Деца стават по първи петли, за да стигнат до училище

Автобусът ги води час и 15 минути по-рано в школото
17 окт 2016 09:22,
19
Деца стават по първи петли, за да стигнат до училище
Снимка: Reuters, архив

Деца стават по първи петли, за да отидат на училище в Червен бряг, а после чакат час и половина за началото на занятията.

В село Ракита малко след 5:30 ч. сутринта петокласничката Веселина се приготвя за училище. Майка й признава, че трудно я буди.

"Всяка сутрин ставаме в 5:30 – от първия учебен ден досега и няма никакви изгледи да се сменят часовете. Сутрин е много студено. Да станат те, управниците, да видим как ще издържат толкова време. Това е страшно безумие!", възмущава се майката Иваничка Огнянова пред bTV.

Майка и дъщеря поемат в тъмното към автобусната спирка. Родителите казват, че даже работническият рейс идва по-късно от ученическия.

"Това е проблемът, че стават много рано и се разболяват постоянно, моето дете ако една седмица е на училище, другата е болно. Нещо трябва да се направи, малко по-късно да стават тия деца", категорична е и Боряна Алексиева, майка на първокласник.

Автобусът пристига в 6:20. "След това има друг курс, в който трябва да се вместим до началото на учебните занятия, това са възможностите", коментира Оля Нетова, придружаващ педагог.

В 6:45 децата вече са в училището, до началото на занятията остава цял час и 15 минути. "От това недоспиване и стрес, на който са подложени, се поражда една агресия, това влияе в училище, просто до 8 часа те са на пълна свобода", посочва Наталия Димитрова, майка на първокласник.

От училището казват, че автобусите, с които разполагат, сутрин са извънредно натоварени, за курса до Ракита дори се наема рейс на друго училище.

"Не е нормално децата да стават в 5:30, за да ходят на училище. Този проблем съществува от три-четири години, разполагаме само с два автобуса, шофьорите правят по три-четири курса", заяви Нели Душмановска, заместник-директор на ОУ "Христо Смирненски".

"До миналата година имаше възможност първо да бъдат извозвани учениците, които започват в 7:30, но тази учебна година с новия закон всички училища на територията на общината започват в 8 ч. и оттук започва проблемът с извозването на учениците, тъй като все пак някои трябва да дойдат по-рано", обясни Вергиния Василева, зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Червен бряг.

От общината обясняват още, че автобусът до града за хлапетата от Ракита всъщност е компромисен вариант. По правило те би трябвало да учат в най-близкото средищно училище и всяко друго предпочитание да е за сметка на родителите.

По закон родителите трябва да запишат децата в това училище в съседното село Радомирци, но те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро. Ако не броим заниманията вкъщи, простата сметка показва, че децата от Ракита отделят по половин денонощие за училище.

Обмисля се вариант втория срок да се извозват по-късно за сметка на деца от други населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безумие! На безумци. Поредното.
18
2
 
3
 
! Отговори
ТЕЦ-Сф -престъпници! преди 7 години
Съчувствам на децата от село Ракита, но не мога да не съчувствам и на своите.Кучешки студ, семейството разчита на ТЕЦ, парното все още не е пуснато у дома, а вече преболедуваха настинка. Това значи, цяла зима хрема и кашлица, а през лятото ще ни одерат с по още 250-300-400 лв доплащане при изравнителните сметки.Някой ще потърси ли отговорност на дружеството-монополист, за издевателството, на което подложи столицата през изминалата седмица и днес?
17
1
 
2
 
! Отговори
За народа пръчка преди 7 години
Трябва законите на страната да поставят куп пречки пред закриването на училища. А те обратното - поощряват го и даже плащат от държавния бюджет на съответната община, не съм сигурна за сумата, нещо от порядъка на 150 000 лв. В Габрово преди няколко години за един ден закриха 2 основни училища: "Христо Смирненски" и "Никола Вапцаров". Толкова лесно става. Групичка зависими чиновници в Общинския съвет го гласуват - и хоп! - работещи и читави училища затварят. А народът пие една студена вода.
16
1
 
2
 
! Отговори
Не е изход преди 7 години
Възможно е преподаването в града да е по-добро, може и в съседното село да са само ромчета. Лошо дете няма, ромчетата трябва да получат образование, но е истина, че работата в училище се забавя с тях, изискванията се снижават. Но родителите много се лъжат, ако мислят, че са намерили траен изход от положението, като си пратят децата в града. Селското училище губи ученици, закриват го и прехвърлят в градското същите преподаватели и същите ромчета. На няколко пъти съм го наблюдавал.
15
2
 
2
 
! Отговори
Варай преди 7 години
До До 11Много ще се радвам ти да се преселиш в Южна Корея, при великата демокрация.А ние ще си стоим тука, при люлката и при корена.
14
1
 
0
 
! Отговори
Може преди 7 години
До Анонимен 8Тука може да има политкоректна недомлъвка. Може в съседното село учениците да са предимно ***, явление обичайно за селата. И родителите си изпращат децата в града. Но може и просто да искат градско училище.
13
1
 
4
 
! Отговори
Тъжно и скандално е преди 7 години
До Сп??нсТака беше, но аз добре си спомням, че не беше много приятно да излезеш от вкъщи в 6.30 ч. през януари, да вървиш 10 мин. до спирката и после с тролея - до гимназията. При това, живея в София и бях здраво хлапе.Мога да си представя колко е трудно за невръстни дечица в отделенията да излизат от дома си още преди 6.00 ч. през зимата. Има и първолаци, не са само в пети клас.Но помня и друго - репортаж за момченце, което всяка сутрин върви пеша 3 км до съседно населено място, за да учи.
12
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Анониме,Училища, детски градини се закриват тогава, когато в някое населено място вече няма деца или пък са само няколко.Ти изкара нещата наобратно - боло закрили детските градини и училищата, та затова хората напуснали селата.Де, успокой се, де. В Северна Корея все още има социализъм, никой не ти пречи да се преселиш там. Сегашните бъркотии у нас ги заквасиха твоите другари още в периода 1983-1989 г., така че, бъди по-скромен!Що се отнася до темата на статията - описаното там е безобразие!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При демокрацията стотици училища се закриха, събориха и продадоха.В миналото във всяко село имаше училище, детска градина, здравна служба с лекар, зъболекар и акушерка, читалище. Сега няма такива неща и естествено хората напускат селата и отиват в София. Така се образуват и големите задръствания, като си тръгват по празници 2 милиона софиянци към родните си села.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕДИН МАЛЪК ГРАД ИМАШЕ ДВЕ ГИМНАЗИИ - ЕДНАТА ВД ЦЕНТЪРА И ЕДНА В РОМСКИЯ КВАРТАЛ. ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ ОБЯВИХА ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НАКАРАХА РПОМСКИТЕ ДЕЦА ДА СЕ ЗАПИШАТ В ЦЕНТЪРА. И ТОГАВА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА, КОИТО ДОТОГАВА УЧЕХА ТАМ ГИ ПРЕХВЪРЛИХА В ОБЛАСТНИЯ ГРАД. ТАКА ГИМНАЗИЯТА В МАЛКИЯ ГРАД ОСТАНА ЕДНА И ТО РАМСКА, ДРУГИТЕ СПАСИХА ОТ ЗАГИВАНЕ ГИМНАЗИИТЕ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД, МАКАР, ЧЕ ПЪТУВАТ ПО 25 КМ.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя Валерия много ти знае кога са първи, кога трети петли.Но друго - явно е вече, че господарите са ни задължили дори школските автобуси да са с надписи на английски.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро" тогава да не ревът, кой колко и до къде пътува и в колко става. Ние като сме избрали да живеем извън София, но да продължим да работим във, и децата ни да учат в София си се превозваме сами. Собствен избор.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е по първи, а по трети петли.
6
2
 
12
 
! Отговори
Даскал преди 7 години
В нашата община са закрити всички селски училища и 1/3 от градските.Всяко училище е апетитен имот, състоящ се от голяма/и сграда/и, парцел на централно място в селището, някои имат и повече земя за двор, градина или опитно поле.Докато в него има ученици, няма как да го присвоиш, при закриване става лесно. Самото закриване е фасулска работа, 51% от общинските съветници вдигат ръка - и готово. Срамно, но хората не се много съпротивляват, смятат, че "в града" или "в центъра" е по-добре.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после защо се обезлюдявали селата и малките градчета
4
2
 
9
 
! Отговори
хъса преди 7 години
До Сп??нсДържавата плаща чувствителна сума на общините при закриване на училище. Стремежът е да се закриват. Къде в България е ОТКРИТО държавно училище през последния четвърт век? Ако има, то ще е в някой от най-големите градове. Но не съм чувала.
3
1
 
15
 
! Отговори
НДСВ преди 7 години
Това със закриването на училища и извозването на учениците до все още работещо училище с автобуси го подхвана Милен Велчев, финансовият министър на Царя. Световната банка/ банДа, чийто гуверньор за България беше този спуснат с парашут управленец, виеше, че училищата в България много харчели и трябвало да се закриват. Закриването продължи и след него, докато мрежата от училища се сви дотолкоз, че сега е по-малка, отколкото през Възраждането. Децата пътуват дълги разстояния до училище, пълен ужас.
2
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е па мене тва кога щерка ти става какво ме интересува?
1
12
 
11
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Ами да протестират за да им отворят училище в по- близко село/град. Навремето (90-те) ставахме в 6-6,20 ч и 7,15 трябваше да си в училище , и нямам спомен да сме били болни цяла зима.