"Ало, комисар Попов" позлати измамниците

В Русенско предотвратиха измама за 33 хил. лева
10
"Ало, комисар Попов" позлати измамниците
Снимка: архив, БулФото

Телефонна измама за 33 000 лева е била предотвратена от полицейски служители в Русе.

Измамата е осуетена вчера след намесата на бивш и настоящи служители на МВР. Малко след 13.00 часа в дежурната част на полицията е получен сигнал от бивш служител на ОДМВР – Русе, че в клон на банка в Русе е станал свидетел на опитите на възрастен мъж да изтегли сумата от 33 000 лева.

Мъжът бил насочен към централния клон на банката, защото в този не можели да му осигурят такава голяма сума. В това време към въпросния офис веднага са насочени екипи на Първо РУ.

Мъжът е бил установен, оказало се е, че това е 79-годишен русенец. Той бил инструктиран от измамниците да казва, че парите му трябват за закупуване на имот. Първоначално човекът не повярвал на униформените полицаи, които му обяснили, че става жертва на измама, не повярвал дори и когато негов роднина е отишъл да го разубеждава. В крайна сметка тегленето и предаването на голямата сума е било предотвратено.

Възрастният човек е бил откаран в Първо РУ, където служителите на реда са го успокоили и са му разяснили ситуацията. При разговора с него е станало ясно, че е попаднал в популярната напоследък престъпна схема, като е бил въведен в заблуждение от телефонни измамници, които са се представили за полицаи, разследващи измами.

Две жени обаче не са имали този късмет. 83-годишна русенка е била измамена с 4 800 лв. Непознат мъж се обадил на домашния й телефон и се представил за служител от полицията. Той обяснил, че са научили номера й от измамници, които са заловили и които са имали намерение да я измамят. Жената от своя страна обяснила, че не я е страх, тъй като живее заедно със сина си и семейството му. Тогава мнимият полицай й казал, че синът й е при тях и заедно с него тръгват към нейния кв. "Образцов чифлик", за да заловят останалата част от престъпната група.

Полицаят разпоредил на възрастната жена да събере всички налични пари в дома си, да ги увие в найлонов плик и да ги хвърли през прозореца, защото по този начин ще ги спаси. Тя изпълнила разпореждането и изхвърлила през прозореца банкноти на обща стойност 4 800 лв. Щом сторила това тя поискала да говори със сина си, но й обяснили, че го няма, тъй като е взел парите, за да отиде при други полицаи и да опишат номерата на банкнотите. Веднага след това разговорът се разпаднал. Малко по-късно тя потърсила сина си и разбрала, че е измамена.

Друга 50-годишна жена от русенското село Смирненски е била измамена с 2 000 лева. Вчера сутринта е била потърсена по телефона от жена, която първо й поискала сумата от 8 500 лв., а после я е заплашила, че ако не даде парите, ще й се случи нещо лошо. След това се обадил мъж, който се представил за полицай. Той обяснил на потърпевшата, че трябва да предаде пари и злато, за да бъдат хванати евентуалните извършители на телефонна измама.

Според дадените й указания жената сложила около 30 грама златни накити в чанта, която оставила в централната част на село Смирненски. Обяснено й било, че мястото се наблюдава от полицията и от екип на телевизията, затова след оставянето на чантата тя трябвало бързо да се махне от там и да се прибере в дома си. Когато се прибрала получила отново телефонно обаждане, при което е разбрала за измамата.

По същата схема старозагорка на 61 години дала 5200 лева и златни накити за "помагане на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници".

Жената хвърлила от терасата на жилището си 200 лв. и около 40-50 грама златни накити на неизвестен. Малко по-късно мнимият полицейски служител се обадил отново, като заявил, че измамниците сe опитват да изтеглят от банката наличните спестявания на жената и че трябва тя да ги изтегли, за да не й ги вземат. След като изтеглила сумата от 5000 лв., потърпевшата хвърлила и тях от терасата си на непознат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли има по - т*п и малоу*ен народ който в 21 - вия век в европейска държава да го лъжат по такъв първобитен начин!! Дори в Африка, черния дето чака да му падне банана на главата има повече акъл!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"комисар Попов" , "Под прикритие" е готин сериал.
6
2
 
5
 
! Отговори
dp преди 7 години
Единственото, което се вижда от това, че толкова елементарни измами вървят в БГ е колко безпомощни хора е отгледала казармената соц система. Те просто не могат сами да взимат решения, чакат някой да им нареди какво да правят.В Германия (поне западната част, живял съм там достатъчно дълго) подобен вид измама има нулеви шансове.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бре да се представяш за служител на МВР, не се лилежи в панделата за това?
4
1
 
15
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Да се инсталират телефони на всички пенсии само да звънят на 160 или 911 каквото има там. Не им трябва телефон.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви старци са тия.С новата реформа пенсионирането отпада
2
5
 
36
 
! Отговори
РОФЛ преди 7 години
Баси държавата, на кой да е пенсионер да звъннеш тегли някакви бали с пари, ходи вервай че пенсията била 200 лева в България... То тия пари дето ги хвърлят през балконите накрая ще се окажат двигателя на икономиката в тая *** :).
1
10
 
9
 
! Отговори
Bitii преди 7 години
100 procenta laji.