Стара Загора тръгна към спасяване на парк "Бедечка"

Общинският съвет при решение за изменение в ОУП
Обновена: 29 сеп 2016 14:28 | 29 сеп 2016 13:30, Красимир Ангелов
6
Стара Загора тръгна към спасяване на парк "Бедечка"
Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Общинският съвет на Стара Загора подкрепи предложението на кмета на града Живко Тодоров за изменение в Общия устройствен план в частта за квартал Бедечка и Подробния устройствен план за застрояване на квартала, съобщава Радио Стара Загора.

Още по темата

На заседанието присъстваха много граждани – както защитници на парк "Бедечка", така и собственици на реституирани земи в района.

Гласуването мина със сравнително единодушие. "За" промяната гласуваха общо 43 от присъстващите в залата общински съветници. Шестима се въздържаха, Кольо Димов от БСП Лява България се отказа от правото си на вот, а Янко Янков от МК "Истината за Стара Загора" отсъства по здравословни причини.

Решението срещна острата съпротива на собствениците на имотите в квартала.

"Ще атакуваме това решение", категорична бе Росица Джамбазова, представител на собствениците на имоти в квартала.

"Това е само първата стъпка и не слага окончателно край на проблема. Предстоят тежки преговори със собствениците, защото ние не искаме по никакъв начин да заставаме срещу тях", заяви от своя страна Никола Райков от Гражданско сдружение "Запазате Бедечка".

По думите му ще се търси максимално справедливо решение по казуса.

Казусът "Бедечка" стана знаков за Стара Загора и страната, след като над 300 декара с хиляди дървета, с алеи, храсти и затревена площ, бяха отредени за застрояване след скандални решения на общинския съвет в последното десетилетие. След поредица граждански протести и две становища на МРРБ, че решаването на казуса е в правомощията на Общината, кметът Тодоров внесе предложение в тази посока.

Бъдещето на парка коства и главата на главния архитект на Стара Загора, който подаде оставка, след като стана ясно, че съпругата му участва като проектант в започналото застрояване в парка.

Докато казусът се разисква, множество дървета, които трябваше да бъдат запазени дори в готвения нов квартал, бяха отсечени или изсъхнаха след човешка намеса.

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора след Аязмото. През него преминава единствената река в града, която носи същото име. Покрай реката има много животински и дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
КАЛАРА преди 7 години
и на мен ми харесва повече квартал мисля че ще стане по добре
5
2
 
3
 
! Отговори
Анелия преди 7 години
Идеално място за живеене. Харесвам кооперациите които се строят. Надявам се да се разрасне квартала.
4
1
 
4
 
! Отговори
Жител преди 7 години
Добро решение.
3
0
 
7
 
! Отговори
Заралия преди 7 години
Янко пак се е скатал.Голяма шушимига :D
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедечка го очаква съдбата на парк Въртопо в Младост София!Ужким щяха да го пазят а последните години изникнаха стотици нови блокове!
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Durvetata bili otsecheni,po skoro veche e zastroeno s novi apartamenti i e pravilno.Da jiveyat v gorata maimunite.Tova e strahotno myasto za jiveene.