Строят нови 76 медицински центъра в страната

Идеята е всеки да има достъп до спешна помощ до 30 минути
28 окт 2016 08:28, Петя Славова
7
Строят нови 76 медицински центъра в страната
Снимка: архив, Булфото

През пролетта на 2018г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови ЦСМП в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г.

Още по темата

За него държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България, пише "Монитор".

Инвестицията ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство на спешни медицински центрове, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март месец трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект.

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година. Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще се крадът яко кинти.
4
1
 
3
 
! Отговори
d-r ivanov преди 7 години
не са нужни сгради за бърза помощ А ЛИНЕЙКИ И МНОГО ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ ЛЕКАРИ иначе....ние на СПА си ходиме и сами
3
1
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
нова апаратура, модерни технологии, всичко е ок...а кой ще работи с тия уреди и срещу какво заплащане...инфраструктурата е проблем, но най-големият проблем са кадрите, които изтичат по известни причини...
2
1
 
7
 
! Отговори
xaxaxa преди 7 години
Вярно че смехът е здраве, но от толкова смях се разхълцах и взех да връщам закуската. И кой ще работи в тях , и кого ще обслужват - нито хора, нито специалисти останаха. Липсата на пари и фалиралите болници не коментирам.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещам, ще се краднат пак милиони... Гарантирано ог гробб