Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация

При свалени табели на практика ни глобяват повече от един път
Обновена: 25 яну 2017 07:03 | 25 яну 2017 07:00, Александър Попов
76
Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация
Снимка: Булфото

От четири дни вече важат нововъведените по-драстични глоби и наказания за различни нарушения на пътя. Вече са факт десетките свалени номера на автомобили, чийто шофьори са употребили алкохол, карали са под въздействие на наркотици, отказали са дрегер или са без книжка.

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда.

Още по темата

Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи, пише "Сега".

Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път.

За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв.

Според Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура. Тя се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

"Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на "Гражданска отговорност", обясни Ананиев. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка", твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

"Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", пояснява Ананиев.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
C преди 7 години
Кой пречеше на КАТ да глобява и със старите глоби? Но те решиха вече да изкарват надницата за половин час.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
простотията ходи най вече по депутатите.
52
0
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Да посъветвам и аз законотворците.Регистрацията да бъде като за кола нов внос и да се плаща и еко такса 350 лв.Какво ще кажете а ? Ставам ли за депутат?Е хе-е-е..
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Необразованите депутати живеят от глоби и кражби . Те не са способни да да развият икономиката и им остава само едно- глоби данъци сини зони и всякакви други такси и налози . Кой е виновен за това ? Ми ние сме си виновни-овцете защото ги търпим.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умните хора отдавна са го казали: Ефективността от наказанията се измерва с тяхната неизбежност, а не с размера им.В България 27 години се правят предварително обречени опити, чрез вдигане на размера на наказанията да има ефект, без да има неизбежност от налагането им.Просто е, но някои са се вторачили какво пише в закона и не виждат нищо друго.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друго искат да направят онези в парламента. искат да ни махнат от пътищата, за да не им се пречкаме и там да останат само мутри, депутати и мутро-депутати о от време на време някой министър на мафията.
48
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
То и досега глобите и другите наказания си бяха свръхвисоки за България, но ефект няма, както се и очаква. Трябва да си много неумен, за да очакваш преденото завишаване на свръхвисоките наказания да има ефект.
47
3
 
2
 
! Отговори
Sadsek преди 7 години
Zadaljitelno steli da gi prastat na zabolekari i s fakturata da si registrirat kolite...
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не може ли и един голям наказателен паркинг за тези коли?така де, свалят ти номера за 1 година, къде ще държиш колата? Бай Пешо веднага ще я бутне пред входа на блока и ще заеме едно парко място за 1 година....Никъде тук не се споменава че не може да си купи втора кола или да има втора и трета...Та който си няма гараж, парко място да ползва "служебното" за примерно 30-40лв на месец и като му изтече наказанието да си я вземе. Стига с тези спрели от движение коли в кварталите!
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и до сега си имаше закони глоби и наказания за нарушаване на правилата на движение.Защо не дайстват? Абсурдно е да се мисли, че повишаване на цената на глобата ще повиши нечия отговорност.Нещо друго липсва...Слагаши си колана и караш внимателно, защото биха те глобили ако него направиш или защото така осигуряваш собствената си и на другите безопастност?Ако го осъзнават всички, горното нямаше да се пише, дет се вика и съд нямаше да е нужен.Ама това е само фантазия ...
44
6
 
20
 
! Отговори
МАЛКО Е! преди 7 години
Абсурдно е да ревете, че са вдигнали глобите, по-добре ли е погребения да правим??? Предполагам реват хора, които някак си все бързат до "Болницата" , същите сега ще измислят всякакви приказни глупости. СРАМ !!!
43
4
 
19
 
! Отговори
09432- преди 7 години
ако ме питат мен - още по- драстични глоби и наказания да се въвеждат за пични , дрогирани и каращи като луди Надявам се ,ч е като олекнат с по-няколко хилядарки , / често по-висока сума от цената на самата кола / ще се замислят качвайки се следващият път
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54Точно на лизинговите трябва да се свалят и скоро няма да има лизингови щото са и най-нагли!
41
7
 
26
 
! Отговори
pepe преди 7 години
Сега някакъв рев, че щели тарактите на дребно да си плащат и пререгистрацията на колата, ами естествено!!!Много се надявам поне малко да се поуплашат дбилите, защото вече е нетърпима ситуацията на пътя, в борческите години беше по-добре, тогава поне само тея с жиповете се правиха на голямата работа! Към днешна дата всеки дриш*льо с Бмв 3 или Голф 3 набор 92 се прави на велик и на състезател. Трябва сериозно затягане на нещата и още много трафик камери!
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тази мярка бъде наистина прилагана, ефект ще има.Не всеки кара лизингов автомобил, не всеки може да прехвърли колата си на друг човек, че да му е по-малко наказанието.
39
0
 
24
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ преди 7 години
Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни.
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Водачите имат само задължения... А какви права имат?имат право да се откажат от лично МПС
37
5
 
11
 
! Отговори
Do 41 Бау преди 7 години
Много бъркаш, като си мислиш, че ако в закона се запишат солени глоби, закона ще се спазва. Това в никоя държава не е станало. Ще ти подскажа и какво бъркаш - едно е какво пише в закона, друга е действителността. В България сега КАТ глобява за 1 на 100-200 хиляди нарушения и това е действителността и затова ще става и все по-лошо и глобите все така ще се вдигат без да има ефект.
36
1
 
39
 
! Отговори
zombayo преди 7 години
За кокошка.. искам да видя как свалят номера на някой Х6..
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си в добри отношения с роднините - да. Ама, ако не си, кво прайм :D