БДЖ пуска влака на Цар Борис III "Корона експрес"

Парен локомотив ще тегли атракциона за 150 г. железница
13

Тази година се навършват 150 г. от откриването на първата железопътна линия в България. По този повод  БДЖ под егидата на транспортното министерство организира юбилейно честване на 22-и октомври и пуска атракционен влак по маршрута на жп линията Варна - Русе.

Местата във влака са ограничени. Билетите са безплатни, заплаща се само запазено място и то едва за 50 стотинки, съобщиха от БДЖ.

Билети ще се дават на гарите, на които влака ще спира: Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 08:15 ч. и по време на своето пътуване към гара Русе.

Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД.

Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03:12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III "Корона експрес".

Атракционният влак пристига пред Музея на транспорта в Русе в 15:30 ч. Пътниците от влака ще могат да се потопят в атмосфера от епохата на първото пътуване през 1866 г., осигурена от общинските Биг Бенд и Драматичен театър.

След като разгледат изложените в Музея експонати ще продължат към официалното честване на централната жп гара в Русе. На гаровия перон всички, които проявяват желание, могат да посрещнат атракционния влак и да се снимат с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Барон Хирш преди 7 години
Железницата си е баш турска,а българите щели да честват първата железница на България.Ако тогава имаше държава България ,жп линия Русе -Варна до ден днешен нямаше да има.150 год. нищо не е бутнато и сегашните български безхаберници продължават да спят.Един европейски турчин като Мидхад Паша е оценил значението да свърже Дунав и Ч.Море ,а българските *** дават пари за София -Волуяк .Варна,Русе ,Букурещ и от там връзка с цяля Европа е най-перспективния коридор на България.
7
1
 
1
 
! Отговори
Каручка преди 7 години
До Анонимен 5Ако говориш за пенсионери имаш право. Само дето никой нищо не казва за връщането... ;)
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра идея! Съвсем спокойно могат да я направят да се провежда редовно , но не с безплатни билети, а по- скъпи от стандартните, чак 100-200 лв не знам дали някой би платил обаче.
5
16
 
10
 
! Отговори
8 преди 7 години
И ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ВЛАКЪТ ДА Е НА ЦАР БОРИС?!ДА НЕ БИ ТОЙ ДА ГО Е КУПИЛ?!
4
1
 
14
 
! Отговори
Di преди 7 години
Дано поне този локомотив пътува безаварийно.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този локомотив е реставриран от железничарите в Горна Оряховица. Абсолютна прилика с оригинала. Дори табелите са изработени по снимки от онова време. Както и герба на царска България.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влакът с колко часа закъснение ще дойде на гарата в Русе, да ида да го посрещна?
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не поканихте мадридския мушеник да ви покаже кой кара влака или ги страх да не го реституира в движение?