Хем боли, хем сърби: Туристите по морето с рекорд, но пък бедни!

Руснаците се завърнали по курортите ни, гости от Швеция и Израел – няма
6 окт 2016 12:00,
39
Хем боли, хем сърби: Туристите по морето с рекорд, но пък бедни!
Снимка: архив, Булфото

Близо 333 хил. чужденци са почивали по курортите в Бургаска област от април до края на септември, показва анализът на Бургаската регионална туристическа камара. Ръстът е невиждан за последните години - 23,12%.

Браншът обаче остава критичен, тъй като хората, които избирали страната ни за почивка са под средната класа и харчат много малко пари извън предварително платените туристически пакети.

За 5-месечието през 2015 г. сме посрещнали 1 069 418 туристи, а този сезон те са 1 401 915, показва справката, цитирана от "24 часа".

Бизнесът отчита и изключително добър септември с ръст на пристигналите туристи от 24,64 процента, което се равнява на 42 568 летовници.

Най-силно изразен е скокът при руснаците. Завръщането им през септември е категорично, тъй като туристите оттам са два пъти повече от същия месец през 2015 г.

Туроператори и хотелиери се радват на прилива от Германия - оттам у нас през септември са дошли повече 10 хил. туристи повече всравнение с м.г. Унгария, Чехия и Полша са другите добри пазари в първия есеннен месец.

"Тревожно е положението на пазари като Швеция и Казахстан, които не са изпратили нито един турист през септември", коментира пред "24 часа" шефът на туристическата камарата Иван Иванов.

Според него още по-лош сигнал е спадът при израелците - с близо 17 на сто - за първи път от 5 години.

Според камарата добрият сезон се дължи основно на геополитически причини и благоприятните климатични условия това лято, но за да се запазят показателите е необходимо да се решат проблемите с липсата на квалифициран персонал, с раздутите цени при таксиметрови превози и медицинско обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да почива на нашето черноморие, въпрос на мнение, манталитет и разбиране. Аз търся спокойствие, без чалга, царевици, простотия по плажа всевъзможни сергии, като добавим хигиената, качеството на храната и обслужването аз отказвам такава почивка. Харесвам Созопол, искам да отида там не в активен сезон. Жалко за красивата България и в частност черноморието, но с този *** народ и още по-прости бизнесмени НЕ.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koгато не можеш да печелиш от качество, залагаш на количеството.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата напоследък са така:1. Бедняците (наши и чужди) отиват на Мутроморието2. По-заможничките българи отиват в Северна Гърция / Турция3. Тези с още повечко пари - по гръцките острови, или нещо още по-екзотично.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо лично, колега, ама...Това, че за българина е някакво невероятно приключение да отиде до Солун, не означава, че на Запад са така.БГ по едно време беше много популярна сред безпаричните немски тийнове. Там понятието "***" има различно значение от нашето. Нямаш ли най-новия айфон, си някакъв клошар, едва ли не. Със социалните си помощи лежи на някакъв плаж и пие бира по 50-60 цента от магазина - що да не си харчи социалните помощи тука?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32 Хората не бягат от пищящи русначета, островитянчета или дори от невъзпитаните българчета! Хората с кинтите не искат да ходят на нашето море заради изключително простия и невъзпитан български хотелиер и дебилния му персонал или от нацупените кифли "сервотиорки" които те гледат на кръв защото те не са на работа ами имат уговорчица за по питие в дискотеката......
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
28, заради подобни клиенти бягат паралиите, човек. Пищящи русначета, български чалгари, британски и немски бедняци-алкохолици... Такива, ако щат да ти идват на тълпи, само поразия ще видиш.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27, говорим за морски курорт.При положение, че Гърция и Турция (да не говорим за Хърватска и Италия, примерно) имат къде по-читаво море + обслужване, ако имаш пари, е грехота да идваш на нашето море.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският "бизнесмен" е безкрайно алчен и ще се провали въпреки ниските данъци ги укрива.
21
0
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Морето на айрян да стане,хотелиерите пак ще ревът кат вдовици за ***.
20
4
 
5
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
До Анонимен 26Защо пък да не идат ... Созопол, Несебър, Плевен, Шипка, Рила, Магура, В.Търново - има много интересни и хубави неща.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците, ако са добре с парите, дали ще идват точно в България :D
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправдание за скриване на оборота. Много били, ама малко плащали.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, че в тази ***, която наричаме курорт, кралицата на Великобритания ли очакват да дойде! Смешници!
16
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Руснаците не бяха ли фалирали!?
15
2
 
12
 
! Отговори
... преди 7 години
Бре ше ги питам другата година! Руснаците веке се сдушиха с ердогана и догодина тука ше видим руски туристи ама през крив макарон! Колкото до другите, ми остави това, че са бедни, дошли са веднъж и 98 и нагоре процента от тях няма и да повторят повече! *** то тука на тия не знам хотелиери да ги нарека нема как, в бизнеса с туризма да ги наречем пак не идва, *** да кажем некакви хора дето се занимават с туристи, та докато не земат да се понаучат що е турист и има ли почва у нас, ми винаги ше е така
14
0
 
23
 
! Отговори
У преди 7 години
Да спрат да укриват печалби и обороти, да си платят данъците, да плащат нормални заплати. Чак тогава мутрохотелиерите може да се изказват.
13
0
 
1
 
! Отговори
Schir преди 7 години
A, lajat....tam sa vse sheihove s sichkite si jeni ot haremite...:-)
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Така е, но нашите муттро-маемуни са много алчни.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквато услугата, такива и туристите, какво се чудите???
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите хотелиери, особено по морето, живеят в някакъв собствен свят. Хората имат интернет, четат мнения, гледат и сравняват.Затова идват само руснаци - непретенциозни, ако ще морето да е виолетово, пак ще се къпе.Нормалните хора избягват България, това е истината. Щом даже английските алкохолендери ги няма, смятайте.