В Луковит събират дарения за паметник на Левски

За целта в града е учреден Инициативен комитет
20 окт 2016 21:21, Красимир Ангелов
8
В Луковит събират дарения за паметник на Левски
Снимка: Булфото, архив

В Луковит бе учреден Инициативен комитет за проектиране и изграждане на паметник на Васил Левски в центъра на града, съобщават от общинската администрация.

За председател на комитета е избрана Иванка Цолачева - потомка на оръжейник на Левски и същевременно председател на градското сдружение на учителите-пенсионери "Интелект" и на общинския комитет "Васил Левски".

Учредители са местни общественици, представители на различни професии, сред които е и самият кмет на общината Иван Грънчаров.

Средствата за изграждане на монумента ще се набират чрез дарения.

Инициаторите предвиждат всички дейности да приключат до лятото на 2017 г., когато ще се отбележат 180 години от рождението на Васил Левски.

До този момент на територията на община Луковит няма паметен обект, който да увековечава за поколенията значимото дело на Апостола на свободата. Според исторически сведения след залавянето на Левски, при прекарването му от Търново към София, конвоят преминал през Луковит, където пренощувал в българска къща, допълват от администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Командате Че ГевараСамо дето Че е бил един обикновен сатрап.
3
0
 
4
 
! Отговори
Командате Че Гевара преди 7 години
Между другото малко хора го знаят, но като убиват Че Гевара намират в него снимка на Васил Левски. И той сам е казвал, че има един герой на Балканите, от България, на когото той самият иска да прилича. Че Гевара е искал да направи това, което Васил Левски е искал Когато освободя собствената си родина, ще ида да освобождавам други народи.
2
1
 
2
 
! Отговори
Васо преди 7 години
"Според исторически сведения след залавянето на Левски, при прекарването му от Търново към София, конвоят преминал през Луковит, където пренощувал в българска къща, допълват от администрацията." И правилно е постъпил конвоят щото, като четем историята сега във всяко населено място по пътя на конвоя е имало чета подготвена да го освободи, ама все нещо е пречело. Та там заптиите са играли на сигурно. Не са били гюленисти ееееей.
1
2
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ние гейовете пари за глупости не даваме