Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро

Община Пловдив даде крачка назад като разреши провеждането му
25 сеп 2016 22:30,
59
Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро
Снимка: Dnes.bg

Стотици хора извиха огромно хоро на централния площад в Пловдив. Това се случи, след като местната община забрани традиционното неделно хоро в Цар Симеоновата градина на града.

Властите се позоваха на общинска наредба за шума. Заради забраната, миналата седмица се стигна до спречкване между граждани и полиция, която изгони хората от центъра, защото нямали разрешение да се събират и да танцуват. Това предизвика гнева на хиляди потребители на социалните мрежи и принуди българи от различни градове да пристигнат в Пловдив, за да подкрепят пазителите на традицията.

"За мен това е възмутително, осъдително и грубо", заяви пред Dnes.bg една от участничките в хорото.

Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро
Снимка: Dnes.bg

"Мисля че Цар Симеоновата градина и този площад са на хората и се надявам, че кметът разбира, че днес е кмет, утре не е, а тези хора си остават в този град и няма кой да им забрани да се събират", обясни разпалено друга гневна гражданка.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Недоволството им беше подкрепено от танцови клубове от различни български градове, които пристигнаха в Пловдив, за да танцуват на централния площад.

Виктория и Денислав са дошли в Пловдив чак от Силистра, за да се включат в голямото хоро.

"Много се надяваме разумът на местните управляващи да надделее и да оставят хората да си играят българското хоро", споделя Виктория.

"Ако не хората да им налеят разум и това е…", довърши мисълта й Денислав.

Засега Община Пловдив даде крачка назад като разреши провеждането на хорото на площад Централен. Гражданите обаче продължават да настояват всяка неделя то да се играе в Цар Симеоновата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 37Гладна мечка хоро не играе.
38
1
 
2
 
! Отговори
ИХУУУ преди 7 години
С ГОЛО ХОРО ПРЕД КМЕТСТВОТО
37
2
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ЗАБРАНЯВАЙТЕ СВАДБИТЕ КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ЧЕТРИ ДНИ В КВАРТАЛИТЕ НА ГОСПОДАТА РОМИ
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тълпата може да постигне ВСИЧКО,стига да сме заедно,може и за нормален живот да се борим,не само за хорото,нали..
35
1
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
ПЛОВДИВ 2019 НАПРЕД АМА С ДРУГ КМЕТ,ТОЯ СЕ *** ТОТАЛНО,ТОТЕВ И КУЛТУРА СА ДВА ПРОТИВОПЛОЖНИ ПОЛЮСА,НЕ СЕ ВЪРЗВА НАРКОМАН И КУЛТУРА,РОКЕР И КУЛТУРА МЕТЪЛ И КУЛТУРА,ПОДАРЕНА ДИПЛОМА И КУЛТУРА,КЛЕПТОМАН И КУЛТУРА,ПИРОМАН И КУЛТУРА,ИМПЕРИАЛист И КУЛТУРА
34
1
 
8
 
! Отговори
идея преди 7 години
най добре е в знак на протест да си спретнат едно голо хоро пред кметството че вземе да му дойде акълът на кмета
33
1
 
13
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Хорото трябва да бъде играно около главата на Ванката Тотев, отрязана и турната в центъра на кръга. След това трябва да бъде затрупана с Грамада. Така, както *** направиха с Къстър - пробиха му ушите с шиш, за да може в следващите си прераждания, да ги чува и разбира по-добре! Иначе, ако трябва да коментирам кметските заповеди на Ванката, те по нищо не се различават от кметските заповеди на кмета на София, през 2009-та, тогава Бойко Методиев Борисов, който се позова на некакъв сигнал за бомба, за да пусне в действие полицията и разтури с насилие и смърт протеста в полза на БСП и ДПС тогав
32
1
 
34
 
! Отговори
bobo преди 7 години
А защо не забраняват дългите и шумни индийски сватби?
31
2
 
22
 
! Отговори
е преди 7 години
Голямо кметско недоразумение се оказа кадърът на гепитата в Пловдив - просто, нагло и много крадливо като цялата им шайка.
30
1
 
28
 
! Отговори
blabla преди 7 години
Поздрави на пловдивчани за твърдата им позицията им.В Хасково и Димитровград неделното хоро има почти всяка седмица .
29
13
 
3
 
! Отговори
Гневен общинар преди 7 години
Като ви казват че не може хора да ми извивате значи не може бе макаци.
28
1
 
51
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Проблема не е в това ,че играят хоро политиците треска ги тресе когато хората ги обединява една идея или както в случая любовта към българското . Това не пасва към техните схеми да разделят и настройват хората едни срещу други за да им е по-лесно да ги манипулират и управляват така ,че за сега са отстъпили ,но със сигурност ще измислят друга причина за да го забранят въпроса е хората най-после да разберат ,че обединени са сила и да им бият шута.
27
18
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Щастливи са хората и играят хоро всяка неделя. ---------------------------Хахаха... преливат от щастие!: ) Натискат се да играят хоро, защото си мислят, че така се идентифицират с българското и се разграничават от западната култура! След това почти същите хора ще си пуснат Слави Трифонов и ще пеят с него Йовано Йованке или друг балкански /кръчмарски/ фолк и ще си мислят, че това е върхът на родолюбието и патриотизма. И ще ронят мелодраматични сълзи над ракийката и салатката в къщи. Вижте ни българите, колко си "тачиме" нашето, колко сме сплотени, напук на вас, западняци, дето искате да
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тежко, брате, се живеемежду глупци неразбрани;душата ми в огън тлее,сърцето ми в люти рани.Отечество мило любя,неговият завет пазя;но себе си, брате, губя,тия глупци като мразя.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лежи юнакът, а на небетослънцето спряно сърдито пече;жътварка пее нейде в полето,и кръвта още посилно тече!Жътва е сега... Пейте, робини,тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,в таз робска земя! Ще да загинеи тоя юнак... Но млъкни, сърце!Тоз, който падне в бой за свобода,той не умира: него жалеятземя и небе, звяр и природаи певци песни за него пеят...Денем му сянка пази орлица,и вълк му кротко раната ближи;над него сокол, юнашка птица,и тя се за брат, за юнак грижи!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти ли си, мале, тъй жално пела,ти ли си мене три годин клела,та скитник ходя злочестен азии срещам това, що душа мрази?Бащино ли съм пропил имане,тебе ли покрих с дълбоки рани,та мойта младост, мале, зеленасъхне и вехне люто язвена?!Весел ме гледат мили другари,че с тях наедно и аз се смея,но те не знаят, че аз веч тлея,че мойта младост слана попари!Отде да знаят? Приятел нямамда му разкрия що в душа тая;кого аз любя и в какво вярвам -мечти и мисли - от що страдая.
23
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък може ли всяка неделя да се събират да отидат на някоя поляна извън града и да врякат колкото си искат. Да си работил нощна смяна да искаш да си починеш и тия да ти думкат на главата или да имаш малко дете дето спи на обяд. Ужас просто
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последното е песен от времената, когато хората имаха идеали, а не бяха идиотизирани ойрогайове!
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато над Дунав се мръкнеи сънен Балканът заспи,отново в полетата бойнипожарът на бунта гори. (2)Отново вървят септемврийци...За всеки загинал геройте мрачно проклинат: Убийци!Ний пак ви зовеме на бой! (2)Ний искаме пак свободата,земята и нашия труд,че ние твориме благатасъс сърпа и тежкия чук. (2)А тихият вятър отнасягласа на прикрития враги глуха закана огласяселото и димния град. (2)Кълнем се в смъртта ви, другари,и в всеки загинал герой,че скоро часът ще удари,часът на съветския строй! (2)Червеното слънце ще грейневъв всички бедняшки с
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега герберастите ще разкопаят и площада!