Синодът освободи Старозагорския митрополит Галактион

Причината е тежкото му здравословно състояние
Обновена: 28 сеп 2016 18:57 | 28 сеп 2016 17:10, Красимир Ангелов
7
Синодът освободи Старозагорския митрополит Галактион
Митрополит Галактион. Снимка: Булфото

Старозагорският митрополит Галактион повече няма да бъде начело на своята епархия. Заради тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит, Светият синод го освободи от длъжност, съобщиха от Синода. 

Още по темата
Освобождаването на митрополит Галактион като Старозагорски митрополит е от 28 септември, като от днес той възприема вече титлата "бивш Старозагорски митрополит". На основание чл. 82, т. 3 от Устава на БПЦ-БП Светият синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение, отчитат от БПЦ.

Във връзка с оттеглянето на Галактион, Светият синод назначава Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ на овакантената Старозагорска епархия. Той трябва да организира избор за митрополит и да управлява епархията, докато новоизбраният архиерей встъпи в длъжност.

Бившият вече старозагорски владика претърпя тежък инсулт през лятото на 2015 година и дълго време животът му бе в опасност. Той бе избран за Старозагорски митрополит на 20 февруари 2000 г., като замени на поста починалия през 1998 година митрополит Панкратий.

Галактион бе и един от тримата кандидати за наследник на патриарх Максим, заедно с ловчанския митрополит Гавраил и настоящия патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
мимка преди 7 години
Добър човек си е Галактиката.,..
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този сладур не беше ли шеф на Пловдивската семинария, обвинен в мъжеложество с млади момчета? После май пак той направи архонти сума-ти мафиоти. Е, как да им имаш ввра на владиците?!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХЕНДЕ ХОХ - КАЗАНО Е - НЕ ХВЪРЛЯЙ КАМЪК СРЕЩУ БЛИЖНИЯ СИ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ВЪРХУ ТЕБ. КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ НА ДРУГИТЕ СЕ ВРЪЩА ВЪРХУ ТЕБ В ТРОЕН РАЗМЕР - АКО Е ДОБРО - ДОБРО, АКО Е ЗЛО - ЗЛО.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм праведен че да мятам камъни по него и не го познавам. Ако е глава на черква неговата отговорност е къде-къде по-голяма от моята. Каквото си е надробил това ще си сърба. Щом не е в добро здраве то Бог си знае работата!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре си поживя Галактиката, но прекали. И сега Господ го у турил на режим - ни жив, ни умрел!