Безплатно: Във Варна санират 26 блока

Общината в морската ни столица обявява конкурс за изпълнител
14 окт 2016 21:36, Анисия Иванова
13
Безплатно: Във Варна санират 26 блока
Архив: Булфото

Саниране на 26 блока във Варна по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която е със 100% финансиране от държавата, започва в морската столица, съобщиха от общината.

По този повод се проведе среща с участието на зам.-кмета Христо Иванов, главния архитект Виктор Бузев, директора на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Петър Гърбузов, ръководителя на проекта инж. Милен Мънев, както и представители от районните кметства, РЗПАБ, проектанти и строителни фирми, избрани след провеждане на процедури по ЗОП.

Целта на срещата бе обсъждане на предстоящите действия и административни процедури по санирането на сградите.

26 са подписаните договори с изпълнители за проектиране и строителство, тъй като за всяка сграда се избира отделен изпълнител.

По предложение на арх. Бузев ще бъдат провеждани редовни срещи с проектантите с цел предварително обсъждане на творческия подход при определяне на архитектурния и художествен облик на сградите в проекта.

Той препоръча фасадите да са в максимум два цвята, но ще бъдат разглеждани всички предложения, включително и за нестандартни цветови решения.

Експертите се обединиха, че към момента най-сериозно предизвикателство пред тях е възстановяването на първоначалния облик на жилищните сгради, особено в случаи на премахнати или допълнително пристроените тераси. Зам.-кметът Христо Иванов припомни, че за кв. "Трошево" има готов идеен проект за цялостно обновяване на микрорайона, съвместно с "Веолия Енерджи Варна" ЕАД, който също трябва да бъде съобразен с новата цветова визия на междублоковите пространства.

Готовите проекти за жилищните сгради трябва да бъдат одобрени от сдруженията на собствениците и от възложителя Община Варна, съгласувани със строителния надзор, след което ще се престъпи към реално изпълнение.

Във Варна към момента одобрени за финансиране по националната програма са 69 сдружения на собствениците. Шест обекта от старата програма "Енергийно обновяване на българските домове" обаче ще бъдат довършени по новите условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: саниранеВарнаблокове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас четири апартамента се отказаха от безплатното саниране и ни пратиха в шеста глуха. След три-пет години общината ще ни накара с наши средства да направим същия ремонт като в съседен блок. И тогава... най-много ще реват умниците, дето се отказаха.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ни повторят още сто пъти безплатно саниране ще вземем да им повярваме .В държава където кражбата е на пиедестал няма безплатно но че има капан никой да не се съмнява. Та те едни лихвоточки не искат да изплатят на хора които цял живот са събирали пари за жилище подаръци ще правят. ама сиренцето е заложено в капана и доста нещатсници го налапаха.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не субсидират и останалите български граждани, които живеят в къщи? И те имат нужда от изолация и те плащат данъци.
3
8
 
21
 
! Отговори
dada преди 7 години
Пилците се броят наесен. Сега са започнали, но не се знае как ще завършат нещата. Управляващите бият яко тъпана, за да се подлъжат хората. После като ги омотаят в дългове и проблеми отнемането на апартаментите на хората ще е напълно законно. Интересно е, че щом се заговори за интеграция на мигранти, веднага започват приказки за това безплатно саниране. Безплатно е само сиренцето в капана, но когато мишката го разбере е вече безвъзвратни късно.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та чий го дириш тука викаш, като в турция е рай?
1
4
 
12
 
! Отговори
Безплатно ама преди 7 години
друг път. "Баба на дядо не дава вече безплатно", казваше един познат турчин преди 30 години.