Парадокс по нашенски! От умрял... търсят данъци

Общината в Пещера сгафи с починала преди 10 г. жена
Обновена: 25 сеп 2016 21:15 | 25 сеп 2016 19:45,
16
Парадокс по нашенски! От умрял... търсят данъци
Снимка: архив, Булфото

Местни данъци и такси от починала преди 10 години жена търси общината в Пещера. За това се оплакаха близки на покойницата, които получили "честитка" от данъчната администрация в родопското градче.

Елена Николова живеела в близкото до общинския център село Радилово и  се споминала преди 10 години. Какво било учудването на наследниците й обаче, когато получили на адреса на родственицата си писмо за неплатените такса смет и данък сгради.

От общинската администрация приканвали Елена, която отдавна не е между живите, доброволно да се издължи на местния бюджет.

"Задължението" било за 80,99 лв. и трябвало да бъде платено в 7-дневен срок. В противен случай следвали крути мерки срещу длъжницата, като напр. запор и опис на имуществото й, публично да обявят името й на длъжник пред местната общественост, както и да поставят името на Елена на видно място в общината за порицание.

Текстът след цитираните мерки пък гласи, че съгласно закона публичното вземане се погасява по няколко причини, сред които е и при смърт на задлъжнялото лице.

Някой чиновник в общинската администрация в Пещера обаче явно не е променил партидата на баба Елена и не е направил проверка в ЕСГРАОН, че жената е починала.

Въпросните задължения били за периода 2002-2006 г., а поканата за доброволно изпълнение е по утвърден образец на Министерство на финансите, обясняват от общината.

Подобни "гафове" се случват и в други администрации заради недоглеждане и грешки в софтуера, тъй като не са променяни партиди на починали лица и покойниците често излизат като недобросъвестни данъкоплатци, коментират препатили пред "Монитор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А относно наследниците-знаете ли, колко земи се водят на починали отдавна пра пра дядовци, които навремето "доброволно" са ги внасяли в ТКЗС, че и данък на внесените са плащали, и за това са укривали по някой декар?Сега това са така наречените Бели петна, непотърсени, с които се обогатяват местни тарикати и общини.Арендата, която уж се дава от общината при нас е 15 лева на декар, и ако не ги потърсиш, остават за общината.Кой да ги потърси, наследниците вече са поне 50 човека...
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей тия наследници,колко били учудени,ей ало нали сте наследници,тия неща се оправят до шестия месец от както е починал собственика на имота.Ако го ползват наследниците,е добре дошло за тях,няма да плащат такса смет и данък сграда.Аман от тарикати в тая държава.Ако не го искат има едни декларации,за отказ от наследство пред нотариус и имотите на тази госпожа остават на държавата,заедно със задълженията и.
11
2
 
4
 
! Отговори
лош закон преди 7 години
Просто са ни зле написани законите. И наследниците ако не, обяват наследството имот доброволно, може да се скатават с години и да се оплакват, че не са си изпълнили задълженията.
10
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какво има тук за чудене наследниците е трябвало да се регистрират и да плащат данъците какво са по 8лв. на година спотайват са и се правят на ощипани щом има имот трябва да се плащат данъци,Ако искат да не плащат данък на имота да се откажат от него да го дарят на общината.На запад след 10г. ако не се регистриращ и не плащаш данъци имотът става общински по давност.
9
6
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Някой е подписал това,нали? На мястото на наследниците, бих му написал учтиво писмо, с което да го поканя лично да иде в местните гробища, парцел еди кой си, и да и поиска дължимата сума.Съвсем учтиво, даже бих се подписал отдолу:" С уважение"...
8
0
 
17
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Тези неща се случват! Нормално е за прецизната и точна администрация! След 1979 година се въведе ЕСГРАОН. Увеличи се администрацията, после вземаха че въведоха и компютъризацията и--- и работата се оплеска тотално. Един старец ми разправяше, че в тяхната община през 1935 година е имало 10 чиновника / държавни служители/, заедно с тримата пъдари и един бикар. При почти два пъти по-голямо население са се оправяли ! Сега общината имала 128 служители и - и били претоварени от работа !!!???
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер едно нещо за наследственост да си чувал? Тя може вече да не плаща, но наследниците ще плащат,защотото вече те са собственици. Иначе грешката си е грешка.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zashto ne uvolnqvat nekadurnite slujiteli v koy vek jiveem ,kompyutura za kakvo e te sigurno ya polzvat samo za snimka ili gledat *** saytove,kak kato ne znayat za smurtta i a i spirat pensiyata sashtiya mesec,zashto ne se zalugvat da produljat da i izplatqt pensiyata
5
3
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Остава да я осъдят и да и пратят така наречените колекторски фирми интересно ми дали нЕма да започнат да тормозят наследниците у нас всичко е възможно нищо чудно и да е гласувала.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ех тея чиновници -не стига че са повече отколкото трябва ,ами и да работят ги мързи,ся ши си прехвърлят отговорността от ведомство на ведомство като горещ картоф докато следата се изгуби и виновен чиновник няма да има
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и сега какво ? ще и отнемат имуществото....което е бил един ковчег,ама и той вече -изгнил.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаф е ако наследниците са си платили задълженията, но преди това трябва да променят партидана. Данъка е върху имота и дали собственика е гушнал китката или не данъка е дължим. Най-вероятно наследниците са се поослушали и пасували и не са си оправили тескеретата - Аман от тарикати!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В малките общини работят доста некадърни и необразовани хора. Пример: плащате данъци за място в регулация , но нямате нотариален акт, роднините преди вас не са си го извадили. Длъжностното лице ви заплашва, че ако спрете, ще ви даде на съдия-изпълнител. Най сериозно при това...