Грехота! Откраднаха камбаната на храм край Смолян

Ако се претопи 50-килограмовата камбана ще излезе 50 лева
31 авг 2016 16:30,
18
Грехота! Откраднаха камбаната на храм край Смолян
Снимка: Булфото, архив

Крадци задигнаха камбана от параклис край Смолян. Камбаната е купена с дарения и доброволен труд от жители на с. Стойките и Смолян.

Васил Райчев от селото дарил 50-килограмовата бронзова камбана още при построяването на параклиса преди 10 години. "Подарихме я от сърце камбаната, защото е християнски символ", сподели той пред Нова тв.

По ирония на съдбата той установил кражбата на подаръка си.

"Защо ще я крадат, няма да спечелят нищо от нея. Кметът пресметна, че ако я претопят, 50-60 лева ще вземат", разказва Васил. Той не намира думи, с които да опише болката и гнева си от стореното.

Параклисът се намира на прохода Превала, на място на което съществувал храм още преди век.

"Построен е на едно много свято място. И след възстановяването на параклиса ежегодно тук провеждаме събор", обясни Стойчо Глухов, друг дарител от село Стойките. Казва, че мястото е свято и за християни, и за мюсюлмани.

Днес никой не може да повярва, че някой е посегнал на символа на храма. До дни жителите смятат да монтират видеокамери за наблюдение по всички параклиси в района. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромските берачи на старо желязо и изкупвачите да бъдат осъдени на принудителен труд в полза на държавата. Проблема е в това, че данъчните и полицията работят за своя джоб, а не за държавата.
13
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
От личен опит знам, как ще приключи тази история. Има два варианта, най -масовия се казва "заведено е дело, срещу неизвестен извършител!", но ако имат късмет, ще получат по пощата едно писмоот прокуратурата:"заловените извършители, въпреки че са многократно залавяни, и известни на полицията,отказваме да образуваме дело срещу тях, тъй като веща е на стойност под една минимална заплата!". Ако не вярвате, че така ще стане, още пазя едно две такива писма у нас...
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Покайте се, защото наближи царството небесно.""Аз съм пътят и истината и животът."Иисус Христос- Бог и Спасител на човеците"Бог е дал Единородният Си Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот."Хора, събодете се! Бог ви обича толкова много, че е дал Своя Единствен Син, който е поел нашите грехове на кръстта. Благата вест е, че Иисус Христос идва скоро и ще съди всеки според делата му. Исус ще прости всички ваши грехове!!! Търсете го и ще го намерите.
11
2
 
2
 
! Отговори
Братчет преди 7 години
До Дрико яхатанаКъде е това място,дето изкупуват бронза по 6лв????Навсякъде е 4-4.50.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един свещеник го попитаха на някакво интервю дали се краде от църквата. Човека каза - да крадат си икони, но винаги после идват да ги връщат. Иконата си има дух-пазител.
9
2
 
14
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Желая на крадеца в най- скоро време да я бият за него.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ КРАДЕЦ СИ Е НАВЛЯКЪЛ ПРОКЛЯТИЕ ОТ КОЕТО НЯМА ОТЪРВАНЕ.
7
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа. Някакъв метал.
6
4
 
18
 
! Отговори
1 преди 7 години
Няма кой да сложи край на "изкупуването", а иначе кражба на метали.
5
5
 
35
 
! Отговори
Кълвач преди 7 години
Аз знам само един етнос, за който няма нищо свято - било то паметник на Левски, портрет на Ботев или камбана на параклис.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иди0ти, които не разбират, че за жълти стотинки ще си навлекат проклятие и позор.
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамна и безбожна работа....Неверниците са откраднали,но кой ли ще е другият неверник ,който ще я купи.....Има възмездие......P.S. Би трябвало на този ,на който я предложат ,сам да осведоми полицията.....
2
10
 
16
 
! Отговори
Дрико яхатана преди 7 години
Я пак? Само 50-60лв.?Ако е истина,че камбаната е 50кг. бронз, в моемтна цената на бронза е около 6 лв/кг., значи струва около 300лв.За 300лв. е нормално да я откраднат, после ще има за 2 вечери да се напие човек като кирка.
1
7
 
11
 
! Отговори
пакистанец преди 7 години
хаха да гее и християни. И тва при нас в пакистан ако направят нещо подобно в джамия утепваме ги с камъни веднага