С ледената епоха идват и солени сметки за топло

Около 28 лв. повече във фактурата само за една включена духалка
9 яну 2017 07:00,
53
С ледената епоха идват и солени сметки за топло
Снимка: Архив, Булфото

Поне с 30 - 40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица.

Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен апартамент, сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи, пише "Монитор".

Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица.

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

В неделя пък замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.

В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка.

През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.

От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
Аз не съм си в къщи, ха да видим и сметката за парно ха.
45
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
при толкова трьби и потоци при толкова вятьрни ммелници аз сьм на мнениече тази зима ще излезе без пари искахме енергиина независимост свободенпазар няма картели надуваите парното и не се боите юнаци
44
6
 
9
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До Адам Смит Браво Адаме! Затапи ги тези чу........и. Жан не бил виновен.Инфлацията беше съвсем умишлена за да се стопи вътрешния дълг и това доведе до срив в банковата система. Спестяванията на българите просто изчезнаха и държавата фалира. Баба ми била виновна , или може би Бойко ?
43
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Анонимен 29 Ами като заплатата ти не е 7 500лв. , напъни се още малко де....
42
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 години
искрено ме разсмя тази статия,28лв.повече на месец,хахаха,той българина през живота си не е платил ток 28 лв.
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ауу,голяма новина.Добре че ме информирахте , защото си мислех че ще платя по-малко.Явно "днес" нямат новини за могъществото но Путин.
40
11
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
До До 39 Адам СмитАми че кой е казал, че Виденов е виновен? На него шайката партийни другари му скрои шапка. Включително някои негови министри - Гечев, Чичибаба, шефът на БНБ Тодор Вълчев и пр. Хората ги наричаха "Чичибаба и 40-те разбойници". Но фактът си е факт. Дойде ли БСП на власт, независимо дали е Беров, Виденов или Орешарски, резултатът е един и същ.
39
3
 
5
 
! Отговори
ХАНИБАЛ преди 7 години
До до Анонимен 41За какви заигравания говориш не разбирам? Ти въобще прочетете ли ми коментара и разбра ли за какво говоря изобщо? Силно се съмнявам затова ще ти обясня: имах впредвид съотношението между заплатата и разплащателната способност на обикновените хора в България и Англия и как политиците на двете държави поддържат тази способност.Ама не се притеснявай аз не се обиждам:) ,все пак ти не си виновен че не разбираш какво четеш. Приятен ден!
38
6
 
8
 
! Отговори
До 39 Адам Смит преди 7 години
Смешен си. Имаше официални данни тогава, които сега вече ги скриха и външният дълг на България по времето на Виденов, намаля с повече от 2 млрд. долара. Това първо. Второ, защо си въобразяваш, че Виденовото правителство е виновно за фалита на банките, които още преди Виденов бяха вече фактически фалирали, а при Виденов, фалираха официално, което трябваше да стане доста преди това. Банките реално фалираха през 1992-1994 години, преди Виденов. Както се казва де факто и де юре.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХАНИБАЛ 30Абе я се разкарайте със своите заигравки с разни англии и т.н.....Не ви ли се струва, че ставате не нахални, а безочливи и противни! Ами тая стара англия затова е добре, защото си беше империя, защото грабеше по цялата планета, защото всички богатства от колониите се стичаха в Лондон, сега на борсата в сити-то, играе, спекулира, мошенничества, обира и последни стотинки! Пфу, седнал да ни сравнява с англия! Тя що си остана монархия бе? А тука ни пропищава ушите с накакви "ценности"
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса е такъв, че сметките са абсолютна лъжа, плаща се без да се ползва парно и се издевателства над хората защото единственото ефективно отопление е с парно. Всички ел. уреди са подходящи за температури над 0, не зная защо продължавате да меляте това за климатика който изобщо не върши работа.пуснат на 30 градуса изобщо го няма той не може да затопли леден въздух, това не е отоплителен уред изобщо
35
8
 
11
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"При Жан Виденов изплатиха 2 000 000 000 дълг..."Браво! Това пък откъде го измисли? При Виденов с фалита на банките се стопиха събираните с десетилетия спестявания на хората, а парите отидоха в ръцете на червената мафия. Заплатата беше 4-5 долара, а след оставката в хазната са останали всичко на всичко 200 милиона долара. От ранни зори пред магазините се извиваха опашки за хляб. Та затова "благодарният" народ прогони комунистите с камъни.
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е щом нещете с братска Русия ще плащате Чичо Сам евтинджас не дава даже от тецовете дето са бьлгарски
33
2
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 7 години
Според някои сметките за отопление трябва да падат при по голям студ..... това не го знаeх!!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** хващай лопата и започвай да чистиш снега, че станахте за смях
31
3
 
17
 
! Отговори
морски преди 7 години
До ХАНИБАЛЕла да видиш , що хотели са построили нашите политици по морето.И това от спестени закуски !!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пернишка представа за справедливост:договаряш с жрица на любовта ,цена на услугата,и после не си доволен и не плащаш,!
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно е че сметките ще са яки. Не случайно баце подава оставка - има нюх и опит в тия работи!
28
2
 
20
 
! Отговори
??? преди 7 години
Добре де, къде е новината? Естествено, че когато е по-студено ще плащаме по-високи сметки за отопление, независимо как се отопляваме. Иначе по моя опит най-добре си е с парно, а съм се топлил с парно, климатици, духалки, ел.радиатори, нафтова печка, камина, печки за дърва и въглища. По-добро от парното няма. Тези дни като сложих радиаторите на 3 и половина (максимума е 5) и стана 23-24 градуса.
27
8
 
5
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Парното не работи през по-голямата част от времето. К'ви сметки!?