Казусът "Бедечка" пред обрат. Ще спре ли застрояването?

Старозагорци окупират общинския съвет, ще бранят парка
28 сеп 2016 12:44, Красимир Ангелов
13
Казусът "Бедечка" пред обрат. Ще спре ли застрояването?
Снимка: Запазете Бедечка

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" са пред истински пробив в борбата за запазването на зелената площ. Утре ще се проведе сесия на Общинския съвет, в която като първа точка е записано предложението от кмета на града Живко Тодоров за промяна на устройствените планове на града на база всички констатирани нарушения в годините. Обявената цел е максимално запазване на зелената площ.

Още по темата

Сесията започва в 9 часа в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Общината, а защитниците на парка призовават гражданите да дойдат по-рано и да изразят ясно своята воля за запазването на зелената площ. Защитниците на парка призовават старозагорци да се възползват от правото си по закон и да присъстват на сесията на Общинския съвет.

Защитниците на парка са направили и специално събитие в социалните мрежи, където призовават: "Само за половин ден обърнете гръб на работа, лични и семейни отговорности. Колкото и да ви е трудно – направете го!"

Казусът "Бедечка" стана знаков за града и страната, след като над 300 декара с хиляди дървета, с алеи, храсти и затревена площ, бяха отредени за застрояване. След поредица граждански протести и две становища на МРРБ, че решаването на казуса е в правомощията на Общината, кметът Тодоров внесе предложение в тази посока.

Бъдещето на парка коства и главата на главния архитект на Стара Загора, който подаде оставка, след като стана ясно, че съпругата му участва като проектант в започналото застрояване в парка.

Докато казусът се разисква, множество дървета, които трябваше да бъдат запазени дори в готвения нов квартал, бяха отсечени или изсъхнаха след човешка намеса.

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора след Аязмото. През него преминава единствената река в града, която носи същото име. Покрай реката има много животински и дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Статистиката обаче те оборва тук. Виж сайта на ГРАО и НСИ. Вярно доста отиват в София, но и доста идват от по-малките градове. Няма нужда от толкова фатализъм в поста ти :)
11
5
 
6
 
! Отговори
аа преди 7 години
Това не е общинска земя.Собствениците на земите плащат данък.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кмета е работлив, а дали е свестен ще се разбере след години, като му излязат делата. Дано да е. Но да не забравяме - генералски син...
9
5
 
12
 
! Отговори
до дд преди 7 години
Как да няма алеи бе, човек? Десетки пъти съм се разхождал там. Друг е въпросът, че тези алеи са толкова запустели и обрасли, че сам човек не е добре да минава там. Ходиш само ако си група. Получава се така, че общината не чисти, защото имотите са върнати и частни, а тези от имотите също не чистят, защото не са сигурни дали тези върнати имоти ще ги ползват за строеж. Отделно нарочно се хвърлят *** вътре, за да се каже: Бе какъв парк, то само *** има вътре! Нищо не пречи вътрешните алеи да
8
7
 
9
 
! Отговори
дд преди 7 години
Да бе общинска... Всичко е реституирано преди 15-20 години и си им цакат данъци от тогава. Бай дъ уей, макар че съм против застрояването, смятам че доста се преекспонират нещата. Първо Бедечка не е парк и никога не е била а до скоро беше pone половината от към кв. Самара земеделски имоти. Другото е саморасляци повечето. Tез дървета по снимките са от парк Загорка, а не от Бедечка. Алеи не е имало а път до стара тухларна, наскоро разрушена. Малко пресоляват манджата с политическа цел ми се струва
7
2
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Кой плаща данък? Това е общинска земя!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на заралии! Дано успеят. Имат свестен кмет в момента, ама общинският съвет е пълен все още с мазни кумунистически отрочета.
5
4
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Силно съм против застрояването. Но чух хора да питат, за какво плащам данъци след като не мога да си ползвам земята.
4
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Да де само така ! А Гладния архипитек се изпарил ! Същото и на останалата територия.
3
1
 
13
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Успех.Не се предавайте.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете ги да строят бе,да ги изядат комарите в тези блата!Между другото малко хора знаят,че тези места преди стотици години са били гробища,а върху гробище да строиш дом,не е много хубаво!
1
1
 
30
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Браво, старозагорци!!! И успех!!!