Ром: Отказаха ми лечение в МБАЛ-Самоков, ще ги съдя!

Трябва да се провежда рехабилитация, смята д-р Бончев
27 сеп 2016 11:22, Анисия Иванова
65
Ром: Отказаха ми лечение в МБАЛ-Самоков, ще ги съдя!
Снимка: Bulgaria On Air

На 6 август след битов инцидент мъж от ромски произход остава със скъсано сухожилие на един от пръстите на дясната си ръка. Евгени Юсеинов отива в Спешна помощ в Самоков, но му е отказано лечение.

Пострадалият гостува в "България сутрин", където обяви намеренията си да съди болницата и Центъра за спешна помощ.

"Само ми промиха ръката и казаха, че ще съдействат с ортопед. По телефона д-р Румен Бончев отказва помощ в същия ден. Как така те преценяват, че могат да вкарат един човек в Спешна помощ, а друг - не? Защо докторът не се яви да погледне ръката или да даде някакви хапчета, за да мине болката?", попита Евгени Юсеинов пред Bulgaria ON AIR.

Пострадалият мъж, който работи като електротехник, вече не чувства пълноценно ръката си и не може да упражнява качествено професията си.

Bulgaria ON AIR се свърза с д-р Румен Бончев от отделението по Ортопедия и травмотология към МБАЛ-Самоков, който отрече категорично отказът за преглед да е свързан с етническа дискриминация.

"Има дежурен хирург, който може да го прегледа. Аз съм дежурен към болницата. При пациента няма засегнати големи артериални съдове. Прецених, че това е отложена спешност. Казах на колежката пациентът да бъде превързан и да дойде за преглед следващата сутрин. Сухожилието може да се зашие дори след седмица. Той трябва да провежда рехабилитация", сподели своята гледна точка д-р Бончев.

Мария Петрова, която е директор на Европейския институт по медицинско право, е на мнение, че колегите на д-р Бончев, които са били дежурни, не са успели да поставят правилна диагноза на пациента.

"Това е лекарска грешка с неправилно поставена диагноза. Инвалидизиран е изкуствено един човек, а в момента чакаме да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Имало е една линейка, която е можело да откара него или друг пациент", посочи Мария Петрова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите й вече трябва да се разбере, че лекар и пациент не са две воюващи страни. Петрова потвърди, че ще бъде заведено дело срещу болницата и Центъра по спешна медицинска помощ, защото не са реагирали адекватно на състоянието на пациента.

"Г-н Юсеинов е работещ и здравноосигурен гражданин. Въпреки това на него му се отказва лечение с абсурдното оправдание, че имат една линейка и друг пациент по спешност", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
doktor преди 7 години
До азЧе тя - Мария Петрова си е дипломиран лекар! Така че е учила повече от че от 14 години. Докато лекарите си мислят, че са недосегаеми - все ще е така. Не разбирам защо злобеете срещу нея - не тя е проблемът, а неуредиците и пропуските в здравната система. Докато ги има не адвокатите ще гледат лекарите в устата, а точно обратното - ние ще ги гледаме в устата и ще им стоим мирно!
34
0
 
2
 
! Отговори
Преводач бях маклоаз преди 7 години
Електротехник или ...сваля кабели? Битов инцидент или.. пиянско сбиване в махалата, те всяка вечер си ги спретват. Отказали му операция или той бил пиян и не разбрал, не можел пълноценно да си упражнява професията или иска решение на ТЕЛК да си поседи вкъщи. А Този институт по Европейско медицинско право европейци защитава ли?
33
2
 
3
 
! Отговори
електротехник ли преди 7 години
Този индивид да не е служител на БАТ САЛИ в ""енергото"" . . . . ?????????????????????????????
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами или българин няма значение в случая прав си е човека,според мен.
31
4
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 7 години
проЗтак ще дава мнение за лекарската работа?И това е възможно заради предателите у нас-разните адвокатски о.трепки,които няма какво друго да правят освен да плюят.***.Ще се редите и ще чакате за спешна помощ както е в нормалните западни страни.Може да проверите как е там!Чака се дори при спешност и никой няма да ви обърне внимание,дори заради черната ви кожа
30
8
 
8
 
! Отговори
1111 преди 7 години
До OMG_LuckerАми този човек се е оплакал на правилното място, а повечето си траят. Тази организация - Европейския институт по медицинско право и медиите чакат само такива случаи, но ние не си знаем интереса или не ни се занимава. Вие защо не се оплаквате, където трябва а пищете във форуми. Нямя смисъл.
29
5
 
11
 
! Отговори
2222 преди 7 години
До DiscoveryЧовекът правилно е търсил защита от Европейския институт по медицинско право. Повечето пациенти си мълчат и за това белите престилки се гаврят с нас. Ако всеки пациент търси отговорност за некачествено обслужване такива случаи ще са много малко, както е в цивилизованите страни.
28
4
 
29
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Ако разбирам правилно: Ром си порязал пръста и отишъл право в спешното. Въпреки, че не е "спешен", са го превързали и са му насрочили час за преглед при хирург. Ама не отишъл щото бил недоволен, че искал още същия ден. И сега щял да съди болницата. И за какво???Уж бил осигурен, ама не е сигурно.
27
1
 
40
 
! Отговори
Валя преди 7 години
И понеже е ром всички доктори на крака трябва да му станат.Тази госпожа ромозащитничката защо не му обясни на този че в Бърза помощ са си свършили работата, приели, прегледали и превързали.Убедена съм че е бил посъветван в понеделник да отиде до травматологията,ама той нали е ром, света се върти около него, веднага трябва да му се обърне внимание.Нагли лъжи за да мине на ТЕЛК и да изкара някой лев от болницата,толкова са нагли и прозрачни.
26
2
 
2
 
! Отговори
що преди 7 години
До zoroне питаш има ли осъдени от министерството?
25
2
 
39
 
! Отговори
лекар преди 7 години
Казусът е доста елементарен - човекът имал рана, която е без усложнения, без съдово-неврологични усложнения, с възможна лезия на сухожилие, което не изисква спешна операция. Раната е обработена, вероятно мус е поставен тетанус и е извикан на консултация другия ден за продължаване на лечението - абсолютно стандартна процедура при НЕспешни състояния. Хеликоптери до София ли да летят за порязано?Изкуствено създаден скандал!!! Засрамете се!!!Отишъл ли е на контролен преглед както е бил посъветва
24
4
 
30
 
! Отговори
аз преди 7 години
Тази Мария Петрова като учи 14 г и стане лекар с 2 специалности тогава ще може да дава квалификации кое е лекарска грешка.Дотогава ще слуша с отворена уста мненията на лекарите и ще си записва,защото няма с какво да ги запомни!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
индобългарин...политически коректният термин :)
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо сте се объркали,не се пише ром,а Рим..хахаха
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безплатен обяд няма ромче всички лекари трябва да следват примера на колегите си от Самоков
20
11
 
8
 
! Отговори
zoro преди 7 години
Дофтур осъден в *** няма, няма и да има -всички са чисти като сълзи
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то сега му направиха услуга на тоя "ром".Хем ще вземе пенсия ,като мине на телк, хем ще вземе пари като осъди болницата,а ако осъди и България в Страсбург....хе е тогаз вече-живот,майка.
18
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еггати, отказали са лечение на единствения здравно-осигурен ромм в България!
17
2
 
16
 
! Отговори
бели кахъри преди 7 години
Не просто докторите са си такива-киселяци.Би трябвало да е щаслив,че не са му назнаили ампутация на някоя от ръцете,че що не и крак :))) Другото ще се оправи.
16
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе, вие от телевизията що не се разходите за един репортаж до самоковската МБАЛ? не ви стиска! шот ви срещат ром до ром, ромка до ромка и много ромчета. безпрецедентна болница е МБАЛ Самоков, а персонала е героичен! герой до героя! елате снимайте, ако ви стиска!