9100 видеоочи следят за вандали и крадци в страната

В София камерите на общината са 2326 на брой
12 окт 2016 08:08,
8
9100 видеоочи следят за вандали и крадци в страната
Снимка: "Монитор"

Над 9100 видеокамери следят за реда по площади, улици, както и в училища и около забавачките в страната. Това показаха по данни, предоставени за "Монитор" от общините и училищата. 3600 от видеоочите следят за нередности около и в школата и детските градини.

Точно 2326 общински камери дебнат за вандали, крадци и всякакви нарушители в София. Под наблюдение са над 355 важни точки в града, сочи справка на Столична община. Точно 239 са училищата и детските градини, които са опасани с камери. Така родителите могат да са спокойни за децата си, защото освен стаите те следят и коридорите и входовете.

Вече година общинските камери ловят джебчийките пред Централна гара, Лъвов мост и около Женския пазар, а освен това те се грижат и за спокойствието на гражданите около джамията, където се струпват бежанци и има оплаквания от хора. Под строго наблюдение са и 49 подлеза - на Централна гара и на автогарата, "Ботевградско" и "Цариградско шосе", бул. "България" и др. Целта е да се опазят ремонтираните подлези от вандали, които драскат стените, крадат решетките и чупят осветлението.

Камери вече са монтирани около Националния стадион "Васил Левски". Те са свързани с полицията и от няколко месеца дебнат за нарушители по време на мачове. Видеоустройства са инсталирани и в зоологическата градина, както и около НДК.

В системата за контрол вече са включени над 39 парка и детски площадки. Кадрите от всички видеокамери отиват в общинския дежурен център за 24-часово наблюдение. Видеонаблюдението намали десетократно сигналите за инциденти, обясниха от общината. От началото на годината общинските камери са засекли над 173 кражби или нарушения. Дисковете със записите са предадени на полицията и в момента се работи по тях.

Видеонаблюдението в Септември пък не пожали преди време и кандидат за кмет. Благодарение на видеокамера, монтирана пред общината той бе спипан да краде рози от градинката отпред. Устройството бе запечатало как неуспелият мургав мераклия за управленския пост изтръгва цветните насаждения от общинските лехи и му бе наложена глоба за хулиганската проява.

Преди месец вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска МРРБ да финансира изграждането на видеонаблюдение в 39 града. Финансовите средства според МВР биха могли да дойдат по европейската оперативна програма "Региони в растеж", в която има приоритетна ос за осъществяване на мерки, свързани с обновяването на градската среда и осъществяване на мерки за интегриран градски транспорт.

В същото време голяма част от изградените от местната власт системи за видеонаблюдение в отделни общини нямат връзка с районните полицейски управления и ефективността им не е на добро ниво.

"В тази връзка в МВР бе подготвена заповед, с която са утвърдени Насоки за определяне на местата за изграждане на системи за видеонаблюдение и на минимални и функционални и технически изисквания към системите", посочи тогава Бъчварова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 7 години
Центъра на Варна е изресуван от ***,често се чупят стъкла на спирки.А навсякъде има камери.Защо няма заловен ?
7
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
трябва да има ккамери с в София и в страната поне с 00 отгоре !!! тогава и куките да ги пенсионират и да дадат права повече за гражданските арести! да се заемем в свои ръце с хулиганщината и простотията!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
SeveN преди 7 години
Това хубаво, но тези камери не са доказателствено средство в съда.
5
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Сега вече съм спокоен. Аз пък си мислех, че камерите служат само за да се контролира трафика когато някой голем политически шут тръгне "на работа". Същия трябва да остане с впечатление, че живее сам в София, за което се грижи раздутия милиционерски състав, за който това е единствения момент на раздвижване. А то, били за друго.
4
0
 
3
 
! Отговори
Полиционер преди 7 години
Важно е да има записи защото така много по-лесно ще образуваме производство срещу неизвестен извършител.Освен това ще се диверсифицира малко статистиката.Например ако 50 афганци до 4 сутринта пиянстват насред лъвов мост това е културна особеност,ако 50 българи ги поканят да си идат по фургоните това е много опасно престъпление и виновните ще бъдат преследвани.
3
0
 
6
 
! Отговори
Пострадал преди 7 години
Какви камери, какви пет лева. Точно под камерата на магазин Джимбо в София ни обраха колата. При пристигането на органите на МВР ни уведомиха, че трети ден от това място обират коли, защото камерата НЕработи и крадците знаят за това. Откъде крадците имат тази информация????? Бъчварова отговори!!!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По гоя повод да тегля една на тия де ровят в меилите каквото повикало оттука натака това се обадило да ви благословя на ранина
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да снимат камерите,има ли замесен държавен хрантутник,точно в момента на престъплението има токов удар и запис липсва.