Коледното дръвче от разсадник ще ни струва от 10 до 30 лв

Отсечените пък ще са на цена от 6 до 15 лева
Обновена: 4 дек 2016 11:28 | 4 дек 2016 11:24, Петя Славова
12
Коледното дръвче от разсадник ще ни струва от 10 до 30 лв
Снимка: архив, Булфото

От 10 до 25 – 30 лв. ще струва живото коледно дръвче от разсадник тази година. Отсечените ще се продават на цени от 6 до 15 лева.

"Най-хубавото дръвче е живото, което човек може да засади напролет със семейството си и което възпитава децата в любов към природата", казва пред bTV инж. Вера Станишева, началник отдел "Възобновяване на горите" в Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Коледните дръвчета обаче трябва да са законно отсечени. За това следят от Изпълнителната агенция по горите.

Законното дръвче има пластина със шестцифрен номер и буква, която е поставена под второто разклонение от върха на елхата. Физическите лица, които купуват такива дръвчета, трябва да проверят дали има такава пластина, обясни Димитър Баталов от "Опазване на горите".

Междувременно от Изпълнителната агенция по горите съобщиха, че глобата, която се налага за незаконно добита елха, е от 50 до 3000 лв. за физически лица и от 100 до 5000 лв – за юридически.

ЮЗДП има готовност да предложи на пазара над 11 хил. дръвчета. За целта се отглеждат обикновен и сребрист смърч, бяла ела, бял и черен бор. Коледните дръвчета се добиват от горски разсадници, както и при прочистването на просеки на далекопроводи, обяснява Станишева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Dvufazen e-mer.eu преди 7 години
Demek bulgarska Elhichka v saksiika - 3 evro?Normandska Elhichka v saksiika 30 evro ot baubaumaxa?***** koi mi krade elhichkite ot gorata, che mu pusna breneke...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗасаждаш го веднага щом ти писне да го кичиш с дрънкулки - американнски кич, само времето да е по меко да не ти се вкоченят ръчичките, а и земята да се копае лесно , нищо му няма на дръвчето
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой знае ли как да запазя дръвчето живо до пролетта за да мога да го засадя тогава?
8
1
 
0
 
! Отговори
Bukov преди 7 години
Takava niska cena?! Sigur sa otkradnali elhite ot moiata gora?!
7
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
....."Та нали едно неотсечено дръвче от разсадник, после дори да го изхвърлиш от колата си някъде на произволно място в природата...." Омразният Брюксел настоява употребяваните коледни дръвчета да се предават на специални пунктове а не да се хвърлят пред блока по стар балкански обичай. Да му се невиди пустия скапан Брюксел
6
5
 
7
 
! Отговори
ГОРСКИЯ преди 7 години
НЕ СЕЧЕТЕ ГОРАТА ..ЗА БОГА....ИМА ИЗКУСТВЕНИ ЕЛХИЧКИ....КУПЕТЕ СИ ИЗКУСТВЕНА И ЩЕ ЗАПАЗИТЕ ПРИРОДАТА И ГОРАТА...
5
3
 
10
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Взимате си изкуствена и се надявате всички дето изсичат да фалират 1 ден мама ** бракониерска и печалбарска ! Пазете природата не я УБИВАЙТЕ !
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как пък да не си сложим пластмаса, накичена с играчки в хола,точно на Коледа. Няма да ми замирише на бор,а ще ми смърди на китайски пластмаси. Виж ако бях суровояд метросексуален веган, вероятно това щеше да ми харесва, но аз предпочитам ухание на бор в стаята, на свински мръвки, сланина и червено вино. И кисело зеле, и туршия.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По- добре изкуствена. Струва ли си да вземеш едно живо дръвче и след десетина дни да го хвърлиш увехнало, само заради суетата да бъде накичено на Коледа.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаем,че е нужно години за порастването на едно дърво и сега с лека ръка се режат,а колко нови се засадиха,въобще има ли такива или само частните разсадници го правят,а държавата къде е?
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова няма да се оправим в тази държава! Защото отсечените дръвчета струват по-малко от тези които после можеш да засадиш!Побеснявам!Та нали едно неотсечено дръвче от разсадник, после дори да го изхвърлиш от колата си някъде на произволно място в природата, все пак има макар и минимален шанс да порастне и да стане голямо и хубаво дърво! А ако си е с пръстта от кофата в която са ви го дали от разсадника, шансовете се увеличават.