Миньорите, които не протестират, със заплати!?

Демонстрантите обаче се заканиха да не спират стачката
13 окт 2016 10:14, Петя Славова
18
Миньорите, които не протестират, със заплати!?
Снимка: архив, Булфото

Миньорите от Бобов дол отказват да излязат от рудник "Бабино" вече второ денонощие. Техният брой е редуциран до 70 човека под земята, след като първоначално бяха 130.

На повърхността обаче има техни колеги, които са съпричастни към стачните действия и също настояват дължимите им заплати да бъдат изплатени.

Ръководството на мината вече дойде, макар че не слезе долу в рудника, а отправи предложението си от повърхността.

Още по темата

"Хората ще си получат парите, когато се подпише с тях споразумителен протокол за преустановяване на стачните действия. До 14 октомври ще им бъде представен погасителен план с ясни и конкретни дати за изплащане на ваучерите, които са просрочени - от месец април до месец август включително", заявиха пред Bulgaria ON AIR от ръководството на предприятието.

Те са категорични, че работниците в мината ще получат цялото им дължимо възнаграждене, както и че ще бъде преведена сумата за ваучерите за месец март.

Ако подпишат протоколите обаче, миньорите ще трябва да отговарят и пред съда, обясни експертът Камелия Георгиева: "Ще ги изплатим, ако подпишат протоколите, но също така ще понесат своята отговорност, съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, включително и имуществена отговорност за нанесени имуществени вреди на предприятието", обясни тя.

По думите ѝ, със своите действия миньорите пречат на нормалните дейности, които са извън трудовите им правоотношения, тъй като "Въгледобив-"Бобов дол" е една структура с много единици, не е само рудник "Бабино".

От ръководството опровергаха информацията, че ще затварят предприятието. По думите им до тази мярка няма да се стигне, но ще бъде намален значително работническият състав. В момента във Въгледобив-"Бобов дол" работят 1978 човека, като се предвижда да бъдат съкратени 650 от тях.

"Показателите на предприятието се влошиха от липсата на достатъчно добив. Все пак ние сме частно предприятие и не разполагаме с механизмите и ресурсите на държавата. За да може да работи това предприятие, трябва да предприемаме адекватни действия и все пак да ограничим и производство и персонал, за да можем да запазим останалата част и то да се развива", каза още Георгиева.

Миньорите обаче са на мнение, че ако бъдат изкарани от рудника, дружеството ще затвори и няма да им бъдат изплатени дължимите суми.

Собствениците отричат, но предупреждават, че ако работниците не прекратят стачните действия още днес, те няма да получат дължимото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да направя един коментар, с неплащането на заплати на миньорите, дружеството едностранно нарушава трудовия договор и КТ. Миньорите са в абсолютното си право да провеждат стачни действия, да дадат дружеството под съд като страна, неизпълняваща подписан от нея договор и т.н. Работниците да не се хващат на тая въдима, ами да стачкуват до дупка!
14
0
 
5
 
! Отговори
Аси преди 7 години
Изключителна наглост, цинизъм и пълна подигравка с хората. С покровителството и съдействието на държавата
13
2
 
6
 
! Отговори
пак гербавите преди 7 години
Правилно!. Защо миньорите мълчаха досега или някои политици ги подкукуросват, за да ги употребят с предизборна цел и те да са изкупителната жертва. Днес един от ГЕРБ каза, че това е частна фирма и държавата не може да се намеси в този спор??? Ковачки съвсем не е *** и си знае интереса. Въпросът е къде са синдикатите. Миньорите са използвани с предизборна цел и се претоплят стари манджи в полза на ГЕРБ. Миньорите са прости, Боко също и са се разбрали
12
0
 
14
 
! Отговори
КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?? преди 7 години
време е държавата да се намеси!!!!Отдавна се подиграват с миньорите,точно в този беден район-бавенето на пари и изнудването по време на избори са факт,но повечето търпят заради по-ранното пенсиониране.А най-възмутителното е -къде ще отидат да работят тези хора??/За младите няма работни места в региона......
11
0
 
14
 
! Отговори
Hftf преди 7 години
Ей, ся просто сичките тези гладни миньори да фанат по една сопа и бой къде свърнат, ама да са задружни и всички. А на престъпника Ковачки мястото му е у урановия рудник! Каква е тая държава, която спи, докато един дерибей малтретира цял град! А и ние спим, довечера на моторетката и всеки един от нас може да отиде и да подкрепи тези измъчени хора.
10
1
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Като се вдигне толкова голям шум, трябва да им се хвърлят няколко пачки, че да се успокои работата. След това вече, почват да ги викат в кабинета един по един и.... ох, малееее!
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Модерaторе, не си справедлив, да ми изрязваш коментара. Не си прав!Не може някакви момиченца, които търсят леката работа и затова са станали стюардеси, да разнасят чай и кафе и да имат същата категория труд като миньора! Не е справедливо! Айде да дадем и на сервитьорките тогава! Щото стюардесата не е нищо повече от една сервитьорка! Ако разчитате на тия накипрени кифли да ви спасяват, много се лъжете!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе аз малко не по темата...Ама искам само да питам... Защо тия безсрамни създания стюардесите са поставени в същата категория труд, както и миньорите?Който не вярва: НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА ТРУДА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕПриета с ПМС 235 от 20.10.1998 г.
7
1
 
19
 
! Отговори
От горчив опит преди 7 години
Само работодателите с мълчаливото съгласие на държавните служители, подплатено с чудесни финансови стимули за последните от първите, имат право в банановата република България, а работниците имат право да мълчат и да не получават изработените си заплати, защото нямат възможност да стимулират държавните служители. В територията на мутрите няма място за честни хора, тук могат да оцелеят само измамниците и биячите им - дали облечени като частни охранители или на държавна служба.
6
1
 
23
 
! Отговори
Маргарита преди 7 години
Къде са синдикатите? Никой нищо не казва за тях!За гласуването е точно така - цялото семейство трябва да гласува за кандидата на Ковачки, иначе лошо!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са заплатите? Къде са депутатите? Къде са кандидатите за президент? Всички ли избягаха?
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледях я тази госпожа сутринта. Много нагло поведение и държане. Хората искаха заплати за август и септември, както и ваучери от март насам, а тя ги заплашва със съд и им поставя ултиматум. Те са за съд. Два месеца тези хора работят без възнаграждения и тази нагла тръгнала а ги заплашва.
3
1
 
36
 
! Отговори
аз преди 7 години
какъв е този експерт Камелия Георгиева? Явно е експерт на собственика и се опитва да сплашва. Приказва пълни глупости. Сигурно е много добър експерт по свирене на кавал на някой шеф, иначе за нищо не става.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разделяй и владей! "Добричките" послушковци ще наградим със заплати, а лошичките, които протестират и заради които ще платим на "добричките" ще накажем без заплата!
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така беше и по времето на соца - не слушаш няма работа а можеше и до беляне да стигнеш!