Наши тъкачки спешно тъкат два килима за... Версай

Такива вече имат кралица Елизабет, внучката на Чърчил
3
Наши тъкачки спешно тъкат два килима за... Версай
Снимка: wikipedia.org

Български тъкачки от град Костандово край Велинград ще направят два килима за двореца Версай край Париж. В момента се разработват дизайните им, съобщи Надя Парпулова от семейството, които от години прави килими за кралски величия.

Атрактивният бизнес с килимите започва в партньорство между Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство, съобщи "24 часа".

Първата кралска поръчка дошла от кралица Елизабет, която търсела трескаво кой да й направи 120 кв. килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала. Това било през 1999 г., казва Надя Парпулова.

Днес българските тъкачки вече са изработили над 300 килима за величия от цял свят. Серия от 15 синьо-бели килима, ръчно тъкани купил Мик Джагър за личната си резиденция.

След британската кралица, килим поръчала и съпругата на Чарлз - Камила. Българките работили и за внучката на Чърчил, която е интериорен дизайнер. В момента се завършва огромен килим от 15 метра за една от най-важните зали на замъка на фамилията Гудууд.

Обикновено поръчките за мотивите идвали като снимки, но понякога и като огромни картини. Засега обаче нито едно световно величие не е поръчало килим с български мотиви.

За да успеят да задоволят кралските искания в Костандово трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа.

Днес наши и чужди туристи идват да гледат "стана на кралицата" като атракция. Най-запалени при визитите били скандинавци, имало и доста групи от Китай, казва Парпулова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятна новина, наистина. Само, че защо не дадохте снимка на премиерО с килимарките? Такъв пиар щеше да е! "Неговият приятел" Франсоа Оланд така щеше да му се ИЗрадва! Ами, нали всичко у нас е "благодарение" на банкянската магнолия!Снимахте го с чистачка от летището, пък сега - не! Такава възможност да пропуснете. :) :)
2
2
 
9
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Искаме да знаем каква е надницата на тъкачките?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-сетне нещо хубаво да се чуе