БХК иска разследване, биели и ограбвали бежанците на браздата

За няколко месеца организацията имала 33 подобни сигнала
17 ное 2016 11:52, Красимир Ангелов
93
БХК иска разследване, биели и ограбвали бежанците на браздата
Снимка: Булфото, архив

БХК иска разследване за нарушения при достъпа на бежанците до територия и закрила, съобщиха от правозащитната организация.
 
От там алармират за многобройни сигнали за ограбване, физическо насилие или унизително отнасяне към търсещите убежище по границата.
 
В периода от май до септември 2016 г. Българският хелзинкски комитет е получил 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отнасяне от страна на служители на полицията, засягащи общо над 600 лица, търсещи международна закрила в България. От организацията предполагат, че това са само част от действителните случаи. Изнесените факти се основават на системното наблюдение на БХК на границата и се базират на данни, заявени от бежанци и лица, търсещи закрила.

Обобщените данни на БХК сочат, че през 2016 г. достъпът до територия на хората, търсещи закрила в България, остава затруднен. "Държавната политика и практика в тази област продължава да третира хората, бягащи от война и преследване, по еднакъв начин с имигрантите, които напускат страните си основно по икономически причини. Липсват както институционални, така и чисто практически разрешения, които да осигурят прилагането на диференциран подход, който да осигури достъпа до територия и закрила на бежанците и принудително разселените хора", пишат в своята позиция от БХК.

Според организацията най-сериозните опасения във връзка с достъпа на бежанците са предизвикани от "прилаганата от властите практика на безразборно отблъскване, жертва на което стават и бежанците". "От началото на годината различни групи от търсещи убежище и закрила докладваха, че са били подложени на принудително връщане (отблъскване) обратно на територията на Турция от страна на смесените групи за охрана на държавната граница, при това не само от граничната бразда, но и от граничните зони във вътрешността на страната", съобщават правозащитниците.

По думите им в мнозинството от получените сигнали (80%) е заявявано, че при задържане полицейските органи са изземвали и отнемали от търсещите закрила без съставяне на протокол или друг надлежен документ пари, ценни вещи или са конфискували и носената от тях храна. В отделни случаи е докладвано нехуманно и унизително третиране, изразяващо се в груб език, събличане по бельо или подпалване на вещи и принадлежности.

В част от докладваните случаи (около 45% от сигналите) търсещите закрила разказват и за физическо насилие, включващо поваляне на земята, ритане, удари, включително в отделни случаи със средства като палки или дръжка на пистолет. В шест от случаите лицата, извършили задържането, са използвали полицейски кучета за сплашване като в резултат има сигнали за ухапвания. Описани са случаи, при които е използвана стрелба във въздуха.

"Отблъскването на хора, търсещи убежище и закрила, които бягат от война или преследване, представлява нарушение на българския закон както и на международното право, а получените сигнали разкриват действия, които съставляват престъпления, при това извършвани от служители на органите на реда, които трябва да бъдат разследвани с нужното внимание и при тяхното установяване и доказване – наказвани с цялата тежест на закона", искат от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 7 години
БЕЖАНЦИ, БКП, ДПС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Добромир Даков преди 7 години
Тези национални предатели, от прословутия Хелзински комитет,като леят крокодилски сълзи по адрес на пришълците!Ами да вземат да ги настанят в своите домове!И да им се радват като на домашни любимци!Ама смеят ли ще им теглят ножа ***!Позор за такива българи!!!'
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименНе ще го бият а ще го разкъсат като куче съвсем скоро като Америка и Русия се договорят по отношение на България. Такива *** ще ги хващаме и накрая на света.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом анти-българския хелзински комитет е казал така, значи много добре сме се справили и подхода към имигрантите е правилен. България трябва да рагира, както Унгария и Чехия и ясно да заяви, че те не са желани да преминават, а камоли да остават у нас.Лошото е че се разбра, че те пренасят много болести. С тях в Европа ще дойдат зарази и болести, коуто са непознати. Така е като има либерасти и толерасти като анти-българския хелзинкски коминтерн. Добре че национализма се възражда
68
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Малко го биха, този от БХК!
67
0
 
11
 
! Отговори
бай преди 7 години
тия *** не ги ли забраниха вече
66
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Тук възниква въпросът: Какво означава бежанец и в кой закон пише, че всеки може да преминава границата на суверенна държава когато и където си поиска? - ох въпросите станаха два.....БХК е организация, която изкривява фактите според собствена угода. Добре, че не храним хиляди псевдо бежанци и не сме бежанци в собствената си държава
65
0
 
14
 
! Отговори
HATO преди 7 години
БХК е една паразитна Cорос оидна организация която работи за тоталното унищожаваме на стара Европа и заместването и с Eврабия.
64
0
 
10
 
! Отговори
Antikorekten преди 7 години
БХК е една паразитна *** организация която работи за тоталното унищожаваме на стара Европа и заместването и с Eврабия.
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко го драха оня плазмодий красимир, дето се води главатар на антибългарския хелзински комитет. Ама за сега толкова, има време и за още лобут.
62
0
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Има така наречените Дъблински споразумения - в тях ясно е казано - всеки бежанец е ДЛЪЖЕН СТЪПВАЙКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПЪРВАТА "СИГУРНА" ДЪРЖАВА ДА ПОИСКА УБЕЖИЩЕ!!! Интересно - тълпите амуджи, и тарамбуки - през колко "СИГУРНИ" държави минават за да стигнат - Германия , Швеция, Дания, Норвегия???!!! Библейска напаст " par exellence"!!!! Колко афганистанци...пакистанци...африканци ...са приютили тези филантропи от БХК? Нито един???!!!
61
0
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Наборе,докато си чешем езиците ще ни затрият държавата.А по-скоро нас ще вкарат в затвора отколкото ние тях.
60
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК да ме прощават, ама закрила се търси на граничен пункт с лични документи и молба до съответните власти. А те влизат през шубраците като диви прасета. Какво искат да получат след като нарушават границата на суверенна държава през нощта без никакви документи? От БКХ да пробват да минат границата към Турция по този начин, ще ми е интересен резултатът.
59
0
 
22
 
! Отговори
Боил преди 7 години
интересно появи се и втори минус,със сигурност това е онази пишман адвокатка,която ни съди в Стразбург
58
0
 
37
 
! Отговори
Стар набор преди 7 години
Дал съм клетва : "ЗАЩИТАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО Е ВЪПРОС НА ЧЕСТ И ДЪЛГ НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН" !Все още сме много българските мъже, възпитани в патриотичен дух, и ЩЕ ОКАЖЕМ СИЛНА СЪПРОТИВА на всяка ИНВАЗИЯ ! Нихилистите от т.н. БХК са за затвор заради противодържавна дейност !БХК трябва да се забрани.
57
0
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Сега ми изтриха коментара.Станахме ***,че оставихме държавата,завещана ни от Велики деди,да я унищожават ***,като този.Да такива сме!
56
0
 
31
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Имам една мисъл.Ако всички наши бездомници ги натоварим и изсипем в Германия без лични документи и там кажат,че са бежанци,няма ли горките и те да получат от облагите на арабеките?Защото тук в Евросъюза,живеят по-зле от скотове.Двойни стандарти.
55
0
 
40
 
! Отговори
nemeca преди 7 години
Защо не се каже най-после, какво е бежанец и кой е длъжен да ги приема. А именно държавата граничеща с конфликтната държава. Това означава че за Турция те са бежанци, а при нас са нелегални имигранти. Нахлувайки през границата ни, те се явяват престъпници и би трябвало да се преследват от закона. А не да ми се размотават на лъвов мост.
54
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на БХК, че спазват закона... Само че всички ние сме се ЗАКЛЕЛИ да пазим България. Държавната граница е неприкосновена и който преминава границата без законния ред подлежи на проверка. Нима са виновни полицаите, че НЕЗАКОННИТЕ ИМИГРАНТИ преминават не където трябва и с мръсно, най-вероятно заразено облекло, което трябва да се изгори, за да се предпази Родината от зарази? Да не говорим, че щом отказват да се предадат на място, ВСЕКИ има право да приложи необходимия минимум насилствени мерки.
53
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно предвид състоянието и размера на турската армия и гранични постове как така тия хора са преминали на територията на Турция ако е през ГКПП къде са им документите когато влизат в Бг и ако е през канали и пътеки какво ли би се случило ако някой се опита да влезе от България към Турция по нощите...Някой ако може да ми отговори моля.