Без тирове по "Хемус" през зимата

Спират ги, за да не пречат на трафика и на почистването на снега
25 окт 2016 07:40,
3
Без тирове по "Хемус" през зимата
Снимка: Булфото, архив

Тировете в западния край на по автомагистрала "Хемус" ще бъдат спирани през зимата, за да не пречат на трафика на другите автомобили и на почистването на снега. Това обявиха строителният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров по време на представянето на готовността за поддръжка на републиканската пътна мрежа през студените месеци от годината.

"Заради ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" трафикът ще бъде затруднен, за това при необходимост товарните камиони ще бъдат спирани на няколко места", обясни Лазаров, цитиран от "Монитор". 

Още по темата

"За идващите от Видин и Мездра към София това ще става около Ботевград, а движещите се от Плевен, Русе и Варна към столицата, ще бъдат спирани при Зелин в равната част на автомагистралата. Откъм София ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт "Елешница", между Яна и виадукта. Те ще чакат там или докато се изчисти платното, или при голям наплив до пълното изтегляне на леките коли от магистралата. При необходимост ще бъдат пускани и по старото трасе на първокласния път или през Искърското дефиле", добави пътният шеф.

Министър Павлова определи поддръжката на автомагистрала "Хемус"като най-голямото предизвикателство през зимата. Тя дори намекна, че тежките камиони постоянно ще се отбиват по обходните пътища.

По думите й до 1 ноември всички фирми, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва да са привели техниката в готовност и да са осигурили необходимите материали за обработката на настилка. Павлова информира още, че са сключени договори за поддържане на пътищата за всички области. Необходимите машини за поддържането на пътищата през зимата са над 3000. Повечето от тях са камиони, които за около един работен ден могат да бъдат преоборудвани за работа през зимата.

Шефът на АПИ инж. Лазаров уточни, че през следващата седмица ще има регионални междуведомствени срещи за проверка на готовността на техниката за посрещането на зимата. Той напомни, че зимното почистване през миналата година струваше над 60 млн. лева, а индикативният бюджет за тази дейност всяка година е около 65 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
А дано! Ама на дали ?! Нали знаеме кои приема законите в България и кой следи за спазването им !
2
0
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Ау, еми как така?!?! Ще търпят загуби Българските превозвачи! Те не са свикнали така ! Тези години държавата ги привикна към нелоялна конкуренция и големи приходи ! Само тук се караше навсякъде и по-всяко време! Всички чужди превозвачи спираха в събота и неделя !
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха преди години, филмите за бъдещето ни убеждаваха колко розов ще е животът ни, а какво се оказа...