След 30 г. ремонт: По магистрала от Благоевград до Бургас

Пускат недовършения мост на източната тангента на Околовръстното
Обновена: 9 дек 2016 11:55 | 9 дек 2016 11:30,
65
След 30 г. ремонт: По магистрала от Благоевград до Бургас
Снимка: Булфото, архив

С пускането днес на недовършения от 30 години мост на източната тангента на столичното околовръстно шосе вече ще може да се пътува изцяло по автомагистрала от Благоевград до Бургас и турската граница при Капитан Андреево.

"За последните 2 години са изградени нови 140 км автомагистрали и около 100 км първокласни шосета", отчете строителният министър Лиляна Павлова.

"Отделно рехабилитираните шосета, основно третокласни с допълнителните, целево отпуснати пари от държавния бюджет са над 500 км. По-голямата част от тях са в районите на Северна и Северозападна България. Тези отсечки са извън участъците, ремонтирани с пари от средствата на пътната агенция и със субсидиите по оперативните програми", поясни министърът, цитирана от "Монитор".

По думите й за следващата година остават приоритетите по няколко главни направления. Според нея основното е започване на строителството на подлотовете, от участъка на автомагистрала "Струма" между Благоевград и Сандански, за които има избран изпълнител, както и да се избере най-евтиният и бърз вариант за най-тежката отсечка през Кресненското дефиле.

"Предстои да бъдат избрани и строители за част от АМ "Хемус", затова ще разчитаме на приемственост от следващите правителства и изграждането да започне още през следващата година", поясни Павлова. Тя добави, че по 7 от лотовете за пътни ремонти по ОП "Региони в растеж" вече има избрани изпълнители на проектите.

"По още толкова предстои това да стане през следващата седмица. Така, че в най-скоро време за петнайсетте лота за пътища с обща дължина от 250 км по регионалната европрограма вече ще има сключени договори. Затова с началото на март догодина трябва да започне мащабна рехабилитация на тези отсечки. С пари от ОПРР ще се изгради 4-лентовия път между Пловдив и Асеновград, ще се ремонтира и пътят между Стара Загора и Раднево и много шосета в Северна България", уточни строителният министър.

Относно проекта за големия тунел под прохода Шипка Павлова обясни, че в момента върви довършването на обходния път на Габрово. Тя обясни, че до края на 2017 г. остава да бъдат направени един голям виадукт и 540-метровият тунел до Бакойски баир. "След това ще може да се обяви процедурата за изграждането на големия тунел", уточни тя.

Павлова поясни, че за догодина Агенция "Пътна инфраструктура" ще разполага с 80 млн. лв. по-голям собствен бюджет, които ще бъдат инвестирани в поддръжка и текущ ремонт на шосетата. По думите й увеличението е заради ръста приходите от винетки от началото на 2016 г.

Видео с кадри от новоизграденото дясно платно на надлеза при Казичене можете да видите тук!
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знаем как гробарите гепят значи така и лъжат. А колко е гепила Свинетка само тя си знае, а колко е дала на Баце, само той си знае. Чу се че от винетките, скъпите дето вдигна сви;;нкята, няма около 100 милиона. Преди да си заминат тези бандити ще опоскат каквото могат. Днес съдии и служители на СРсъд викаха, Цацаров вън! Представяте ли си в какво състояние е страната, как Бидона ги пази и те му дават доволно? Тази дебелата сви--нкя трябва да се вкараьв затвора и да връща краденото.
50
1
 
9
 
! Отговори
Аман от малоумни! преди 7 години
*** които не познават София да не пишат! На Казичене имаше 1 готов мост, сега построиха втори и се изправя пътя и източна дъга става в магистрален формат!!!!!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Дядо ти ! преди 7 години
До Ристо МотористоОтворко....не е 30 км. заобикалянето, а повече от 80 (отвори си картата !) ! Ама нали те мързи,може и автопилот да си пуснеш по Северната ти тангета !
48
0
 
1
 
! Отговори
Лилянка преди 7 години
До Бай Иван Кога за последно си минавал от там.....!?
47
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Ти си по-велик от Колумб. За тебе София е Северна България, Бургас и Благоевград са едва ли не съседски градове. По-умните са измислили Гугъл карти, за да могат простите като тебе да се просветят (не че ще поумнеят). Та от там се вижда, че има и други пътища от Бл до Бс, но най-краткият като време е през София по магистралите.
46
1
 
3
 
! Отговори
Леле,мале.... преди 7 години
До АнонименАйде още един куку...!? За теб явно времето няма никакво значение и цената на горивото !Северна тангета....и т.н. До като си по северната тангета,аз ще съм вече към Стара Загора по трасето Дупница -Самоков- Ихтиман ! Но си явно много,много свободен и безгрижен да опознаваш магистралите ! А,може и до Русе да отидеш и от там до Варна-Бургас !
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този надлез беше върха на скудоумието на КАТ с ограниченията на скоростта по него: 40 км/час в едната посока и 50 км/час в другата посока, а безопасната скорост там си е над 90 км/час. То затова там ставаха много катастрофи - заради голямото разминаване между безопасната скорост и максимално разрешената скорост. В другите държави експертите знят, че когато има такова разминаваен, катастрофите се увеличават и не го допускат. Само в България КАТ иска още по-голямо разминаване и повече катастрофи.
44
14
 
6
 
! Отговори
ГолЕм смЕх преди 7 години
ГЕРБ от 2009 година досега не можаха да намерят 100 дни да довършат този готов от преди това надлез. То 100 дни са много за това довършване, ама карай да върви. Сега ГЕРБ са какво се хвалят, че не разбирам? Че са махнали бетонните блокове, които преграждаха готовия надлез и са сложили маркировката ли?
43
13
 
7
 
! Отговори
Голям резил за ГЕРБ преди 7 години
И сега какво? ГЕРБ чак сега ли намери 100 дни да довърши на практика готовия надлез? Не рзбирам с какво се хвалят тези от ГЕРБ! С това, че са протакали толкова години 100 дни за довършване на надлеза ли? При това за довършването му изобщо не бяха необходими 100 дни, а само около един месец, но как иначе ГЕРБ да оправдае огромния обем откраднати пари покрай този надлез. Даже и от 2009-та, когато ГЕРБ управлява в България, това е много време за довършване на надлеза, пропиляно от ГЕРБ.
42
3
 
8
 
! Отговори
До Резил на ГЕРБ преди 7 години
*** прочети от други сайтове думите на Павлова, и ще видиш, че тя говори за 24 години. Що бързаш да се подри*каш не знам!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Резил на ГЕРБТо и Белене си беше почти готова, но пак ГЕРБ са ти виновни,нали!Самият факт, че при строежа е направен половината надлез е достатъчно смущаващ за менталните способности на тогавашните управляващи!И ***, околовръстното е част от републиканската пътна мрежа, а не е софийска улица!
40
3
 
6
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Публикувате т*пи изказвания на т*пи политици и получавате от нас т*пи коментари. Защо не публикувате някое умно изказване на някой умен политик? Или нямате такива на склад?
39
6
 
15
 
! Отговори
на кредит преди 7 години
Тази магистрала е глътнала пари за поне 5 други такива в белите държави. От инфраструктура се краде най-много и най-лесно.
38
14
 
14
 
! Отговори
Резил на ГЕРБ преди 7 години
Този мост при Казичене си беше почти готов от пред много-много години, но на ГЕРБ им трябваха повече от 11 години, за да го довършат, а както се вижда, е била останала работа само за 100 дни. ГЕРБ управлява в София от 10 ноември 2005-та година, когато Бойко Борисов стана кмет на София. Изграждането на този надлез е започнало през 1992 година, т.е. преди 24 години, а не преди 30, както лъжат от ГЕРБ и през половината от това време ГЕРБ управлява в София.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че тука се изявяват ***, които нямат представа от географията на БГ.Благодаря ви, ***!С нетърпение чакам зелените човечета, за да ги тепаме и окачваме на ченгели по дърветата.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това кое по ред рязане на лентичка е? Моята скромна памет помни до тук 2 *** и все на Северната тангента, който не вярва има гугъл.
35
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКТО СА КАЗАЛИ УМНИТЕ ХОРА. ДАЙ МУ НА ПРОСТИЯТ ВЛАСТ ЗА ДА МУ ВИДИШ АКЪЛА. ПО МАГИСТРАЛА ЗА МОРЕТО ОТ БЛАГОЕВГРАД? ЗНАЧИ ВМЕСТО ОТ БЛАГОЕВГРАД ДА ТРЪГНЕШ НА ИЗТОК И ДА СТИГНЕШ ДО БУРГАС ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВИШ НА СЕВЕР ДО СОФИЯ И СЛЕД ТОВА НА ЮГ И ПОСЛЕ НА ИЗТОК. ИЛИ ПО ТАКА КАЗАНО. ЗА ПО ПРЕКО ПРЕЗ ОКОЛОМРЪСНОТО. ЕХ СЕЛЯНЖЪРИ СЕЛЯНЖЪРИ ЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕТЕ!!??
34
6
 
7
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Основната цел и идея, заради която съществуват русофилските партии в България, е да провалят и спъват развитието ни, за да може *** да ни помага/спасява/"освобождава".Русофилските полезни идьоти следва да бъдат изтрепвани с камъни.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз пък знам как да стигнеш от софия до крит само със самолет. летиш до германия и оттам търсиш чартър за крит:)
32
2
 
15
 
! Отговори
Leo преди 7 години
Цитирано от друг сайт: "Строителният министър в оставка Лиляна Павлова пък се похвали, че само за 100 дни е завършен обект, който се чакаше от 24 години."Това не е за хвалене, защото ГЕРБ управлява от 10г. в София. Простата сметка показва, че те са отговорни за незавършването на моста през почти половината от тези 24 години. Отделно, че става дума за един обикновен мост.....