ЧЕЗ по петите на крадците на електроенергия

Въвежда нова система за проследяване на кражбите на ток
9 окт 2016 13:15, Петя Славова
30
ЧЕЗ по петите на крадците на електроенергия
Снимка: архив, Reuters

ЧЕЗ въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия.

От компанията са монтирали балансови електромери на всички свои 17000 трафопоста. Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него, пише БТА.

"Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата.

В случай, че количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата. Съответно ще набелязваме конкретни мерки по места, в зависимост от особеностите на района, които можем да предприемем, за да се справим с кражбите", е казал Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г. от ЧЕЗ са констатирали 6458 кражби на електроенергия, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. лв. Те са за сметка на компанията, но от посегателствата страдат и хората, които редовно търпят прекъсвания на електрозахранването в резултат на кражбите. ЧЕЗ призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия, така че да бъде осигурено спокойствието на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
За установяване къде са загубите-може още сега да установите, но, стиска ли ви да идете и да си ги потърсите, или да спрете тока на проблемните? Интересно, кой плащаше загубите от енергото на Бат Сали? А така е навсякъде! но , стиска ли ви,да влезете там, и да разследвате? Най-малко местният кмет няма дастои безучастен, защото това е неговия електорат, навсякъде. Знам даже махала, където са вързани директно към уличното осветление повечето, а ние го плащаме.Ток от тъмно до светло, но безплатен!
26
0
 
4
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Трябва да се започне със разпределителните дружества,
25
0
 
6
 
! Отговори
П.Г преди 7 години
протичащ ток между двамата Абонати ! Така на Практика си консумирате реално Активна Енергия която за Електромера се явява реактивна . При спазване на коменсиране на Индуктивна и реактивна Енергия тази консумация се отчита само на контролата на Високото напрежение 20 киловолта ...за балансовите Електромери на Трафомашините на ниско напрежение ---да пият студена вода ... Компенсацията е хубаво да се направи ако ви отчитат като Промишлена Енергия и ви мерят cos ! Хубаво нещо да си учил Енергетика
24
0
 
4
 
! Отговори
П.Г преди 7 години
И поради факта че за Битови Абонати не се засича cos фи -имаме протичане на Активен ток и реална консумация която не се отчита и от двата Електромера на две различни трафомашини !!!Оправяте си само захранващото напрежение и когато дойдат да ви мерят от Енергиен контрол - се засича само протичане на реактивна енергия - а вие си консумирате Енергия . За да оправите в описания случай и Контролните Електромери в Трафомашините се добавя и кондензатор при вас който да компенсира Рекативния реален
23
0
 
2
 
! Отговори
П.Г преди 7 години
За тези които ще разберат как да си го направят ! Всеки един захранващ трансформатор е с квалификационна група от 1-12 като вторичното напрежение е дефазирано с 30 градуса от да речем 2 група и 3 група . Какво се прави - всяка една трафомашина е с различна група , та изтегля се проводник от два съседни Трафопоста от два абоната приятели / ако се уцелят 1 група , 4 група - дефазирането е 90 градуса / При описаната фазова разлика - за всеки от двата Абоната тока се явява дефазиран на 90 градуса
22
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какви електромери какви 5 лева само празни писания.В врачанските села се знае кои краднат но нищо не правят/Знам от човек който им е казвал за кражби на ток но шефовете от Враца им казали да не правят нищо по им било изгодно да начислят откраднатия ток като загуба и да бъде платен от тези които си плащат сметките.А не да правят проверки или да изнесат електромерите на стълба .
21
1
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Познавате ли бат си Слави и Пиже ?!?! Тяхното енерго няма и стотинка загуби . Те са само на печалба! Но пък при тяхната печалба се формират вашите загуби! Така че по чии пети сте не зная , ама ще ги хванете за шлиферите! А загубите си ще продължавате да калкулирате на потребителите си ,щото така ви е по-лесно ,а и ви изнася !
20
2
 
4
 
! Отговори
55657 преди 7 години
До малартНеправилното е, че съседите в блока се крадете един друг. От там идват и проблемите с топлофикация, щото и тях ги интересува само топломера на абонатната станция.
19
1
 
10
 
! Отговори
маларт преди 7 години
Измекярите от ВИК го правят номера с така наречения общ водомер и после разхвърлят "загубите" в всички абонати. Което според мен е неправилно
18
1
 
17
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Хванете ромите да си плащат и ще видите как загубите ви ще намалеят.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадеца вика дръжте крадеца.
16
0
 
5
 
! Отговори
РАДОИ РАЛИН преди 7 години
Народеца го ОГРАБВА ЛИ/3пъти/, и ОЗЛОБЯВА ЛИ/3пъти/.Да плаша ОТКЪДЕ ??? И ДА ПОКРИЕ ЗАПОЧНАЛ ДА КРАДЕ ,НО......ВЕЧЕ БЕЗ ДА СЕ КРИЕ.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКА Е И В РУСИЯ ПРАВОТО Е НА ДЪРЖАВАТА И НА КОЛЕКТИВА. АКО СИ В КРАДЛИВИЯ КОЛЕКТИВ МИНАВАШ ПО ЛЕКО. С КОМПЕНСАЦИЯ . КРАДЕШ И НЕ СЕ КРИЕШ.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 7 И 8 НАЙ МНОГО КАРАДЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ. ТЯ СИ КРАДЕ ЗАКОННО И НЕ СЕ КРИЕ. ПРИ ЧЕЗ СЕ КРАДЕ ПО ЛАРТИИНА ЛИНИЯ....САМО С РЪКАВИЦИ
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе дали само хората краднат м?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо на новите електромери има три тарифи? Дневна, нощна и върхова. Като техника, монтиращ електромера каза, че върховата е равна на дневната и се добава към нея. Но не каза до кога ще бъде отделна тарифа.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами чез сменете старите електромери в блоковете и ще оправите работата предо две години некои не си дадоха щото с връзки
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А косинус фи кога ще го оправите...
9
1
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
Абе тези от ЧЕЗ нямат абонати сред малцинството....... че само 600 кражби на ток хванали
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсата на балансови електромери доказва,че няма по-големи престъпници от ЧЕЗ и другите два оператора в страната!Къде са?"По устав" във всеки трафопост и подстанция се монтират измервателни трансформатори- за захранване на защитите и електромерите! В допълнение да обяснят и КОЙ "върти" ветрогенераторите при скорост на вятъра под 40 км/ч ,КОЙ чисти слънчевите панели и КОЙ и как мери произведената енергия?Всеки шофьор знае ,че запрашените фарове на колите работят с до 98 % намалена ефективност!