Над 1000 души блокираха пътя Пловдив-Карлово

Жителите на Труд недоволстват срещу обгазяването на населеното място
Обновена: 20 окт 2016 19:50 | 20 окт 2016 19:16,
5

Снимка: Dnes.bg

Повече от 1000 души блокираха в този час главния път Пловдив-Карлово в района на село Труд. В невиждания по численост в последните години протест участват жителите на едно от най-големите села в България – Труд.

Причината за недоволството – миризмите, идващи от завода за биомаса в населеното място. На 250 метра от къщите в село Труд се намира предприятието за преработка на оборска тор.

Още по темата

"Редовно ни обгазяват, мирише ужасно, а вечер дори децата ми се будят", разказа пред Dnes.bg Ани Марлакова, която е част от Инициативния комитет.

Според живеещите в селото, въздухът, който дишат, е отровен. В предприятието се преработват силаж и оборска тор и от тях се добива биогаз чрез ферментация.

"Месеци наред сме тормозени от неприятни миризми, шум и вибрации", казват още хората.
От завода са категорични, че няма измерени замърсявания на въздуха. Според тях напрежението е политизирано от предстоящите избори.

"Централата е направена по всички изисквания и това е потвърдено от институциите. Тези неща ескалират по време на избори", заяви Костадин Шикретов, който е мениджър в предприятието.

От пловдивската екоинспекция съобщиха, че за година в завода са направени седем проверки.

"Установено е наличие на миризма на територията и до оградата на инсталацията", съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

От инспекцията се заканиха, че проверките в завода ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Агнев преди 7 години
"Установено е наличие на миризма на територията и до оградата на инсталацията", съобщи директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан ШилевОт другата страна на оградата мирис на цвята и рози!