България – целуната от Бога! Поне според сеизмолозите

Земята диша и трябва да се научим да живеем с трусовете
31 авг 2016 22:33,
12
България – целуната от Бога! Поне според сеизмолозите
Снимка: архив Reuters

В сравнение с другите балкански страни България е целуната от Бога. Гърция е десетина пъти по-сеизмична от България. Най-опасна е югозападната част на страната ни. На североизток също диша едно от най-опасните огнища.

Това стана ясно от думите на сеизмолога проф. Бойко Рангелов, който бе гост в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че земята диша и трябва да се научим да живеем с трусовете. Според професора София е добре ситуирана, но превенцията се състои не в само в качественото строителство, а и в обучението на населението как да реагира.

"Важно е да знаем какво да правим при слаб или по-силен трус. При силен трус хората трябва да спазват това, което е описано в инструкциите, а при слаб да не го правят", обясни сеизмологът.

Запитан дали може да се прогнозира бъдещо земетресение проф. Рангелов отговори, че това е световен въпрос към всички сеизмолози. Все пак той добави, че винаги има тенденции това да се случи, след като "човечеството се развива и сателитните техники навлизат мощно в геодинамиката".

"Ако преди си купувахме крушки с нагреваема жичка, знаем че могат да издържат няколкостотин часа, но ще изгорят. Същият ефект се получава в земните недра. Съществуват дефекти, които натрупват напрежение", даде пример гостът на телевизията.

Той е убеден, че здравото противоземетръсно строителсто е единствената панацея.

"В Япония такива земетресения като в Италия не ги вълнуват, докато в Иран подобни трусове взимат 6-7 хил. жертви. Да не дава Господ да ни се случва по-силно земетресение", завърши сеизмологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
5
 
! Отговори
Az преди 7 години
До Не съм съгласенПанелките са сигурно най-земетръсоустойчивото възможно строителство. Панела е изграден изцяло от арматура. Най много някоя мазилка да падне, но сградата няма никакъв шанс да се срути. Ако шайбите са прогнили може някой панел да се отлепи, но няма толкова стар блок у нас. Само ако някой *** се е правил на строител.
3
2
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Хора, защо пишете глупости? Нямате ли си друга работа?
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не сме я избирали случайно тази земя, дори и старите ни вековни къщи имат предпазна компенсираща трусовете система, за която съм сигурен, че 90% от хората не знаят.
1
4
 
49
 
! Отговори
Кажи истината преди 7 години
То назе трусове ни не требат. Ние сами си се тресем взаимно- всеки клати другият.