10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
За интеграция на бежанците-мюсюлмани,трябва на кълпак да им се дава по 500-600 евро,а българина трябва да бачка за 420 лв мин заплата.
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой Мало.умник е гласувал за тия от ГЕРп?Как може да приемат такива закони?
200
0
 
9
 
! Отговори
GTI преди 7 години
Станков, аз съм данъкоплатец, който е ТВЪРДО ПРОТИВ да се отделят наши пари за социални и икономически мигранти! Бежанци според разбиранията на ООН в България НЯМА! Ако някой е дошъл да работи, да учи - да заповяда, нямам нищо против. Но в България имаме примерно десетки хиляди пенсионери, за чието добруване могат да отидат тези пари
199
4
 
3
 
! Отговори
Ст.Станков преди 7 години
Луди ли сте бе журналисти? От къде извадихте тази безумна глупост? Истината е, че 10% от средствата за бежанци ще дойдат от бюджета, а останалите 90% са по програми от ЕС. РАЗСТРЕЛ ЗА МАНИПУЛАТОРА
198
1
 
9
 
! Отговори
СМАЖИ КРАТУНАТА НА Г преди 7 години
СМАЖИ КРАТУНАТА НА ГЪРБАВ. СПАСИ БЪЛГАРИЯ
197
1
 
20
 
! Отговори
Асан Чинчири преди 7 години
А защо не заселят няколко хиляди в ...Аризона ? Топло е , пясък има , пък и по 500 долара на калпак няма да е проблем да им дадат ! Арабите обичат да летят към...Ню Йорк ...
196
2
 
31
 
! Отговори
.... преди 7 години
Ние пишем и стискаме зъби от яд, а оня *** от банкя сигурно пак рита някъде топка и се готви да опраска поредната след мачлето ... кой го избра и гласува 2 пъти тоя продажен национален предател и ***? КОЙ?
195
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа управляващи моля не ме бройте при плащането на каквито и де е било данъци. Не искам да давам плодовете на труда ми на някакви ***.
194
0
 
39
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
За сега срамежливо си признаха, че ще им дават безплатни жилища и соц придобивки МИНИМУМ 1 година, и че ние ще плащаме 10% затова. След изборите, ако недайси Боже, пак спечелят, с половин уста ще си признаят и за 500 евро на човек, които ще дават, но сега мълчат, за да не дразнят пенсионерите с 200 лева пенсия, дето са бъхтили по 40 години за тая държава. На някой от вак, колеги по форум, тази власт, Бойковата, да даде нещо безплатно? Ей така отгоре, да даде на тези, които не са от Етноса?
193
1
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Кьорав Герберски защитник няма под тази статия.....Къде сте бе, липсвате ми! Я оплюйте Путин, или Нинова, или някой друг, че ви е натресъл това правителствено постановление? Не можете? Защото Слънцето от Банкя пак е сложило наколенките, и е подписал без да му мисли......А аз се чудех,какгуи на 1-ви тур....Как мислите, след тая огласена информация, критаот 12 август до днес, и отричана от всичкото гербер до сега, дали ще спечелите???
192
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Алоууууууууууу, защитниците на ГЕРБ ООД????? Къде сте бе? Нещо ви няма тази вечер, да обясните, как се грижи за просперитета на нацията Баце, как ни води към светли бъднини? Къде сте? Изпокрихте се като мишки...Няма ви. Или още сте на срещата, разпределяща 180 милиона Евро от Меркел, за интеграцията, при която вашите Герберски фирми пак ще лапат, ще купуват и препродават, и ще интегрират по всякакъв начин, та пушек ще се вдига!!! Защо и аз трябва да плащам затова??? На мен плаща ли ми някой нещо
191
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста подвеждащо заглавиеЗа кой ли пътИнтересно кой е собственик на този сайтВсеки път се питам и от каква националност са журналистите му
190
0
 
33
 
! Отговори
пенсионер- преди 7 години
Вместо да подобрят състоянието на бедните пенсионери те залагат от бюджета на мигранти при условие че у нас идостатъчно хора на държавна издръжка .Гетата непрекъснато се множат .Абсолютно е неприемливо това постановление на МС.
189
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Гласувайте за ГЕРБ! С ГЕРБ напред! Вижте какви смели и национално отговорни решения взимат, открито, като дни наред са призовавали за национални обсъждания, пояснявали са,а Бацеведнага щов севърне от някоя среща някъде, на дълго и на широко обяснява какви решения са взели и как той с пяна на уста е защитавал нашите национални интереси!Само Герб! Кореняк софиянците, дето гласувате за Баце, не е лошо пролетта да идете по родните си села, защото дядовата ви къща вече може да е дадена на бежанци...
188
0
 
21
 
! Отговори
погнусен преди 7 години
Нали има спогодба за реадмисия с Турция, нали мин. председателя слънце се хвалеше какъв голям приятел бил с турчака Ердоган, защо тогава тия които пресичат на зелено границата остават в Бг а не ги връщат в Турция? Или тиквата се надупи и на Ердоган и на Орбан( неговия заместник даде конференция и каза, че Бг ще бъде буферна зона между Турция и Европа и бежанския център на Европа) и на Меркел. Гнусно предателство на един народ... а ние народ ли сме все още, че търпим тия нац. предатели от ГЕРБ?
187
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо аз да получавам минимална пенсия и от МОИТЕ пари някакви странни люде да хранят някакви джихадисти?!!!Ако дам неюо на някой - ще е на християнин!Не ме интересуват мераците на Зороз
186
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не искам да плащам за мигрантите от ИД!Не ми пука, че една велика сила ги спасява от ракетите на друга велика сила, като ги разселва в Европа.Да се чуди човек на акъла на Европа.
185
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора тя разрухата е в действие б.лгаристан загива и изчезва
184
0
 
37
 
! Отговори
опомнете се преди 7 години
Ако и сега не разберете, че ви третират като 6-о качество хора - и евробюрократите и собствените ви управници, то се пишете изчезнали и затрити. Няма за кога тепърва да се осъзнавате. Още десетина годинки такава разруха и всичко приключва...
183
0
 
33
 
! Отговори
срамота преди 7 години
Позорна дискриминация във вреда на местното българско население и в полза на някакви чужди натрапници. А уж в управлението ни участват баш патрЕотите. Не се ли сетиха поне да поискат от властта да осигури същите условия за българските граждани, или май за това побързаха да си гласуват ваканция, за да имат оправдание за бездействието си. Бива ли за ''бежанец'' да се харчат по 3 бона месечно, докато милиони пенсионери и социално слаби се опитват да оцелеят с 15 ПЪТИ по-малко