Селото с еврокмет: Христо, който връща свежестта в Свежен

След 30 години живот в Дания Христо Енков решава да се върне в селото на майка си
2 яну 2017 12:47,
23
Селото с еврокмет: Христо, който връща свежестта в Свежен
Снимка: Bulgaria ON AIR

След като 30 години Христо Енков и датската му съпруга работят и живеят в Дания, решават да се завърнат в родното село на майка му Свежен. Въпреки че дълги години е работил на ръководна длъжност Христо Енков не се възприема като политик.

След като виждат различните опити на двойката да помогне на селото, съселяни идват при Христо и му предлагат да се кандидатира за кмет. Той отказва, но от шест месеца насам заема позицията.

Кметът Енков стана известен с креативността и оригиналните си инициативи за селото. Преди кметството е работил 25 години в Дания. Стартира от монтьор и стига до ръководител на екип от 100 човека. След като се пенсионира, се връща в България с датската си съпруга - Дорте.

През есента на 2015 г. става кмет на селото  Преди изборите не е водил предизборни битки, изготвил една програма, която до ден днешен виси пред входа на кметството, за да е ясно какво е обещал и какво е изпълнил.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
2
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
Ня монтьоро му е било скАпо в Дания и затова е решил да иде на село да се прави на баровец.Решил е, че е по-добре да е пръв на село отколото зуки в града
14
1
 
1
 
! Отговори
Еваллата преди 7 години
ЧНГ на всички и весело изкарване на празДниьите
13
7
 
5
 
! Отговори
ВоВо преди 7 години
Дано да направи и той нещо за БГ като Ген. Борисов. Малко са свестните хора
12
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Евалла на такива хора
11
2
 
5
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Дай Боже и системата да заработи с морал ! И обещанията на всички власт имащи да са на видно място !
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Датска пенсия и на жена му , е добре в селото. Но да свърши за селото нещо му трябва и Административен инструмент от Държавата, . ТАКЪВ НЯМА ДА ПОЛУЧИ. Всичко ще си остане на хартия.
9
3
 
10
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
При наличието на държавната тумор-администрация, няма напредък!!Въпреки всичките супер технологии тя , като триглавата ламя от приказките, вместо да намалява - тя се множи и гои! Много е далеч от мен това село, да прескоча след още две години, да го питам аз /на четири очи /какъв му е хала аджеба, на г-н Кметът. Стига ли му пенсията, има ли топло и хляб. Ако случайно минавам от там - ще го питам.... Да е жив и здрав !!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страната се напълни с пенсионери от ЕС и кметове но само млади роми.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е,че се стигна красиви и уредени села(вкл. и моето)с киносалон,училище,църква,парк,градина....да са останали 100 баби и хора от "оня" етнос...жалко...а какво детство имахме на село... :(
6
15
 
13
 
! Отговори
Свежар преди 7 години
Мали ако беше дошъл от Русия... отиде ми антифриза...
5
1
 
10
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Da umen e,mudur e choveka,no se e boril da stane takuv 30 g v Daniya i ne go interesuvat parite,zashtoto gi ima pensiyata e super v Daniya..e zdrave da e)))
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той отказва, но от шест месеца насам заема позицията.--------През есента на 2015 г. става кмет на селото.Кое от двете е истината?Заслужава похвала и нека има повече такива кметове ,които да мислят за селото или града .Пишещите пак се объркаха.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашия кмет е "мамин"!
2
0
 
42
 
! Отговори
за преди 7 години
Село, град или държава са нужни честни, отговорни и преди всичко хора с морал. Опитът и знанията се придобиват, но моралът не и за това цяла държава е на това ниво. Но едва ли ще изкара много щото тук с-мата е създадена с цел да работи против обществото, а не за него...
1
34
 
19
 
! Отговори
Селанин преди 7 години
Пък нашия е бил в Русия и всички сме алкохолици