В Хитрино: 300-400 м от улицата не съществуват, къщите ги няма!

Хора от Хитрино за преживения тази сутрин ужас
Обновена: 10 дек 2016 19:07 | 10 дек 2016 17:58, Елка Василева
38
В Хитрино: 300-400 м от улицата не съществуват, къщите ги няма!
Снимка: Reuters

Някъде 300-400 метра от улицата не съществуват, къщите ги няма. Това разказа жител на Хитрино след ужасяващата експлозия тази сутрин на цистерни с пропан бутан в селото.

„Един комшия изкарахме, изкарахме един мой набор, Танер - мъртъв човекът, за съжаление. После отидохме да спасяваме съседна къща, викнаха хора, момиченце се чува отдолу, вдигнахме гредите, детенцето излезе живо, 6-ти клас е, с моята дъщеря съученичка, вика майка и татко са вътре. Спасителите, дето дойдоха, викахме по имена, никой не се обади, отидохме да спасяваме други хора, после се върнахме, обаче мъжа и жената ги изкарахме мъртви, за съжаление, и тях“, разказа Стефан Стефанов пред БНТ.

„Разтресе се, вратите се отвориха, прозорците се отвориха и викам - Боже, кой е идвал?! - Война, същото“, споделя жена.

Още по темата

Кадир Мустафа - собственик на магазин, разказа: „Като стигнах до магазина, беше целият в пламъци, само гледах, нищо не можехме да направим“.  Той оценява загубите си на минимум 80 хиляди лева.

5-има са загиналите и 29 ранени до този момент след експлозията на цистерни с пропан-бутан край шуменското село Хитрино. Рано тази сутрин там дерайлира влак. Експлозията помете сгради в района.

Опасенията са, че броят на жертвите може да се увеличи. Все още се издирват затрупани хора, опасност има за спасителите, които са на място, защото продължават да падат отломки от пострадалите сгради.

Според кмета на общината Нуридин Исмаил причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция. Според министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски е възможно машинистът да е направил рязка маневра, за да намали скоростта.

От екоминистерството съобщиха, че е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им обаче са под границата за риск за човешкото здраве.

След взрива се наложи евакуация на цялото село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни трябва да бъде преместен в други, а това е изключително рисково.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Хитрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 20 Не се ли усещаш че този с руската стока го е казал съвсем умешлено , тоет хвърлил е кукичка без стръв ,да се хванат такива риби като теб?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В населени места ще раци влака, ако ще и 3 часа по-късно да стигне.
28
0
 
4
 
! Отговори
теодор преди 7 години
Работя в ЖП то .Никаква поддръжка: влакове, релси, гари.Ще има подобни случки и в бъдеще, но в големите градове....
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можело машиниста да е направил рязка маневра?! Този,който е написал тази безподобна глупост е най-добре да се хвърли отнякъде, за да му спрат мъките! Влака се движи по релси и не може рязко да направи маневра по тях.
26
0
 
15
 
! Отговори
ano преди 7 години
Къде е Станко Станков собственика на ''Булмаркет''?С това се заминава от 1990г.Достатъчно пари има за да поеме разходите по имотите на нещастните хорица .Но не неговото его не го позволява .Който не е бил в тази система и не ги познава не знае за какво става въпрос .Разбира се че машиниста ще изпере пешкира .
25
29
 
7
 
! Отговори
аналогия преди 7 години
У Сирия --цели градове са така ....като у с.Хитрино..ама ОТ РУСКИТЕ БОМБИ!)
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ада не е карал влака то с тези журналисти чули не дочули накрая може да изкарат че президента е карал влака още не мога да разбера какво е имало в цистерната пластмаса или гориво
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До а Премиерът комунист и ето какво се случва .
22
33
 
4
 
! Отговори
Haga преди 7 години
Прилича на Атентат срещу турското население в България , да се разледва от Европол и после на съд в Хага
21
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А може да е пак някой някой Проект Възродителен Процес после да кажат катастрофа по непредпазливост
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров, "Булмаркет ДМ"-------Найдай се, другарете са недосегаеми. Ше изкарат машинисто виновен или некой от измрелите.Наскоро един отрепа на средата на Пловдив с бело по носа сима ти хора и последно му държаха ръчичката, нещо да чу за него от тогава :)
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бате прилича на Сирия всичко взривено
18
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"-превозваната стока е била руска и не би трябвало да бъде превозвана , тъй като имаме подписани санкции срещу Русия..."14, тъ.пир смо.тан, класическа гер.баво-деформатаджийска лю-спа си ти! За какво се отнасят санкциите, бе и откога тези санкции включват внасянето на газ? Кажи бе, тъ.пир гербаджийски, който изхолзваш трагедия, за да крепиш своя вожд тик.воч?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров, "Булмаркет ДМ"?
16
2
 
13
 
! Отговори
не е за смЕх преди 7 години
до 6Сранжа някой казвал ли ти е ,че не си с всичкия си и тук ли замеси политиката то това гербавите май наистина за нищо не ставате.
15
3
 
45
 
! Отговори
Oтговор преди 7 години
*** си, че чак вдлъбнат... Гласувам с милион плюса да ти прелеят малко мозък. Въпросното село е било "гара Хитрино" и до 1995 се е водило като "гарово селище". Никой нищо не е проектирал, това просто е била една гара, която в последствие става село. Стоката била руска... А'е вие с какво се друсате?! И ладата на съседа ми е руска. Заради санкциите трябва ли да спре да я кара? Ако е така, да сляза и да му сваля регистрационните табели, искаш ли?
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата отдавна е на автопилот и е цяло чудо, че такива трагедии не се случват ежедневно.Аз вече няма да търпя, а вие?
13
19
 
34
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Кой е виновен :Машинистът - гласувайте с минусДържавата - гласувайте с плюс :-проектирала е жп линията точно в ЦЕНТЪРА на селото-превозваната стока е била руска и не би трябвало да бъде превозвана , тъй като имаме подписани санкции срещу Русия-поддръжката на БДЖ и жп линиите е критично зле-Държавата ще подпомогне с цели 325 лева жертвите , които ще им стигнат за нови домове, лечение и нов живот и дори ще им останат
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От екоминистерството съобщиха, че е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им обаче са под границата за риск за човешкото здраве."Концентрация на вредни вещества над нормата няма как да не представлява риск за човешкото здраве. Още малко от екоминистерството ще обявят, че жителите на Хитрино могат с пълни гърди да се наслаждават на въздуха.
11
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми кого да осъдят?Машиниста дето го гърчат да бачка по 12 часа на ден за 700лв?Всички грешим, особено когато сме преуморени и под напрежение.