Враца излезе на протест срещу ромските стипендии

Родители смятат, че се внася разделение сред учителите
Обновена: 27 окт 2016 21:15 | 27 окт 2016 21:15, Веселина Йорданова
30
Враца излезе на протест срещу ромските стипендии
Снимка: Dnes.bg

Родители и учители протестираха тази вечер на централния площад във Враца срещу проекта на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен фонд за стимулиране със стипендии на децата от ромски произход да завършат средно образование.

Още по темата
Протестът бе организиран в социалните мрежи. Според Теодора Янкова, една от организаторите на протеста, проектът въвежда дискриминация в училище по етнически признак не само за българските, но и за всички други деца, които не са от ромски произход, предаде БТА.

Тя допълни, че изявлението на министерството на образованието, че бюджетните средства ще бъдат използвани само за заплащане на допълнителния труд на учителите, които ще работят с ромските деца, внася отново разделение, но сред учителското съсловие.

Учителката Петя Спасова, майка на две деца, посочи, че ги е отгледала, без да ползва стотинка държавна помощ и осигурява образованието им, защото за нейното семейство това е ценност.

Ромският образователен фонд би трябвало да работи сред ромската общност и семействата, за да има промяна, а не да влиза в българското училище, каза тя. Според нея стипендиите при успех 3,50 не са стимул за повече грамотност и по-високо образование, а само внасят разделение между учениците и то на етнически признак.

Организаторите призоваха протестът, който премина мирно, да не се политизира и използва в предизборната кампания, защото целта е да се обърне внимание на случващото се в българското образование, за което всички плащат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дебилариум
21
0
 
1
 
! Отговори
Меня преди 7 години
До онзи ден протести в страната срещу ромските незаконни постройки имаше, преди една година ако не се лъжа имаше и доста ескалирала ситуация която и медиите я отразиха. Сега стипендии за роми e WTF от така да кажем европейски министър или поне от човек с който би трябвало да има ясно понятие за ситуцията в "България с ромския проблем". Чесно казано трябва да стане нещо радикално ли, че да се вземе точна преценка на ситуацията като през 1987 защото за мен това отключи по голяма Възродена ОМРАЗА<3
20
0
 
6
 
! Отговори
разделяй и владей преди 7 години
Нищо случайно няма , нали другарко Пръмова ?! Работим ударно -петилетния план на Сорос - за четири години !
19
0
 
7
 
! Отговори
на СатурнI преди 7 години
Ногу сложну тува с тьез ивра, батей, направо га изкара ромлянче тройка да му дават по едно пищовче спирт за тати и сичкуто малцинство ша йе дуволну!
18
0
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Само не съм съгласен, че ония лешояди гледа с преспектива. Ако имаха акъл нямаше да си колят овцете, които дават мляко и вълна за сметка да отглеждат вълци. В момента всеки четвърти, който ми дойде на интервю е неграмотен куневски стипендиант. До няколко години всеки втори ще е такъв, как мислиш кой ще плаща данъци и ще върти икономиката?
17
3
 
15
 
! Отговори
КРАСИМИР ИВАНЧЕВ преди 7 години
КАКЪВ ПРОТЕСТ Е ТОВА НЯМА СНИМКИ ЗАЩОТО БЯХА 10-12 ДУШИ.ТОВА НИ Е ПРОТЕСТА ЗА ВСИЧКО.АКО НА РОМИТЕ ИМ ОТНЕМАТ САМО ЧАСТ ОТ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НЕ СТОТИЦИ А ХИЛЯДИ ЗАТОВА ИМ УГАЖДАТ ЗА ВСИЧКО А НИЕ КАТО НЕ СМЕ ЕДИННИ ЩЕ НИ МАЧКАТ.
16
0
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Кучетата си лаят - кервана си върви! Кога народа (у нас) е успял да промени нещо с протести? Ромите стават все по-голяма група ИЗБИРАТЕЛИ....ЕЛЕКТОРАТ!!! Епа они веке не са прости - само с предизборни кебапчета и бира - не са доволни! Колко пъти да го повторя - етническите българи напускат масово....след някоя година ромите, и турците ще са мнозинство! Правителството гледа в "перспектива" !!! Все някой трябва да го избира - какво неясно има? България се превръща в ромско-турски вилает!
15
1
 
20
 
! Отговори
Рангел Минков преди 7 години
До Анонимен 18 - Протестът е нормална реакция. По-добре да работят върху ранните "женитби" и раждания. Изкоренят ли това, може да започне следващата стъпка. Една "булка" на 12, 13 се продава за 2,3,4,.... бона, те с 30 Евро на месец ще ги накарат да учат. А връзка с главния мозък имат ли?
14
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По- добре стипендии, отколкото помощиДано да не се опорочи тази добра идея
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ролята на глобалистката, сороската кукла на конци, нямаща квалификациите за министър на образованието, Кунева, е да инжектира съвсем невинно разделение в обществото, всякаш помага и върши добро, но циничната цел е разделение и противопоставяне! Ролята на тази е да разбие системата и да инжектира разделение. Боко да и иска оставката или и с него е свършено.
12
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи от Враца, засрамете се!Срещу какво протестирате!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма снимки от събитието (ако е нещо безсмислено, и трима да са отишли, снимки ще има) ? А куневица какво ще каже по този въпрос ? И още нещо: след като парите за това "начинание" са от частен фонд (подозирам, че не е български), не е ли това "начинание" държавна измяна ?
10
2
 
18
 
! Отговори
акуд преди 7 години
хубаво нека взимат . въпреки . че така малко дискриминация се получава спрямо не ромчетата. ама не знаят да пишат . ходят на училище само докато има пари. и така си оставят научени . че държавата е длъжна да им дава. а данъци не плащат
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на врачани. Скоро и другаде.
8
1
 
11
 
! Отговори
Йово преди 7 години
До Анонимен 8Нали знаеш, че е много лесно да спреш да бъдеш анонимен. Тогава не ятаган, а касапско ножче ще те срещне. Да видим колко ще си смел тогава. А ако имаш роднини от женски пол ще стане даже по-интересно. Също като селските бегове-чалмалии по Родопите през 1912. Само са гледали как местни балканждии с големи хейове са обичали дъщерите и жените им. Да си знаеш, т*рамб*ка, избушена.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дискриминация на етническа основа . Расизъм и ксенофобия спрямо Българският етнос. Гарантирано от Герб.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А другите градове кога?
5
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шушуюиги, града им е като лунен пейзаж, с една от най високите безработици, с най ниски доходи..... ама те намерили за какво да протестиратЗаслужавате си съдбата
4
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
помощи за точно определен етнос са си етнически и дискриминационни спрямо всички останали етноси
3
2
 
42
 
! Отговори
Bahur Aliev преди 7 години
Кунева- пионкаРомски образователен фонд= Соросhttps://en.wikipedia.org/wiki/Roma_Education_Fund