За година: Шестима варненци са починали от свръхдоза

Хероинът отново превзема морската ни столица
10
За година: Шестима варненци са починали от свръхдоза
Снимка: Черно море

От началото на годината 6-ма са починали във Варна от свръхдоза наркотици, според статистика на Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към МБАЛ - Варна към ВМА. Данните бяха съобщени от доц. Снежа Златева - ръководител на Клиниката и член на Общинския съвет по наркотични вещества, на 10-ата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества.

Починалият във Военна болница е имал нарушена функция на органите. Той се е мъчил 2 дни, имал е изключително тежките увреждания. И шестимата наркозависими са злоупотребявали дълги години основно с хероин. Те са били във възрастовата граница 25 – 30 г.

В Клиниката по токсикология тази година са лекувани 52-ма с интоксикация от хероин. За цялата 2015-а те са били 60, съобщиха от Информационна агенция "Черно море".

Така се отчита своеобразен "бум" на хероина в сравнение с 2009 г. Специалистите отчитат, че тази дрога се завръща в морската столица. Според доклада все повече младежи посягат към смъртоносната инжекция, за да "пробват". И така се пристрастяват.

Те отказват лечение в болница, а смесването на хероин с алкохол, "трева" или метамфетамини тутакси праща наркоманите в болницата. В повечето случаи "коктейлът" от вещества е неизвестен и на употребилите ги, затова често токсиколозите се оказват безсилни.

Лекарите отчитат, че и 13-годишни посягат към хероина, но има и ветерани – случай с мъж на 57 г. От лечение се нуждаят и подлаганите на метадонова терапия. Те пък са под 30 г. – двама мъже и четири жени.

Варна представя програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от 8-ми до 12 клас. Тя е въведена вече в 8 от варненските училища и предстои да бъде разширена през следващата година в още 3, където учат над 80% от учениците в горен курс. Отделно общината в града е сред най-активните и водещите в превенциите, защото са обхванати не само наркотичните вещества. Ангажирани са добре подготвени ученици-доброволци.

Основно се работи с ученици горен курс, защото са най-рисковата група по отношение на експериментите, обясни Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции" в община Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** глупаците.Как може да се тровят с обезболяващо произведено преди 150 години.Нито е модерно,цял свят им каза че като почнат тва и спирането е на 2 метра под земята За Афганистан предполагам е добре те са още в 17 век.Да си го ползват със здраве.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главният производител на хероин е Афганистан и по точно северните планински области контролирани от талибаните. Основният път на хероина за Европа минава през Русия. В самата Русия нещата отдавна са извън контрол. Най-много хероинозависими на 100000 души най-много смъртни случаи на 100000 души. Варна един напълно зависим град от руската мафия за нещастие се намира на пътя на този хероин и резултатите не закъсняват. Очаквайте още по-голям разцвет на търговията с хероин в този мафиотизиран град.
4
0
 
7
 
! Отговори
5 преди 7 години
Криворазбран хуманизъм е лечението на тези хора, те искат да умрат и напълно съзнават какво правят с тялото си
3
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 7 години
Трябва ни някой като Стамболов дето навремето е очистил България за 6 месеца от крадци и разбойници.Такъв президент не би оставил за месец и един наркодилър жив!Само,че като гледам какви са кандидатите такъв няма.
2
4
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Еми то евроатлантиците си отиват от прекомерно приемане на евроатлантически ценности.....
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още си патим от експеримента "Орешарски"!