Духалката топли, но помпа двойно сметката за ток

Експерт: Отопление с модерни климатици е най-доброто!
5 окт 2016 07:14,
78
Духалката топли, но помпа двойно сметката за ток
Снимка: flickr

Почти двойно или със 75-80 лева скача месечната сметка за ток от духалка или маслен радиатор, ако са включени 8 часа през нощта, сочат разчетите на ЧЕЗ.

През есента в по-хладни дни, преди да бъде пуснато парното, мнозина предпочитат да затоплят помещенията в дома си именно с такива уреди.

В най-добрия случай те вдигат сметката с поне с 30 на сто, твърдят енергийни експерти. Нормалното средно месечно потребление на електричество в двустаен апартамент без отоплителни уреди на ток е около 60-70 лева. Заедно с разходите за духалката месечната сметка може да набъбне до 100-120 лева, твърдят те.

Подмяната на старите с енергоефективни уреди е най-добрата инвестиция, тъй като разходът на енергия пада с до 38%.

Според професора от Техническия университет в София Никола Калоянов при липса на парно най-добре е жилищата да се отопляват със съвременни климатици, осигуряващи трансформация на енергията над 1 към 3,5 т.е. за един консумиран от мрежата киловатчас ток да получим топлина за повече от 3,5 киловатчаса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64 Що ли не ти вярвам. 14 лева ток (3.5ст кw/h) ??? Само лампите правят повече.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ха, ха! Три фирми , от свободния пазар , ми направиха оферти, пълни с уловки и неустойки. Не, благодаря! Енергийната мафия си е същата.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-евтин е токът на свободния пазар - 3.5 стотинки на киловат с ДДС.Откакто излязох там се родих. Въобщке не иконимсвам - в нас е като в Южна Африка и не съм платил повече от 14 лв на месец.
60
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До Анонимен (62)Нали знаеш че имат спецификации да не говорим че има интернет форуми, ревюта и всякаква друга помощ. Когато успяхме да се откачим от топлофикация и ние минахме на климатици. тъй като отоплявахме само 2 стаи взехме Фуджицу инвенторен с общо външно тяло за двете вътрешни. Мисля минаха вече 14 години но още работи и топли. страничен ефект е че и помага против мухъл понеше изсушава въздуха но пък в жилище без проблем с влагата това е по-скоро негатив.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дбре може да е така 1/3.5 . Но всички ли климатици могът да обръщат цикъла и да 'смучат топлото' от вънка или нагряват с реотани? Как да разберем какъв е климатика и какво прави?
58
3
 
2
 
! Отговори
Митак преди 7 години
До bogdan69Никой от защитниците не ви отговаря, защото говорите безсмислици. Сложете си шапката от алуминиево фолио и се пазете от кемтрейлс. Безмозъчни до край !
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация "София" ни начислява десет пъти по-голямо количество топлоенергия, за подгряване на кубик вода , отколкото през соца. Сравнете си сметките, ако не вярвате.А надморската височина не е променена и чистотата на водата също. Тоз "ппрофесор " явно е консултанта. Като питам енергетиците, от топлофикация , мълчат и ме препращат към общината
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук само капацитети са се изказвали , MI2 ви го е обяснил точно.Преди да плямпате глупости вземете се образовайте малко.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тя една духалка ако работи в затворена стая 8 часа вътре става около 35 градуса.Има си и добрите страни,например звукът и действа приспивно,когато не се ползва се побира в малък шкаф..Духалката си е духалка :)
54
1
 
6
 
! Отговори
пешо преди 7 години
стига сте ми хвалили тая топлофикация. на хартия може и да се води по-ефективна, но аз мн добре усещам с кое ми е по-топло и виждам кое ми товари сметките повече.
53
0
 
14
 
! Отговори
MI2 преди 7 години
Цена на Топлофикация Бургас - 62 лв/MWh. ЕВН - 206 лв/MWh дневна и 117 лв/MWh нощна. Духалката харчи точно толкова. Климатикът обаче същата топлина ще я направи с 3.5 пъти по-малко ел. енергия, като допълнителните 2.5 пъти върху изхарчената от контакта я взима от външната среда, като я охлажда още повече; т.е. ако го държим включен нощем, ще харчи 33,4 лв/MWh - на половина колкото дори вездесъщата топлофикация. През деня би харчил 58,8 лв/MWh, което пак бие топлофикация.
52
0
 
10
 
! Отговори
MI2 преди 7 години
До ивчоДопълнителната енергия не се получава от нищото, а за сметка на външната среда. Външното тяло духа по-студен въздух отколкото е навън в момента. Хладилникът работи на същия принцип - отзад се затопля и бъди сигурен, че отделяната от него топлина е малко повече от консумираната от контакта, защото включва топлината от охладената в него храна. Следствието от първия закон на термодинамиката, който цитираш всъщност потвърждава съществуването както на топлинен ДВГ, така и на хладилна машина.
51
4
 
8
 
! Отговори
Професор Минко преди 7 години
От 1 kWh топлина за 3.5 kWh-са? Ха-ха-ха! Тоо професор що са не гръмне?
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Току що откриха перпетум мобиле: "за един консумиран от мрежата киловатчас ток да получим топлина за повече от 3,5 киловатчаса."
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ефективен е радиатора, поради акомулиращото действие на маслото и тялото му. Някой е взел едни пАри, за да хвали климатиците
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При равни условия, за подгряване на един кубик въздух е необходима еднакво количество енергия.. Това, за тези, които не са били, забравили, или лъжат
47
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Логично ,ако искаш да ти духа ,да си плащаш повече
46
6
 
11
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Духалката е екстра, вече 5-та зима съм с нея! Повече от 100 лв. не съм плащал! На всякъде съм изолация.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците нямат нужда от климатици тъй като там месечното отопление на газ на апартамент от 70 кв.м излиза около 4 $.
44
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се колко неграмотен технически трябва да си за да си купиш духалка или климатик ...