Влакът факла летял с 30 км/час над разрешеното в Хитрино

Засечената скорост била 71 км/ч при разрешени 40
Обновена: 11 дек 2016 12:57 | 11 дек 2016 12:55, Камелия Цветанова
145
Влакът факла летял с 30 км/час над разрешеното в Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатът от РБ Гроздан Караджов, който е в състава на парламентарната транспортна комисия, е получил информация, че влакът, който предизвика трагедията в Хитрино, се е движил с повече от 30 км/час над разрешеното.

Още по темата

"Засечената скорост на влака е била много по-висока от разрешената - устройството е засякло 71 км/ч при разрешени 40. При скорост от 40 км/ч вагоните не може да са така разпилени. Всеки един от тях е над 80 тона", коментира Гроздан Караджов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че няма практика в железниците да се правят композиции с толкова много вагони със взривоопасни товари. По думите му не бива в конкретния случай да се спекулира, че техническа или човешка грешка е довела до трагедията.

"Отговорността в наказателен смисъл винаги е лична. Трябва да се промени съдебната система, за да носят солидарна отговорност и тези нагоре. Въпросът е политически, когато стане такава тежка авария", каза още гостът в "България сутрин".

Караджов уточни, че милиарди са средствата, които са инвестирани в железопътната структура в Южния централен коридор, но Северна България е тотално изоставена.

"Винаги при такъв инцидент се проверява възможността това да е направено умишлено и да е искал да извърши атентат. Това е само хипотеза. Не трябва от трагедията на хората да се прави грозен политически ПР", коментира още Караджов.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
нико преди 7 години
никой не е виновен в българия за трагедията виновна е русия путин е пратил някой да направи диверсия да се свика съвета на нато , оон-то и строго да заклеймят империята на злото
84
1
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Писна ми от неграмотници да коментират железопътни катастрофи. За това, че някога сте се возили на влак не Ви позволява да говорите глупости. Да сте били на чело на влак и зад вас да има 800тона. Знаете ли как се кара подобен влак. Знаете ли какво е чувството. Коментатори по телевизията говорят за тахошайби - ало това се казва скоростомер в който се съхранява цялата информация. Тази сутрин един от тях спомена за свиване и за разтягане на релсите - ало това да не е презерватив. Говорете техничес
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казал ли е тоя Караджов от къде е получил това сведение?Защото ако не е, това е празна приказка, а той ще е поредният ***.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЛКО СЕ МОЛИМ НА ВСЕВИШНИЯ И НЕ ГО СЛЕДВАМЕ ДОБРЕ! ЩЕ СТАВА ПОЗЛЕ , ПОРАДИ КОЕТО! МОЛЕТЕ СЕ,ХОРА И БЪДЕТЕ ДОБРИ! ЩЕ ИМА ИЗПИТАНИЯ,НО ЩЕ НИ СЕ ДАВАТ СИЛИ ЗА ТЯХ,АКО СЕ СТАРАЕМ ДА СПАЗВАМЕ ПРАВИЛАТА НА НАШИЯ СЪЗДАТЕЛ! ДРУГ ИЗХОД НЕ СЪЩЕСТВУВА ЗА ЧОВЕКА! САМО ВСЕВИШНИЯТ ЗНАЕ ВСИЧКО! ТОЙ Е ВЕЧЕН И НЕПОБЕДИМ! ЗАТОВА И ТРЯБВА ДА ГО СЛЕДВАМЕ,АКО ИСКАМЕ СПАСЕНИЕ! НЕСПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА МУ ВОДИ ДО РАЗРУХА НА СВЕТА! НЕ НИ ТРЯБВА ЖИВОТ НА ДРУГА ПЛАНЕТА, АКО ЩЕ РУШИМ ПО СЪЩИЯ НАЧИН! БОЖЕ,СПАСИ ЧОВЕКА !!!
81
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Кого обвиниха,и с кого си измиха ръцете след Лим?Със шофьора.Въпреки всякакви експертизи,които доказваха,че не е негова вината.Е,сега ще е същото...
80
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Колко удобно и не за първи път да се обвинят и осъдят хората които най малко имат вина! Защо и е на държавата да признава грешките си и да плаща обещетения ,или просто да се обвинят в небрежност чиновници от една политическа партия,та по лесно е да се обвини и натика в дранголника обикновеният човечец който е работил за смешна заплата за да може да изхрани семейството си! Какво прави железопътна линия в такава близост до населено място по която ежедневно се превозват зривоопаснии материали?!
79
5
 
11
 
! Отговори
варна преди 7 години
Според мен СЪЩЕСТВЕНИТЕ въпроси са само два и са слвдните:как цистерна нарочно проектирана и няколкократно подсигутена именно срещу такива злопулуки,гръмва моментално? И какво по дяволите е превозвала ,та да отмесе такъв периметър от селото?Защото със сигурност това което ОФИЦИАЛНО казват не е.
78
2
 
27
 
! Отговори
Castor преди 7 години
Всички ще излязат "чисти". Ще го отнесе машниста! Родна картинка!
77
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Както вече писах в железниците има УСТАВ правелници ПДЕ, ПТЕ ИС но в момента с това разделение в железниците многото раздадени лицензи на бивши железничари в това число и на един футболен шеф затова никой не спазва тези правелници тази фирма не е спазилаброя на броя на опасните вагони които превозва така и необходимата предохрана между отделните групи.
76
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Доктор Сър ПичукГЛУПОСТИ ГОВОРИШ
75
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега, това че влака се е движил с превишена скорост, не значи, че вината е в мащиниста, 2-ро превишаването на скороста не би трябвало да води до дерайлиране, 3-то дори и при дерайлиране вагоните, скоито се превозват подобни суровини трябва да са достатъчно надеждни и да не се стига до взрив, 4-то дори и да се стигне до дерайлиране и взрив, маршрута на подобен товар трябва да е така подбран че да няма невинни жертви.Въобще иде реч за цялостно недоглеждане и то фирми и от админситрация
74
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се вземат предвид фактите, а те са.1. Ти си машинист в частна фирма с богато досие,без произшествия до сега.2. Бързали са защото им е наредено от фирмата да стигнат в определен час.3. Караш изключително опасен товар.4 Навлизаш в населено място с по-висока скорост от позволената 40км/ч.5. На самата гара релсовия път има завой.От това какво следва?... Не може едни 40 тонни цистерни засилени с 71км/ч да вземат такъв радиус на завоя, защото има инерционни сили на самата течност.
73
2
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Тоя пък Гроздан кой го упълномощи да говори по случая.. Какво казва полицията по въпроса - това е по-важно, защото тя е първата инстанция при подобни случаи.. Не е зле да чуем и машиниста какво има да каже по тоя въпрос..
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗЛИЗА ЧЕ:Не са виновни хоратавиновна е систематаи даже не систематаа само извънземните
71
7
 
32
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Имам два въпроса:1. Взета ли е алкохолна пробра от машиниста след инцидента? Не мога да повярвам, че машинист каращ бомба ще се движи с превишена скорост. Даже и да не му работи километража ще може да усети, че се движи твърде бързо. 2. Защо изобщо е възможно да вдигнеш подобна скорост с такъв влак? Защо не ограничат скоростта машинно на 40. Хората допускат грешки, пият, става им лошо и т.н Колко е да се сложи един GPS, който да контролира скоростта, а машиниста само да следи за изправност.
70
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най правилното е да се отнемат лицензите на всички часни оператори,всички влакове да станат даржавни.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво си казал че не трябва да се спекулира, а го правиш.
68
0
 
27
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Та мисълта ми е,че частниците притискат всички техните влакове да минат бързо.Също и машинистите!А това,че линиите са зле въобще не ги интересува.Може би идеята е била влакът да мине по прав коловоз(и машинистите са мислели,че е така),а е вкаран в отклонение.Ама защо и как-кой знае...Живея на 15 метра от първата релса,но досега съм видял само едно дерайлиране за 40 години и то с ниска скорост,при маневра.
67
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо собственика на транспортната фирма не е задържан до изясняване на причините ?Така може спокойно да влияе на разследването или да се укрие в чужбина.
66
4
 
35
 
! Отговори
Роднини на жертвите преди 7 години
Много "големи" експерти се изказаха. Основната версия е ясна "Машинистите са виновни" - тия дни ще го докажем. Жална им майка, на момчетата, за пореден път машинистите ще операт пешкира. А НКЖИ с тяхната прогнила инфраструктура няма кой да ги разследва. ок, манипулирахте компютъра на локомотивите. За колко Ви купиха от НКЖИ??? И тия стотинки, ще Ви успокоят ли съвестта??? Искаме да знаем истинския Виновник. Не угодни на ВАС "виновници". Никой няма да върне невинно загиналите, ИСТИНАТА къде е?