Рибата без лед или извън фризера, но без големи нарушения

БАБХ: Глобите могат да стигнат няколко хиляди лева
6
Рибата без лед или извън фризера, но без големи нарушения
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тази година няма фрапиращи нарушения при търговията с риба и рибни продукти за Никулден, отчетоха от БАБХ.

"Явно сме дисциплинирали производителите и търговците", коментира д-р Райна Иванова, дирекция "Контрол на храните и граничен контрол" пред "Фокус" засилените проверки, предприети от агенцията.

Проверяват се предприятия, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.

"По отношение на рибата до момента имаме установени несъответствия за спазване на температурния режим за съхранение, предлагане на охладена риба, която не е покрита с лед, предлагане на замразена риба, която е извън фризерите и хладилните съоръжения, които трябва да поддържат минус 18 градуса", обясни Райна Иванова.

Тя коментира, че проверките се извършват от 30 ноември на територията на цялата страна, като ще приключат в края на днешния ден.

Глобите могат да варират от 250 до 500 лева за неправилни етикетиране и реклама на храните. Може да стигне до 6-7 000 лв. в зависимост от нарушенията.

"Ако не са регистрирани обектите, глобите могат да бъдат за физическо лице при първо нарушение за 2 000 лв., при второ – до 4 500 лв. За юридическите лица при първо нарушение може да достигне до 4 500 лв., а за второ – до 6 000. Ако се продават храни, коти не отговарят на нормативните изисквания при повторно нарушение също може да достигне до 6 000 лв.", обясни д-р Иванова.

Тя отправи препоръки към потребителите за какво да следят при избора на прясна риба. "Най-напред да купуват само от регистрирани обекти, а не от багажници на коли и съмнителни места, които стоят на открито, които не са снабдени с хладилни съоръжения. Когато купуват риба, нека да знаят, че трябва да е покрита с лед. Цветът ѝ трябва да естествен, специфичен за определения вид риба. Тези, които са с люспи като шарана - люспите трябва да бъдат плътно прилепнали по тялото", каза тя.

По думите й слузта върху повърхността на рибата трябва да е в малко количество и да е светла, без неприятна миризма. Очите трябва да са изпъкнали, бистри. Хрилете трябва да са в розово-червен цвят, прилепнали и да има специфичната миризма на риба.

Замразената риба трябва да се съхранява при минус 18, докато охладената – под лед, при температура от 1 до 4 градуса.

Ако имате съмнения за безопасността на рибата, може да подадете сигнал на "горещия телефон" на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на сайта или на телефоните на областните дирекции на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: никулденрибаБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Удриииииии кумееееее!!!Майку им е.. спекулантску и търгашеску!!Глоби трябват,план се изпълнява!!!Декември се превърна в май!!!Температура в 8 сутринта като фризер-0 градуса,в 14 часа станала някакви си 9! до вечерта прогнозата максимална 5!!!Ние за охлаждане и лед си говорим!!А някакви си гърци при 12 температура свободно си продават рибка на пазарите без притеснения и регулации!!Няма хеи-та,няма агенти на бабх-та!!Пара трябва на хазна,пара!!Джипове и джуджавки треа се купуват,смяна на парк иде!
4
1
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Рибата от багажника на кола е поне с три дни по прясна от тази в магазина.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобявай-й-й-й-й-й,наред!Бой по мръсните капиталисти! Искат за един ден милионери да станат!
2
2
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тоя празник днеска ще избие рибата.
1
0
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
тая баба, да ходи да си гледа внуците, не да ми дава акъли, колко градуса да ми е хладилника... идва коледа, нека проверките на елхите започне сега!