Държавата харчи скоростно: По 15 млн. лева на ден...

Оказва се, че това е срив в сравнение с предходни години
9 окт 2016 18:05, Петя Славова
41
Държавата харчи скоростно: По 15 млн. лева на ден...
Снимка: архив, Булфото

По 15 милиона средно на ден харчи държавата, което е истински срив в сравнение с предходните години, когато сумата е достигала 23 милиона. Това показва статистиката на Агенцията по обществените поръчки. Най-голям спад на процедурите има в сектора на строителството като от бранша определят годината като почти нулева за еврофондовете.

Държавата и общините харчат около една четвърт от парите на данъкоплатците за обществени поръчки. Счита се, че тези средства са онази част от бюджета, която се връща директно при хората, чрез бизнеса, който е и техен изпълнител, съобщава БНТ.

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев коментира спада така: "2015 г. беше уникална, защото тогава се застъпваха два програмни периода - старият, годината с най-големи плащания и вече започналия нов програмен период. През 2016 г. се изпълнява само новият програмен период 2014 - 2020 г. и е напълно нормално обществените поръчки да са по-малко".

Дончев уточни, че предстои засилване на поръчките до края на годината, а цифрите до момента са следните. "От началото на тази година до 7 октомври държавата е успяла да договори над 4,250 млн. лева. Така сметката показва, че на ден местната и централна власт са харчили по 15 250 000 лева.

Най-много пари са отделени за доставки 1 млрд. и 700 млн. лева, за строителство са отишли 1 милиард и 400 млн. лева, а за услуги 777 млн. лева. Това е изненадващо, тъй като през последните пет години най-много пари бяха насочвани към строителството заради европейските програми.

От строителния бранш, където е и най-големият спад, обясняват тенденцията с еврофондовете и факта, че единственият проект, който в момента върви е строителството на столичното метро.

Плюс е, че няма проблем с разплащането на поръчките, както е имало в предишни години, просто защото ги няма.

Хората са се примирили с ролята си на странични наблюдатели как се разпределят парите им. Също така настояват обаче да има повече социални харчове - за пенсии, образование, здравеопазване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОПАА.Като лъжеш вулгарно,по велик ли се чувстваш.Оманския фонд е 200 милиона ей ОПАА.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последният шанс да спасим себе си и държавата е да НЕ гласуваме за ГЕРБ.
25
2
 
57
 
! Отговори
ОПАА преди 7 години
За незнаещите Оманския фонд съди България и е спечелило на първа инстанция. Съдят ни само за 4 милиарда. Сега освен всичко което направи мутрагеньо и всички заеми които взе ще трябва да връщаме още и още.
24
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да харчат нали си заминават от власта, *** долни, пак бедния народ ще им плаща кефа, народа си е за бой, че ги търпи вече 30 години.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момент само...
22
6
 
41
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Откакто се появи Корнелия Нинова, Мая Манолова почна да ми харесва ... :)
21
2
 
56
 
! Отговори
gtf преди 7 години
връща се, чрез бизнеса, който е на гербавите или на дпс .. една много малка част наистина отива при хората.
20
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е ясно! ГЕРБ ще направят опит за пореден път да си купят изборите! Чрез пропаганда, чрез бюлетини, чрез корпоративен вот, чрез кебапчета.ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ ДА ГЛАСУВА СРЕЩУ ГЕРБ! ЗА КОИТО И ДА БИЛО САМО НЕ И ЗА ЦЕЦКА! САМО ТАКА ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!
19
1
 
50
 
! Отговори
Бивш милиардер преди 7 години
Ехее, държавата харчи почти като бившата ми жена... Наскоро го гледах го този филм- не завършва с happy end!
18
5
 
58
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
Американците се подиграват на Бокич-а,а той се чуди как да им се хареса
17
4
 
62
 
! Отговори
КАЛОЯН преди 7 години
Борисов получи червен картон от всички центрове на власт в света"С акциите от последните дни Борисов се опитва отчаяно като гущер да си отреже опашката, защото получи червен картон от всички центрове на власт в света и вече губи почва под краката си. Българският народ също трябва да му вдигне червен картон.
16
2
 
62
 
! Отговори
МУТРАТА В ЗАТВОА преди 7 години
Поради огромната корупция в БГ шефът на фондация Фридрих Науман Даниел Кадик заяви, че има повече от основателни причини да се спре паричният поток от фондовете за България. Европейските фондове всъщност финансират българската мафия.
15
2
 
47
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Румен Порожанов, в пристъп на откровение на чашка blue label, обяснява, че държи с документи богът за шлифера и затова е недосегаем, и е приел не особено охотно разпитващите го прокурори само от добро възпитание, иначе щели да се гърчат заедно със селските кметове зад порталаЗащото той има подкрепата на правилнитe хора. И познайте къде отиват нашите европейски пари????? За спонсорство на ДОСТ и ресто на Ердоган за подкрепата.
14
1
 
48
 
! Отговори
ОПАА преди 7 години
Управляващите потвърждават за изоставане при усвояването на европейските фондове от новия програмен период 2014-2020 г. Към 18 юни разплатените средства са едва 288 млн. лв. при разполагаем ресурс над 30 млрд. лв. Усвоените за две години и половина средства са само 1,75% от общия ресурс. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на ресорния вицепремиер по управление на еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.
13
32
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Цецка ще спечели.
12
8
 
38
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Намали забранените субстанции, момче, наркокомуната те зове!
11
2
 
58
 
! Отговори
кмета на Симитли преди 7 години
Един е Бах,един е Бойко.
10
6
 
45
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Халюцинации нямам, невъзможно е да получа 12 минуса за по-малко от 3 минути, а ти 10 плюса за същото време, което ми подсказва, че ти си отговорникът.
9
30
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ГЕРБ печели! Червената пропаганда ще се провали позорно както винаги!"От два часа насам в този сайт се манипулира вота в полза на ГЕРБ. Сериозно ли си въобразявате, че така ще закарате хората до урните?
8
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА НАЧИН - ТРЯБВ СПЕШНО ДА СЕ КУПУВАТ ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕТО НИКАК НЕ Е РОЗОВО ЗА ГРОБАРИТЕ.А КАКТО ДОБРЕ ЗНАЕМ - ТЕ СА ДЪРЖАВАТА, ИЛИ ПО-ТОЧНО ТОЙ И ЛАКИТЕ МУ.