Кеш акт! Принтери и ПОС терминали в патрулките

КАТ иска да смени актовете с фишове, за да наказва по-бързо
5 окт 2016 07:00,
33
Кеш акт! Принтери и ПОС терминали в патрулките
Край на актовете на ръка. Снимка: архив, Булфото

Броят на нарушенията, за които може да се издават фишове вместо актове, ще бъде разширен. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които парламентът ще обсъжда в тази сесия.

По този начин в КАТ се надяват да се прескочат тежките процедури по издирване на нарушителите и връчване на наказателните постановления, което ще гарантира по-бързи санкции и по-голяма събираемост на глобите.

Още по темата

Новият режим ще важи за всички нарушения, за които законът не предвижда отнемане на шофьорската книжка. На практика това значи за почти всички от тях.

В момента книжка се отнема само при шофиране след употреба на алкохол над 0.5 промила или друго упойващо вещество, при превоз на пътници без лиценз, при управление на моторно превозно средство без "Гражданска отговорност" или с неплатена глоба. Всички останали нарушения ще могат да се санкционират с фиш. Според МВР това ще става само със съгласието на шофьора. Ако той откаже да получи фиш, ще се пише акт, а след това ще се издава и наказателно постановление.

"По този начин се избягва многократното търсене на нарушителя, за да му се връчи постановлението, съкращава се срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът се издава на момента в негово присъствие", пише в мотивите към законопроекта, цитиран от "Сега".

По закон фишът се плаща в 7-дневен срок от връчването му. Има идея глобата да се плати веднага на служителите от КАТ, които да бъдат оборудвани с ПОС терминали. Иначе фиш може да се плати в банка или по електронен път.

МВР продължава да изпитва проблем с връчването на актове. Почти половината наказателни постановления, изпратени по пощата с обратна разписка, се връщат. На практика те се водят невръчени и не могат да влязат в сила.

Законът за административните нарушения и наказания предвижда и т.нар. неприсъствено връчване, когато адресатът не може да бъде открит. Наскоро обаче Върховният касационен съд излезе с решение, че този тип връчване не дава гаранция, че шофьорът знае за отнетата му книжка, и затова не може и да бъде съден по Наказателния кодекс, ако бъде хванат в ново нарушение.

За да реши тези проблеми, МВР предвижда в патрулките да бъдат инсталирани принтери. Според ведомството са нужни 278 бройки, чрез които КАТ ще може да връчва на нарушителите актове още на пътя. Така ще могат да се издават и електронни фишове и актове от камерите за контрол на скоростта. Принтерите ще бъдат купени с пари от Гаранционния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Преди години извърших нарушение в друг окръг, далече от местоживеенето ми. Съставен ми бе акт/ напълно правилно ,законно и грамотно/ Даже пътните полицаи бяха снизходителни. Да дойде съобщение за наказателно постановление, да дойде, да дойде ....няма. След 7/седем/ месеца трябваше да ходя в чужбина. Викав си - точно на границата ще натиснат някой бутон и ще излезе, че съм длъжник на РБ...и ядове. Тръгвам да търся наказ.постановление! След две седмици го намериха в някакво чекмедже в ОУ на КАТ.
26
0
 
4
 
! Отговори
Bik преди 7 години
Cash sreden prast.:-)Samo po bankov pat v smetkata na kat! :-)
25
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
От дйек на дйек ще взимат пари от гаранционния фонд?
24
2
 
6
 
! Отговори
Пак глупости преди 7 години
При съставянето на акт се взима талона, същият се връща при заплащане на глобата по наказателното постановление, което става в срок, установен в закона. Ограмотете си правната култура. Или актовете падат, защото ги пишат неграмотни?
23
10
 
6
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Пак няма да има ефект със смешните размери на глобите ни. Когато глобите ги направят да са в хиляди лева тогава ще има промяна. Бръкни в джоба на българина та да се замисли !!! Когато получиш фиш равен на 1/3 от стойността на колата ти ще се сетиш сънароднико !
22
6
 
15
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Това с пос терминалите е характерно за целият развит и цивилизован свят. И да няма фишчета, актчета - кеш или карта? Така е в Белгия. Ако откажеш да платиш - скобата, наказателният паркинг и огромни глоби. Само така ще се научи шофера, че има закони по пътищата!!!
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тряа си много *** та да подпишеш ФИШ.Нека се гърчат, що да ги улеснявам.ФИШ пищам само в тотото и то най-много 2 пъти в годината - за Коледа и за Великден
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма бедни катаджии.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А проблема с отдавна платени фишове, който излизат отново в НАП след няколко години, като дължими кога ще решат?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в автобусите, кога ще сложат пос терминали?
17
26
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 7 години
До КратунМи, пак ще гласуваме за ГЕРБ, защото хората възродиха България и икономиката върви напред 2 % ръст за 2016 г.При Орешарски колко беше ръстът? Отрицателен, нали?
16
12
 
6
 
! Отговори
КАТ преди 7 години
Така е червени каскети, свърши раят на Орешарски, който издаде заповед да не се спират нарушители от патрули на КАТ и изключи умишлено камерите.Орешарски и Станишев знаеха,ч е така ще загинат повече млади хора, които не са техен електорат.Но повтарям този ваш рай свърши!
15
2
 
32
 
! Отговори
ГерберПолицай преди 7 години
Дай да меря грайфера на гумитечистачките изправни ли са?течност за чистачки?мръсни са ти стъклата - нарушена видимостКво прайм?Пиша ти фишче!Я елате пиленца при батко
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам ушеф колко е крадлив, мързелив и изобретателен и се занимава с какви ли не престъпления, първото нещо което ще направи е да монтира скимиращо устройство. Сега ще започнат едни банкови кражби и измами. Като искат да се плаща и аз съм съгласен, с мен в банката или на банкомат. То бе бяха частни дрегери,радари, а сега и пос терминали. Айде няма нужда.
13
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво. Точно така. Трябва и екипите на КАТ да станат 10-торно като бройка. Само така ще разберат джигитите, че има закон в тази държава и той трябва да се спазва.Като той наруши правилата - айде бе, то това нарушение е малко. Всички го правят. Ти като му нарушиш правата - реве до небето.Затова плащаш. Даже може още при издаване да слагаш депозит 1000 лв в книжката. Ако нарушиш - автоматично ти взимат пари. Като свършат - ти взимат книжката и вкарваш този път 2000 лв. Само с камери. Да видим.
12
1
 
22
 
! Отговори
Bit преди 7 години
И нито дума за поправка в закона по отношение убийците на пътя. Чудесно! Важно е само как да се прибера парата.
11
2
 
6
 
! Отговори
WTF преди 7 години
По-интересният въпрос е дали тези фишове няма да са свързани с гражданската и дали тази промяна за пореден път не се налага от застрахователното лоби?
10
4
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Пак гласувайте за ГЕРБ! Те ще ви оправят. И вас и майките ви! От 8 години са на власт и все предишните и международното положение са им виновни, че не могат.... Плевнелиев го издигна ГЕРБ, сега ви предлагат Цецка за Президент....
9
6
 
9
 
! Отговори
холестерол преди 7 години
Какво е това карта,нещо за ядене ли само *** ползват карти.Няма ли кеш няма нищо стане ли всичко електронно кеша изчезне ли данъъци и такси ще ви пукат и няма мърдане.Такса въздух,такса живот,такса болен и.т.н
8
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Докато не бръкнеш на *** в джоба няма как да го накараш да спази закона и реда.