Вмъкват плажовете в групи, зависи от услугите

Мястото и даденостите - решаващи при групирането им
28 дек 2016 20:42, Петя Славова
4
Вмъкват плажовете в групи, зависи от услугите
Снимка: архив, Булфото

Морските плажове ще бъдат групирани и класифицирани в зависимост от техните физико-географски дадености. Също така важно ще е да се знаят и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им.

Това предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложени от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Съгласно новите промени, плажовете ще се групират по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им.

Въвежда се и изискване размерът на концесиите да зависят от индивидуалните характеристики на съответния морски плаж.

Ще има минимален размер, съобразен с индивидуалните характеристики на плажовете, като там ще бъдат и намалени цените на плажните принадлежности.

На 20 юли тази година бе приета Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове. От нея се вижда, че има комплексна оценка на офертите на участници в конкурс за определяне на концесионер на морск плаж. Сред критериите за оценка ще има предлагана цена на брой чадър и шезлонг.

Цената ще се формира в зависимост от плажната ивица, инфраструктурата на плажа, близостта или наличието на леглова база.

За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, базисната прогнозируема цена на 1 бр. чадър или 1 бр. шезлонг е 2 лв., в населени места с около и над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

Група I - Морски плажове, разположени в непосредствена близост до урбанизирани територии;

 Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги;

Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги;

Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Законопроектът въвежда и класификация на морските плажове, съобразно туристическите услуги, които могат да се предоставят на тях, въз основа на минимални изисквания за техния вид и качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
AHA преди 6 години
ZASHTO NJAKOI KOMENTARI SE MAHAT? NA KOI NE MU OTARVA?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То младите се изнасят като невидели от бг , теа за плажове ми говорят ... смях ...
1
1
 
6
 
! Отговори
ШМЕНТИ КАПЕЛИ преди 7 години
Мижи да те лАжем.