Пенсионери с инсулти и байпаси пазят 1500 мигранти

Милиони са нужни лагерът в Харманли да стане от затворен тип
Обновена: 31 авг 2016 08:12 | 31 авг 2016 07:16, Петя Славова
38
Пенсионери с инсулти и байпаси пазят 1500 мигранти
Снимка: архив, Булфото

Харманли настръхна след масовите безредици, която предизвикаха 800 мигранти в неделя вечерта.

"Беше като на футболен мач. Градът ехтеше. Чувахме от балконите стотици гърла да се дерат. В осветената част на плаца се виждаше как хвърчат камъни. Чухме и как се пръсна стъклото на патрулката, когато го удариха. Мигрантите са истинска напаст. Особено за жените и младите момичета. Тепърва ще става страшно", разказват харманлийци от блоковете близо до бившите казарми.

Още по темата

В момента, в най-големия бежански лагер в България има между 1400 и 1500 чужденци, пише "Монитор". През пролетта те бяха 200-300, но в летните месеци новата вълна бързо напълни лагера. Капацитетът му е около 4000 души.

Около 30 пенсионери, някои от които с прекарани инсулти и байпаси на сърцето, пазят хиляди млади мъже.

Вечерният час е 22 ч., но никой не го спазва. Мигрантите се прибират, когато решат. Обикновено са пияни и агресивни. Охранителите нямат никакви правомощия да ги наказват. Единствено могат да викат полиция.

"Пълна илюзия е, че лагерът може да стане от затворен тип за дни или за месец. Нужни са милиони левове - между 5 и 10 млн., и огромен човешки ресурс, за да се обезпечи периметърът", каза запознат с проблемите, пожелал анонимност.

В момента в лагера са отделени и изолирани 100 от най-агресивните мигранти. Очаква се още в нощта срещу сряда те да бъдат откарани с автобуси и под полицейска охрана в строго охранявания център за чужденци в Любимец. Условията, дисциплината и охраната там са като в затвор. Но капацитетът му е ограничен и вече е почти пълен.

"Виждала съм сирийци и афганистанци да пият и да се търкалят по улиците след полунощ. Ужасни са и са необходими спешни мерки", каза Светлана Николова, която е общински съветник в Харманли.

От персонала на лагера се притесняват, че размириците могат да се повторят, въпреки привидното спокойствие през деня. Полицейското присъствие в града видимо е засилено.

Очакват се и екипи на жандармерията, които да имат постоянни постове в центъра на Харманли и близо до лагера.

Началникът на РПЦ-Харманли Йордан Малинов беше потърсен за коментар и информация за предприети конкретните мерки, но не вдигаше мобилния си телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Пускайте агитките на Ботев и Локо Пловдив да пазят бежанския лагер и да ги видим тогава брадатите майки дали ще са толкова отворени.
27
1
 
10
 
! Отговори
А ве ееей преди 7 години
Кви бежанци са тия бе,да се наливат с алкохол и да правял золуми по улиците и да подвикват неприлични неща по адрес на жените,това ли са горките хорица от изток за които трябва да се грижим?Товарете ги и обратно в *** от който са излезли!
26
1
 
9
 
! Отговори
zoro преди 7 години
Турската граница е близо - да се закарат там маймунитe и на групички обратно, след като им се тегли един здрав бой...
25
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Може да са с памперс ама са с партийна закваска,а тя както знаем държи докато си жив.
24
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Решението е много просто- в САЩ има затвори за емигранти -ако докаже че има право на статут -остава поне 1-2г докато се застъпи някой близък за него и плати гаранция от 50 000 $- ако не докаже статут има бърз съд и до 3 седмици връщат емигранта с самолет-Тук в БГ трябва да се иска бърз съд и репатриране с самолет по родните места -Европа да плаща самолетите-останалите трябва да са само сирийци и то християни които да почнат работа веднага в земеделието-След края на войната- пак обратно в Сирия
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо в Германия бежанските лагери са от отворен тип, няма дори охрана на входа, не се заклюмват? Като ги затворят по този начин, ще се качи още повече напрежението, ще почнат злоупотребите защото не могат да излизат и пазаруват. Не е това начина. Нещо друго трябва да се измисли. В Германия ги разделиха, тези които са със семейства, ги оставиха на едно място, тези които са сами и създават повече проблеми отделно. Да им дават по-бързо документи и да хващат света, най-добре.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малодушната политика ни прави буферна зона за бежанци и имигранти. Това е плана на ЕС за Балканите - всички да се изтикат в България и в Гърция. Защото Сърбия предвидливо си затвори границите. Или поне веднага ги хваща и ни ги връща. А ние на кого да ги върнем, като Турция ни ги пуска на порции и се прави на ударена! Лошо сме се разкрачили- между националните ни интереси и желанието да угодим на всички!
21
1
 
16
 
! Отговори
Бак гоу преди 7 години
До Гоу бак!Религията им забранява да пият, когато няма:D
20
1
 
22
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Влиза жандармерията с щитове и палки и въдворява ред - след вечерния час всеки отвън да яде палка. И след 4 такива акции ше си кротуват. Може да не са затворници, но да пазят ред. Ако не го правят веднага депортация - който откъдето. Ама нямал документи - тогава на какъвто език говори там да си ходи...
19
1
 
27
 
! Отговори
Гоу бак! преди 7 години
А се смеехте на клипа гоу бак то турки, но се вижда, че зле става.. И тия как така пияни, нали религията им забранява да пият...
18
1
 
19
 
! Отговори
българин преди 7 години
Защо трябва да си усложняваме и без това трудния живот .Да се товарят на тирове, самолети и обратно там от където са дошли.Допусната е грешка - всички грешим - но винаги може да се поправи.
17
15
 
3
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Смиреност и толерантности спрямо ислямската инвазия.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искам да знам, рдослав стоянов от бхк, чете ли тук, че имам да му казвам нещо
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли на кой гербаджия охранителната фирма прибира парите на гърба на болните пазача с инсулт дето вземат минималната заплата???!!!
14
1
 
16
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Другари, предлагам агресивните мигранти да се въдворяват в Симитли. Там кметът ще ги такова, другари и всичко ще е спокойно. Вижте министерски съвет, колко са спокойни хората. Държавата се цепи на парам парчета, а те спокойни и от нищо не им пука.
13
1
 
31
 
! Отговори
Космонавта преди 7 години
Тия мигранти защо някой не ги накара за работят, на България е нужна работна ръка, а те ден и нощ пихтунат и и си хвърлят по едни бой за разнообразие. Да идат да работят на полето, че и ние българите да се почувстваме Европейци, а не евтината работна ръка на Европа - някой друг да ни върши нашата работа. Тъй де.
12
1
 
33
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
"Трудът те прави свободен"....изсипват се един камион камъни в единия край на двора тия дето се правят на играчи се обличат в работно онлекло и ги пренасят в другия край после обратно....
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пини си апчетата!!Агенте! :-) :-)
10
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Василев търсят те от една клиника- останали още няколко стаи за боядисване в бяло )) хахахаххахха
9
1
 
43
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
БХК да влезе вътре в лагера-да обясни на емигрантите че са добре дошли -че ще получават пари без да работят -че правата им са защитени и те са ВИП-после да изяде няколко порции бой - и пак да пожелае същото-С тези диви хора -нищо не става ! Всички да се товарят на самолети и обратно -Европа да плаща самолетите- да останат само сириици християни които или почват работа -в селско стопанство или нещо друго--или си отиват в разбитата държава-Къде спа сирийският народ когато му завземаха държавата ?