Община брои 8 бона на жена за счупена ръка в снега

2 000 лева ще получи и мъж, паднал в шахта в Търговище
18 окт 2016 15:00,
2
Община брои 8 бона на жена за счупена ръка в снега
Снимка: flickr

Жена и мъж от Разград и Търговище осъдиха общините си заради претърпени инциденти на улицата. Жената счупила ръка в Разград, а мъжът пропаднал в шахта в Търговище. И в двата случая пострадалите ще получат обезщетения, решиха съдилищата в областните градове, цитирани от "Труд".

Инцидентът с жената станал през януари, когато след пресичане опитала да се качи на тротоар, но той бил заринат от висока камара сняг, избутана там от снегорин. За да избегне колите, тя стъпила на камарата, но загубила равновесие и паднала на дясната си ръка. Била откарана с такси в болницата, където установили счупване на ръката.

Възстановяването й било продължително и се наложило пострадалата да смени работата си, той като преди това работила в студени помещения, а след травмата ръката я боляла от ниските температури. Тя поиска 15 000 лева обезщетение от Община Разград.

От кметството контрираха, че са имали договор със снегопочистваща фирма, която е отговорна за станалото. Съдът обаче реши, че очевидно дружеството не е изпълнило качествено задълженията си за зимно почистване на общинската мрежа.

След преценка на всички доказателства и факти съдът реши, че Общината дължи на жената 8000 лева обезщетение.

В Търговище пък гражданин заведе дело с иск за 2000 лева, след като през юни кракът му пропаднал в шахта на уличното платно. В резултат на това той получил наранявания и претърпял хирургическа манипулация за поставяне на шевове и превръзки.

От Общината, като собственик на съоръженията, възразяват, че имат договор с фирма за ремонт и поддръжка на дъждоприемните шахти. Предполага се, че шахтата, където е станал инцидентът, е била увредена при извършване на ремонти на платното в съседство.

Съдът приема, че Общината носи отговорност за работниците и служителите, на които е възложила дейността по поддържане на уличните платна от общинската мрежа и съоръженията по тях. Присъденото обезщетение е 1500 лева.

И двете решения на Районните съдилища в Разград и Търговище подлежат на обжалване пред Окръжните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми хвалете съда, докато не влязат всички депутати за по над 20 години, съд в България няма!