Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари

Причината – изискването да имат "телефон" в кабинката
Обновена: 3 яну 2017 16:35 | 12 окт 2016 18:30, Камелия Цветанова
61
Съседски драми: 90% от асансьорите трябва да спрат от 1 януари
Снимка: Булфото, архив

Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката.

Това предупредиха представители на бранша за поддръжка на подемните устройства по повод изискването до края на годината всички асансьори да бъдат снабдени с такива устройства.

Още по темата

Според Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори" промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите са необходими.

От бранша не са убедени от ползата в новото устройство, тъй като няма гаранция за покритие на "телефона" в рамките на т. нар. екранирани шахти, подземни гаражи и различни комуникации в сградите.

"Няма практика, която да покаже, че от това устройство има полза, тъй като в рамките на т.нар. "екранирани шахти", подземни гаражи и различни комуникации в сградите, не сме сигурни, че "телефонът" ще има покритие, обясни Петров пред БНР по повод едно от новите задължения, които се вменяват вече на собствениците - инсталирането на "телефони" в асансьорните кабини, с цел осъществяване на директна връзка със сервизната поддръжка на съответното съоръжение.

Това е едно разговорно устройство, което работи със SIM карта, която се осигурява от съответния мобилен оператор и би трябвало да осъществява пряка връзка, обясни Калин Петров и допълни, че абонаментът за картата ще бъде включен в цената на пакета, които съответно ползватели плащат за поддръжка на асансьорното средство.

"Срокът за монтиране на телефоните е 1-ви януари 2017 година", подчерта Петров, според когото той няма да бъде спазен, тъй като това ще блокира поддръжката на асансьорите.

Ако не бъдат монтирани телефони обаче, асансьорите ще бъдат спирани, е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
БАЙ БОРЕ ХОЛМСА преди 7 години
за началник на тая агенция назначиха лобист от хранителновкусовата промишленост , хал хабер нема от асансьори ,ама лобира яко ,УВОЛНИХА го за лобизъм ,ама останаха пачите назначени от УВОЛНЕНИЯ лобист . що така все става у тая държава простите да ни управляват не моем да разберем и туй то .
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИЛОСТ,БЕ,ХОРА ! минали са само 6 дни от както взех пенсията, до следващия 7-ми остават 25 дена,а аз съм с 26 лв..................на брат ми 2-те деца са в чужбина и техните деца -също. на сестра ми 2- те деца са в чужбина и четирите и внучета -също дори не знаят б-ски,на мен едното ми дете и внучето са в чужбина и то почти не говори б-ски. .......какво още ще измислите,за да изпъдите и малкото останали млади? направо пуснете талибаните да ни разнат главите на веднъж,че вие го правите всеки ден
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи веднъж плащаш за този "телефон",после плащаш и на М - ТЕЛ всеки месец,след това се оказват "екранизирани" и няма смисъл от тях....и накрая, като измервателните уреди на топлофикация.....веднъж ги плащаш като уреди ,които да мерят единиците,после плащаш тези единици по коефициент от 2 до 7, после плащаш и сградна инсталация , накрая плащаш и "загубите" та топлофикация........ ПАК НЯКОЯ ПРИЯТЕЛСКА ФИРМА Е ВНЕСЛА КИТАЙСКИ ТЕЛЕФОНИ ЗА АСАНСЬОРИ.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
предлагам да се внедри още една екстра в асансьора ,тоалетна, та да може измислящите поредната глъмотия да не се наакат в гащите докато звънят и чакат сервиза ....!!!
51
1
 
8
 
! Отговори
112 преди 7 години
А кога ще предложат и между етажните площадки да сложат по един телефон. То и на магистралата трябва да има телефони през няколко км, ама няма и никой не ги затваря тях за движение. Кой интерисчия ги мисли тия закони, кой ги предлага, как така се приемат
50
2
 
5
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Първо искат паник бутон, а сега телефон!
49
1
 
11
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Не вярвах че може да се измисли такава простотия.
48
1
 
15
 
! Отговори
А сега де? преди 7 години
Това пък с тези мобилни телефони в кабината е супер простотия. Живеем в 21-ви век, днес всички имат телефон. От какъв зор трябва да се добавя мобилен телефон в кабинката тогава? Че нали ако аз нямам обхват, но и аварийният телефон няма да има обхват.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятността "контролни органи" да ядат шамари скача с 90% от първи януари ...
46
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
znaete li kvo si mislq s ei tiq dogovori za saniraneto znaete li kak mogat da ni nabutat edin zaem ot nqkoq banka idva komisiq i kazva asansiora e opasen spored novite evroiziskvaniq i tam podobni trqbva ili da se smeni ili remont to edin remont striuva sigurno desetki xilqdi lv i butat edin zaem ot nqkoq banka na sobstvenicite na vxoda i gledai kvo stava
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК ЛИ ПЪК НЕ!!!!!!!!!!!!!!НАШИЯ ТЕЛЕФОН НЯМА :D
44
0
 
21
 
! Отговори
Noname преди 7 години
Добре, ще монтираме телефон, защото е "задължително", а кой ще ми гарантира, че когато се наложи да го ползвам (да не дава Господ) ще има кой да вдигне от другата страна? Все пак става въпрос за принудителното налагане на услуга, която трябва да е 24/7 и не само до ниво оператор приемащ обаждането, а и аварийни екипи също в режим 24/7. Все неща за които нищо не се споменава, но иначе ако не се платят едни пари за да се монтират напълно излишните "стационарни" телефони в асансьорите, ще се спират
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Да отидат да питат производителя как през социализма е можело"По малко се крадеше брат....
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да питам - а защо не се сложи по един телефон вътре (доста по-евтино е), ами трябва да се помпат мобилните оператори с отделна SIM карта?Да не говорим, че по европейските изисквания 112 трябва да може да се набира ДОРИ ДА НЕ СИ СИ ПЛАТИЛ СМЕТКАТА И ДОРИ АКО СИ В РОУМИНГ!!!!!! За какво е тогава тарифиране?
41
2
 
6
 
! Отговори
ПИпи преди 7 години
До АнонименМного си прав!
40
8
 
30
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Да ме извиняват тези от ГРОБ визирам тях защото те са на власт и въвеждат такива безумни правила -, но асансьора си е чисто наша собственост. Как ще си го експлоатираме си е чисто наша работа. Ако искаме ще си назначим трима араби да ни дърпат въжетата нагоре и надолу и това е.
39
1
 
18
 
! Отговори
Ме4о преди 7 години
Монитор за ""НАЦИОАНАЛНАТА лотория"ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
38
4
 
26
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
Не се ядосвайте, бе другари!Всичко това е измислено, за да се изпробва търпимостта на българина!И със сигурност ще помърморим в нета и ще сведем главици и...ще оборудваме асансьорите с тази поредна глупост.Защото знаят, че имаме волско търпение.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При 16 апартамента, по колко само за това ще се плаща- ако всеки месец само за такива неща искат на българина примерно по 50 лева, то как би издържал с 200 лева пенсия или с 400 лева заплата чисто?
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То асансьорите от каменната ера, как ще работи фон ?