за милиони

Във видинските села няма деца, няма работа и мечтаят за улици
29 авг 2016 15:00, Анисия Иванова
107
BG безумия: Обезлюдени села със стадиони за милиони
Снимка: Bulgaria ON AIR

От няколко години Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Тази тенденция обаче не пречи нито на правителството, нито на местната власт да изграждат спортни съоръжения за милиони.

Община Руженци, най-бедната община, в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75%, а от хилядата жители на селото, пенсионерите са 65%.

"Отдавна препитанието свърши за тях. Допреди години се занимаваха с животновъдство и земеделие", посочват от общината.

Въпреки стряскащата статистика тук са инвестирани над 5 милиона и половина в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

"Докато не се открият работни места, да има къде да работят, тогава младите ще се върнат и ще има смисъл да се работи по спорта и по стадиона. Засега това е кръгла нула", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на селото.

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, е изградена зала за журналисти, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

"Забележките са по външния вид", казват от общината.

Само на 15 км от село Ружинци има друго село със същия стадион. Тук общата картина не е по-различна - застаряващо население без собствен отбор се радва на стадиона, където от откриването му досега не се е изиграл нито един официален мач, а парите, отделени за издръжка, отдавна са изчерпани.

"Имахме заложени 10 хиляди лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още на север - малкото видинско село Ново село също се хвали със спортен комплекс за 5 515 432 лв. "За какво ми е. И да го има, и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 000 лв. на година от общинския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион, трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", казват жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от собствената си хазна общо 11 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Боце да ги издържа тия комплекси!! И без това е взел лъвския пай от комисионните..
79
0
 
18
 
! Отговори
;) преди 7 години
Аз сега разбрах какъв е проблема. Значи понеже финансирането е 100% от ЕУ дай да го взмем него,нищо,че не трябва. Щото ако бяха кандидатствали за нещо,което им трябва като канализация и инфраструктура ще трябва и ние да дадем нещо. Е кое е по-важно бе смотани управници?Да имате стадион за нищо или да се оправи тая пуста държава. Поне да изглежда подредена!В големите градове пък няма ЕУ проект за професионални спортни съоражения и става абсолютна пародия. Бабите имат стадиони,професионалистите-не
78
0
 
12
 
! Отговори
Кражби и Продажби преди 7 години
А аз мислех, че след СССР нема начин да измислят нещо по-лумпенско.ЕС обаче може !!! Те това са милиардите дето "УСВОЯВАМЕ" от ЕС. По-лошото е, че за да ги откраднат пари и ние плащаме част
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, понеже съм поживял доста, помня неща, които не знаете. Помня как гладните софиянци чакаха "Мазния влак" от Видин. Оттам се изсипваха кошници и сандъчета с продукти - баници, сирене, мас, плодове, "обиварени" кокошки. Срамно е да се подиграват с хората, които ги фалираха, разграбиха, унищожиха! Във Видин имаше заводи за полиамид, гуми, твърдосплавни инструменти, помпи, порцелан, тютюнева ф-ка, млекокомбинат, шивашка промишленост. и др. А Ружинци е голямо, хубаво село, хората там да *** ли?
76
2
 
14
 
! Отговори
край преди 7 години
Кой финансира и постори бутафорните крепости до Раднево -където никога не ги е имало. Над 5млн. лева са заровени в глупашката инфантилност на накой си. От проекта за пещерата Леденика са откраднати минимум 2млн. лева. Меркел дава пари на Борисов. Тогава ние го изибораме и сега ще имаме "бежанци". Така иска Меркел.
75
0
 
10
 
! Отговори
Контрол преди 7 години
До НаблюдателТе ги контролират. Следят да не се изхарчат за нещо полезно.
74
3
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Вий ми туряте минуси, ама аз съм виждала по безлюдните селски пътища във Франция напълно ненужни сложни кръстовища тип колело, да се въртиш из тях като улав. В една също съвсем безлюдна местност имаше възстановена на стръмен баир огромна някога силно разрушена средновековната крепост, която почти не се посещава, пък и платен вход няма, ей тъй да си я гледаш за хубост на хоризонта. Това е навсякъде, където има обществени пари за лапане, просто на Запад народът не е и гладен.
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 5,5 милиона ще направя няколко преработвателни предприятия.
72
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като не си контролират парите ЕС, реално вместо да "изпишат вежди, вадят очи". Вредите повече от ползите...
71
0
 
12
 
! Отговори
Айде преди 7 години
Софиянци какво чакат? Да се изнасят към Северозапада.
70
2
 
13
 
! Отговори
Радост за окото преди 7 години
Много красиви стадиони и даже няма кой да ги чупи.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е па и няма виновни... Усвояваме, другари-господа, усвояваме...
68
3
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Що да е само в България? Сега следете дали ЕС ще отпусне пари на пострадалите от земетръса в Италия. Да не си мислите, че другаде ги раздават на закъсалите райони за нещо полезно.
67
0
 
22
 
! Отговори
72378 преди 7 години
На гол тумбак чифте стадиони.
66
1
 
21
 
! Отговори
Колонизатор преди 7 години
До МИЛЕВХа-ха-ха. Че то си е нагласено предварително. Така еврогосподарите плащат на марионетъчните си правителства в колониалните им държави. От нашия джоб, естествено. Ако не слушкат, им спират европарите, че били нарушили нам що си от бюрократичните им изгъзици. Ако са покорни, каквато и глупост да направят - все тая. И целта е не да се подпомогне България, а да НЕ се позволи да развие производство, което - естествено - ще й придаде сила и ще я направи независима от тях.
65
0
 
20
 
! Отговори
Брюкселска зелка преди 7 години
До ЛапканеО, това е в цял ЕС. То си е обусловено от системата. Може да се финансира нещо, дето хептен никому не требе и обратното - да не се отпускат пари за вопиющи нужди, например за пострадали от наводнения, земетресения и други бедствия. Милост няма, могат да вземат от устата на гладния, на ровещия в кофите и да му поставят за някое и друго милионче красиви кофи с картинки. Но да му дадат хляб или поне възможност да си го заработи - забрави, не е това замисълът.
64
0
 
27
 
! Отговори
МИЛЕВ преди 7 години
ТОВА Е МАСОВО ЯВЛЕНИЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ТОВА СА ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ ОТ РАЗНИ МИНИСТЕРСТВА ,КОИТО УРЕЖДАТ ПРОЕКТИТЕ ,ВЗЕМАТ 20-30 % ОТ СТОЙНОСТТА ИМ ЗА СЕБЕ СИ И ПРОЕКТА Е ОДОБРЕН . СЛЕДВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ И СТРОИТЕЛСТВО НА ПОДОБНИ НЕНУЖНИ ОБЕКТИ. СЕЛЯНИТЕ ДА СТОЯТ НА ИЗОСТАВЕНИТЕ И БУРЕНЯСАЛИ НИВИ С ПО 150-200 ЛЕВА ПЕНСИИ.ИНАЧЕ ,БОРИСОВ СЕ БОРИ ЯКО С ПРЕСТЪПНОСТТА.
63
2
 
19
 
! Отговори
Честит ЕС преди 7 години
До хаха 58Ние не смучем еврофондовете. Ние внасяме в тях и след това молим за собствените си пари обратно срещу послушание, като можем да ги получаваме и влагаме само по техните правила. Ако правилото е да не са криви краставиците, ще трябва да ги изправиш.
62
0
 
18
 
! Отговори
Лапкане преди 7 години
Нали трябва да се "усвояват" пари, нормално. Строи се без грам мисъл, важното е да се гепат парите.
61
0
 
9
 
! Отговори
Пари да падат преди 7 години
Може и бутафорни крепости. И оттам падат пари.