Миньори стачкуват под земята, не искат да закрият "Бабино"

Бавят им заплатите, 650 от общо 670 остават на улицата
13
Миньори стачкуват под земята, не искат да закрият "Бабино"
Снимка: Булфото, архив

Под земята в рудник "Бабино" са 131 души, останали от първа смяна. Те заплашват, че няма да излязат от рудника, ако не получат яснота за бъдещето си.

По неофициално информация, се подготвя закриване на рудник Бабино от "Въгледобив Бобов дол".

В него работят 670 миньори. Те не са получавали полагащите им се ваучери за храна от месец март. Вчера им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс.

Председателят на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, отчете, че в рудника има въглища, но добивът е неефективен. Заради това готвените съкращения са на 650 души.

"Водим преговори част от хората, които ще бъдат съкратени, евентуално да се пренасочят в другите рудници, тъй като според нас има възможност за това. Искането им е също освобождаването да става по чл. 328 ал. 1. Т.1 или 2. – ликвидация, а не по взаимно съгласие или други точки. Рудник "Бабино" е най-ниската точка на мини "Бобов дол". Тя служи за отлив и за вентилация. Следователно трябва да се направи всичко възможно така, че да не се допуска проблем за другите рудници, което означава, че част от хората трябва да останат и да продължат работа не по добив на въглища, а по водоотлив и вентилация",обясни той.

Хора от ръководството твърдят, че миньорите ще бъдат пренасочени към други рудници на Мини "Бобов дол", и "Открит въгледобив" в Перник, който също се стопанисват от Христо Ковачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не стига че миньорите живеят до 50-55г,заради болеста силикоза,и на всичко това и заплати не са взимали от 3-4 месеца.Как може такъв Геноцид.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има миньори - има проблем, няма миньори няма проблем! Какво стана с миньорите в Англия след като Маргарет Тачер закри въгледобива? Ами няма миньори въвъ Великобритания и вече нямат проблем.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо производството е нерентабилно ?
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете хората "бежанци"и има дайте по 1000 лева на месец.
6
5
 
9
 
! Отговори
88 преди 7 години
До ЦицелковХората на Ковачки в парламента (барабар с жена му) подкрепят Бойко. Дали да очакваме властите да се раздвижат?
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми не е чак толкова сложен проблема. Баце се изтъпанчва пред всички, държавата поема гаранции за изкупуване на въглищата на по-висока от пазарната цена, тока го увеличават на всички, миньорите си взимат заплатите и всичко е цветя и рози.
4
6
 
4
 
! Отговори
VARBAN преди 7 години
TAKIVASA NAHIHITE CHERVENI KAPITALISTI TE VSICHKI SA ZAVARHELI SEMINARIA KATO POPOVITE SA NAUCHENI SAMO DA VZEMAT BEZ DA DAVAT
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами миньори сте,поне къртачи, кирки и чукове имате в изобилие. Използвайте ги не за работа.
2
5
 
13
 
! Отговори
Цицелков преди 7 години
Абе тоя ковачки е като вечната амбър. Където и да има проблеми със сигурност е замесен той. Наскоро закри мина Черно Море. Нема ли власти? Или да чакаме провидението ?
1
4
 
26
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Това е България, това са българските не обичащи България работодатели!