В студа: Мечокът Васко на шипков мармалад

Зоокътът в Павликени осигурява питателна храна и парно
12 яну 2017 10:40, Анисия Иванова
11
В студа: Мечокът Васко на шипков мармалад
Архив: Булфото

Гранули с мед и шипков мармалад са осигурени за единствената мечка в зоопарка в Павликени. Шестгодишният Васко не е в зимен сън въпреки ниските температури и затова се нуждае от питателна храна, каза управителят на зоопарка Сезаин Мехмедов.

Той посочи, че за да се осигури температура от 20 градуса за маймуните от зоокъта, в клетките им е монтирано парно отопление. Двете маймуни са от породата "гвенон", с естествен хабитат Южна Америка, затова заради мразовитото време вниманието към тях е завишено.

Мехмедов отбеляза, че в най-студените дни са се родили няколко камерунски козлета, които също са отделени заедно с майка си в отделна отопляема клетка.

Той посочи, че в зимните дни е важно да бъдат наблюдавани бременните животни, за да се осигурят максимално добри условия за новородените. До края на месеца в зоопарка предстои да се родят понита и муфлони, прогнозира той пред БТА.

През зимния период мъжките виетнамски прасета са отделени от женските, защото новородените им изискват специални грижи и много топлина.

От всички над 200 обитатели на зоопарка, най-адаптивни към зимните условия са хищниците и пернатите. Грижата за тях включва разчистване на клетките от сняг и обилна храна.

Бюджетът на зоопарка е осигурен от общинската администрация, местните супермаркети също правят дарения от прясна храна. Според Мехмедов, боледуващи животни няма. Най-новото постъпление в зоопарка е млада вълчица от Варна.

През тази година зоопаркът ще отбележи 50 години от своето създаване. Годишнината съвпада с планираната реконструкция и разширяване на капацитета му.

От ръководството обмислят обогатяване на животинското царство с лама и щрауси. Сезаин Мехмедов посочи, че зоопаркът е отворен и през зимните месеци, като най-големите му почитатели остават децата, които в този период го разглеждат на шейни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
от мен преди 7 години
Ако заспи ще спести храна за три месеца. , ама... зор да *** шипки от "големите вериги".
5
12
 
6
 
! Отговори
зоопарк? преди 7 години
в кой век живее българия,та още се позволява това зверство на затваряне на животни по зопаркове
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студ, сняг, мраз! Мечка върви в гората и си удря главата във всяко дърво.-Защо пих толкова кафе, по дяволите, защоооооо?
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да е в зимен сън, като на Нова година е именник и е махмурлия. Сега отрезвява с марлалади и тем подобни.
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 1 При този батак в държавата даже и мечките не ги лови сън.
1
4
 
19
 
! Отговори
Норд преди 7 години
а що не спи