По белите писти: Кеф ти Банско, кеф ти Боровец

За старта на сезона - и упътване от Ангелкова за сложността на пистите
Обновена: 17 дек 2016 18:16 | 17 дек 2016 18:12, Веселина Йорданова
29

Банско. Снимка: БТА

Със слънце и прекрасна зимна снежна картина скицентърът на Банско в Пирин посрещна хиляди посетители за днешното откриване на скисезон 2016-2017 г. Повечето от пистите и съоръженията в курорта вече работят. Очакванията са в близките дни зимата изцяло да влезе в правата си, да има достатъчно сняг и да бъдат обработени и отворени за спускания и останалите любими на скиорите и сноубордистите от страната и чужбина снежни трасета в скизоната под връх Тодорка, предаде БТА.

От 3 декември, когато бяха пуснати първите пет писти заедно с лифтовете към тях и кабинковата въжена линия между Банско и скизоната, цената на дневната карта е 30 лева, каквато ще бъде до 19 декември, съобщи маркетинг-мениджърът на скизоната Иван Обрейков. След това тя ще бъде, както и миналата година, 58 лева. Студентите, учениците и децата ползват намаления, а за най-малките - до седемгодишна възраст, картата е на символичната стойност от 1 лев.

Със звездни гости, снежни забавления, състезания и музика започна днешният празник, подготвен от община Банско и дружество "Юлен" по случай откриването на новия скисезон в "сърцето" на скизоната "Банско" - на Бъндеришка поляна. Много емоции за участници и публика предизвика надпреварата "Влез в отбора на шампиона". Записалите се скиори имаха шанса да се състезават като част от отборите на скилегендите Фриц Щробл - олимпийски шампион в спускането от Солт Лейк Сити 2002, който пристигна за първи път в България специално за откриването на сезона в Банско, и почетният гражданин на Банско Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа в алпийските ски.

Точно по обяд по традиция бе дадено символичното начало на скисезона със зрелищно спускане по писта "Томба" на тазгодишните звездни гости и скилегенди заедно с бъдещите майстори на ските - децата от скиклуб "Юлен". Малко след това градусът на настроението на Бъндеришка поляна се вдигна още повече с изпълненията на Криско, Део и момичетата от балет "Нова". Забавленията и емоциите продължиха с шестото издание на играта "Ловци на съкровища".

Под снега тук бяха заровени 24 сандъка с много подаръци и награди, а най-голямата и най-желаната отново бе чисто нов лек автомобил. Празничната програма продължава до късно тази вечер.

Сезонът на Боровец също беше открит с празнична програма. На откриването присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Боровец е курорт с огромно значение. Тук са провеждани две Световни купи в алпийските ски, Световни купи по биатлон. Миналата година имаше Световна купа в алпийските ски за жени. Това е курорт със 120-годишна богата история. Самият аз съм се учил тук да карам ски. Адмирации за фонда "Петър Попангелов и приятели", който ще помогне на много деца да се запалят по ските", заяви Красен Кралев.

По повод 120-годишнината на курорта Кралев връчи почетен знак на легендата в белите спортове Петър Попангелов за приноса му към популяризирането на ски спорта. От фонда "Петър Попангелов и приятели" си поставят за цел поне 500 деца в следващите пет години да карат ски под наблюдението на високо квалифицирани треньори.

Организаторите бяха предвидили множество забавления, игри и награди за всички гости. По време на празника дневните лифт карти са на символичната цена от 5 лева, а всички събрани приходи ще бъдат дарени на новосъздадения от Бороспорт АД фонд, който си поставя за цел да подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона. Безплатно нощно каране, както и уроци за деца и начинаещи до 12 години ще зарадват любителите на пистите.

Всеки, закупил лифт карта в деня на откриването, ще може да участва и в лотария за спечелването на една от 120-те сезонни лифт карти, които Бороспорт ще раздаде по случай годишнината на курорта.

Запалените по нощното каране ще могат да се възползват от осемте осветени и свързани писти, които са идеални за каране до 22 часа.

Любителите на зимните спортове може да се запознаят на едно място с възможностите за практикуването им на територията на страната през интерактивен модул, който е на интернет страницата на Министерството на туризма, съобщи Ангелкова.

Пилотно в модула са включени пистите на курортите Пампорово, Банско и Боровец. Те са нанесени на реални карти, с възможност за няколко техни визии. Модулът съдържа информация единствено за пистите, които вече са били категоризирани от създадената комисия. Те са разделени на зелени, сини, червени и черни, съобразно степента им на сложност. Всяка от пистите е била проверена от експертите на министерството и външните специалисти, привлечени за нейната работа.

За удобство на туристите са създадени връзки към официалните интернет страници на всеки от курортите с бързи бутони към камерите, които предават в реално време ситуацията на най-посещаваните писти. Ангелкова е казала, че модулът ще продължи да се развива и в него ще бъде добавена информация и за по-малките курорти.

По данни на Ангелкова, през първите 10 месеца на годината над 120 хил. туристи са избрали Боровец за своята почивка, а приходите от техните нощувки надхвърлят 13.7 млн. лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Айде моля стига с триенето на коментари.......Много яки тия курорти бе,а нещо за цената на чая да споменем,за цената на скарата.......е малко да посмалим че като се разрови човек къде,къде по впечатляващи местенца да намери за доста по така,ама по така ценички.
18
0
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Още ли треперят от студ тия в Банско като се приберат в хотела и с усмивка установят че няма точно сега топла вода
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер са ни курортите и само който не е присъствал вчера на банско не знае че и откиването беше на световно ниво!
16
0
 
4
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
А *** защо ми триете коментара не използвам вулгарни думи и с нищо не засягам никой,просто изписах няколко курорта в Италия,Австрия и Франция с подобни цени и по-качествени услуги.Защо!!!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Само и само да не е Витоша !!! Ей ,долна работа ! Но ние пак си ходиме на Витоша ! Селяците да си ходят по родните места !
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кеф ти Банско ,кеф ти Боровец ..кеф ти кофи за *** ...кеф ти бежанци ...кеф ти 25 милиарда дълг ...кеф ти оръжие за ИДИЛ ..кеф котьо ,кеф..
13
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
А къде в България има ски шанци и писти за бобслей?
12
1
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
За 5лв. толкоз.
11
1
 
16
 
! Отговори
от 11 преди 7 години
За последните 5 години имаме ръст средно 5-10% на сезон на приходите и печалбата.Последните 2 години идват и много хора лятото (сигурен съм, че основна роля играе новия път)Дотук добре, сега да кажа и за гадостите.1.Туристическият бизнес е доминиран от м*три и мошенници, за нормалните хора като нас е много трудно да правят бизнес редом с тях.2.ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО - ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ3.Държава и общини са много корумпирани и данъчната политика е брутална, което кара собствениците да крият данъци
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията мирише на поръчкова, днес по всички медии говорят за Банско и Боровец, някак си остава усещането за платена реклама.Няма значение, рекламата е хубаво нещо, но трябва да се казва и истината.Да споделя и моя опит.Ние сме дребни собственици на апартаменти и търговски площи на Пампорово.През последните 5-6 години се инвестираха страшно много пари в обработка на пистите, изкуствен сняг и инфраструктура - пътят от Асеновград до Смолян е чисто нов и това се усеща...
9
6
 
8
 
! Отговори
Пич преди 7 години
"Тя в Австрия на хубавите писти е толкова картата бре? Тия луди ли са."Офффф, очаквах този коментар. Хайде стига с тия приказки от 1001 нощ бе, скъпи сънародници. Хайде стига бе! Ми хващай самолета или колата и заминавай за Астрия, като ти е толкова евтино там. Какво коментираш тук?!
8
2
 
17
 
! Отговори
Nona преди 7 години
Това,много хубаво,но защо не каже нещо за Витоша?!?Престъпление е много меко казано това,което се случва там-такова богатство за София и....едно голямо НИЩО.Защо?!?
7
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Тя в Австрия на хубавите писти е толкова картата бре? Тия луди ли са.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егахти блъсканицата, изглежда отвратително, заклевам сеееее!!!! :((((Наистина ли има хора, на които им харесва да се чувстват на пистата като в автобус 72 на градския транспорт в час пик? И за това ли се секат горите?
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Кеф ти Банско, кеф ти Боровец "" ... кеф ти мутрите да те убият, кеф ти да те лъжат и мамят на всяка крачка ... имаш право на избор !
4
9
 
16
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 7 години
"Бедните" българи които докарах до "фалит" според червените ***,се размотават целогодишно по курортите.
3
2
 
20
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Явно публикацията е платена и не се приемат мнения за реалната обстановка!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За аванта всеки е готов,ама скоро няма да се случи
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кеф ти 60 лв.на ден за карта,кеф ти безплатна разходка.